garnka z zupą. Na koniec dodaj groszek konserwowy, jeśli go używasz , wraz z zalewą. Gotuj 5 minut. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp świeżym lub suszonym koperkiem , natką . Smacznego
Słodkości i nie tylkomieszamy szybko i energicznie podsarzajac ja (powstaje nam zasmarzka) dodajemy do zupy Na koniec smakujemy i doprawiamy sola i pieprzem do smaku Ps Zupa swietnie smakuje z koperkiem. Mozna ja rowniez zaprawic pomidorami. Wszystko zalezy od gustu Smacznego
Klaudynkowa kuchniadużą ilością ogórków, oczywiście takich kiszonych samodzielnie w domu. No i chyba jednak z ziemniakami chociaż wersja z ryżem też mi smakuje. Do takiej zupy obowiązkowo czosnek i dużo koperku. Tak, uwielbiam ogórkową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaŚwieży pstrąg prosił się o pyszne dodatki. Może jakaś wędzona nuta i coś z ziół ? Kilka plastrów boczku, gałązki mięty, koperku i do pieca ! I do tego mało zmywania bo tak przygotowaną rybę piekę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, który potem po prostu zdejmuję i wyrzucam. Nic się nie przypala a ryba nie przywiera do naczynia i łatwo
Smaczna PyzaDzisiaj na obiad proponuję kluski casarecce z pesto ze zmiksowanych surowych szparagów , z dodatkiem sera peccorino i koperku. Pysznie i szybko bo w upały gotować się nie chce. Moje pesto, chociaż pewnie zaraz ktoś krzyknie, że nadużywam tej nazwy, powstało z resztek szparagów. Tak, właśnie z resztek bo wykorzystałam odłamane końcówki szparagowych pędów, które odrzuciłam wcześniej. Nadawały się bo były
Smaczna PyzaZaczynamy Składniki około 500 gr ryby- ja dałam łososia I dorsza 1 jajko pół papryki pół cebuli 2 łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczenia sól, pieprz, cebula koperek Rybę myjemy, usuwamy pozostałe ości. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki. Do ryby dodajemy jajko I miksujemy blenderem (lub przepuszczamy rybę przez maszynkę I dopiero potem dodajemy jajko). Dodajemy
Smaki Edytyoliwek Świeżego, wypatroszonego pstrąga myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem. Do środka wkładamy gałązki ziół - ja wykorzystałam rozmaryn i tymianek - można włożyć natkę pietruszki i koperek - dodajemy łyżkę masła. Oliwę z oliwek rozcieramy na kawałku folii aluminiowej, układamy na niej rybkę, owijamy folią. Przed pieczeniem odstawiamy na jakiś czas do lodówki, by ryba zyskała na aromacie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabiały dym a w mojej kuchni biała zupa! Lekka i zdrowa, zupka koperkowo - jogurtowa:) Zupa koperkowo-jogurtowa Składniki: filet z kurczaka 2 gałązki natki pietruszki mała marchewka 1 pęczek koperku 1 mały bądź 3/4 dużego jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku ok. 1,5 l wody Filet z kurczaka zalać zimną wodą, dodać obraną, całą marchewkę i gałązki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki ilość porcji: 6 1 kg schabu bez kości sól i pieprz sok z 1 cytryny 3 łyżki suszonej bazylii czosnek cebula 500 ml bulionu po 3 gałązki natki, koperku, bazylii 5 łyżek bardzo gęstej śmietany po 3 dag mąki i masła Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć sokiem z cytryny, pieprzem, solą, wyciśniętym czosnkiem i suszoną bazylią, zawinąć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławidelcem. Lekko posolić do smaku. Imbir i czosnek drobno posiekać, dodać do sosu sojowego + ocet ryżowy (jeżeli używamy). Mięso zalać przygotowanym sosem, dodać całe gałązki świeżyć ziół (np. tymianek, koperek, natka pietruszki czy kolendra), wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Natępnego dnia mięso przełożyć wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajuż chyba gdzieś widziałem?"), skończyły swój barwny żywot w pysznej zupce:) Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej cukinia marchewka czerwona cebula papryczki peperoni 1/2 kukurydzy z puszki 1/3 groszku z puszki koperek 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, curry, imbir Posiekaną kapustę, marchewki w plasterkach, krążki cebuli i cukini oraz oczyszczone z nasion papryczki pokroiłam w paski i włożyłam do garnka. Zagotowałam
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapomidory 1 ogórek ok. 10 -15 czarnych oliwek ser feta garść rzeżuchy sos: 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka octu winnego + 1 łyżeczka musztrady + łyżeczka posiekanego koperku (składniki wymieszać) Sałatę porwać na kawałki, ogórek, pomidor i fetę pokroić w kostkę, dodać do sałaty, dodać całe oliwki i rzeżuchę,całość zalać przygotowanym sosem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzepisy czekają cierpliwie na publikacje... Dziś chrupiące i pachnące: Placki po węgiersku Placki: 1 kg ziemniaków ¼ szklanki mąki 1 jajko 1 ząbek czosnku ¼ cebuli 1-2 gałązki koperku Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Sos: ½ kg wołowiny (ewentualnie mięsa wieprzowego) 1łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku 1 cebula 4-6 pieczarek 1 łyżka masła 1 papryka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskórką, cukier oraz curry, gotować jeszcze 5-10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, zaprawić jogurtem oraz doprawić przyprawami: pieprzem i papryką. Można posypać świeżym posiekanym koperkiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabardzo się lepi do rąk zwilżyć je we wodzie), obtoczyć w tartej bułce i smażyć na złoty kolor na oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie z ziemniaczkami z koperkiem i ogóreczkami (pikle w musztardzie
Monia miesza i gotuje