Gęsta zupa warzywna z dynią i jarmużem, własnoręcznie ugotowana w domu to dla mnie prawdziwy soul food. Przepyszna, pachnąca zupka idealna na obiad lub kolację na ciepło. Chociaż taką zupę można jeść o każdej porze dnia. Nazywam to danie zupą, a jest to właściwie taki gęsty, wegetariański Eintopf, czyli danie jednogarnkowe. Dzisiaj w wersji wykwintnej, z dodatkiem dyni hokkaido
dolcevitainmykitchenSurówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowym – lekka, świeża, orzeźwiająca, prosta do przygotowania – stanowi świetny dodatek do obiadu czy kolacji. Kapustę pekińską lubię poszatkować drobno i oprószyć solą, wymieszać i odstawić na kilka minut. Sól sprawi, że kapusta zmięknie lekko, puści sok – stawi wtedy doskonałą bazę do surówki. Dziś bardzo prosto ale smacznie: rzodkiewki, ogórek świeży
Dorota Smakujesię o tym osobiście. Bułeczki drożdżowe piekę bardzo często, bo rodzina bardzo je lubi, są smaczne, tanie, podzielne, świetnie się mrożą i sprawdzają się w zapracowanych tygodniach na śniadania, kolacje, do śniadaniówek. Mam swój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe (poniżej). Zwykle bułeczki piekłam okrągłe, jeszcze częściej zawijałam je i układałam w kwadratowej blaszce – piekły się tam przytulone do siebie
Dorota SmakujeSałatka z szynką i ryżem sprawdzi się na śniadanie, kolację, imprezowy stół. Kolorowa, pyszna, idealna, pożywna. Propozycja sałatki z dodatkami, czyli papryką kolorową, ogórkami kiszonymi, kukurydzą, jajkami na twardo i ryżem. Do sałatki z szynką możecie dodać groszek, fasolkę posiekaną, marynowaną paprykę, pieczarki, ogórki konserwowe, a zamiast ryżu dowolną kaszę, krótki makaron czy soczewicę. Będzie pysznie! Do wszelakich przekąsek, pieczywa
Zasmakuj KuchniSzwajcarię Mazurska prowadzi małżeństwo Barbara i Piotr. Kuchnia jest królestwem pana Piotra, który do przygotowywania dań wykorzystuje produkty z własnego gospodarstwa, lub od okolicznych hodowców. Miałam przyjemność uczestniczyć w kolacji, składającej się z pięciu dań: mazurska zupa rybna – naprawdę dobra zupa ze szczupaka, ryb rzecznych oraz morskiej, 5 punktów na 5 możliwych, Blinowe spaghetti z kawiorem z łososiem - według mnie
królestwo garówKolacja dla dwojga wymaga odpowiedniej oprawy – przygaszone światło, palące się świece, romantyczna muzyka, pyszne jedzenie oraz oczywiście wino. Przy butelce ulubionego trunku można również urządzić wieczór filmowy czy spotkanie ze znajomymi. Warto The post Jakie przekąski podać do jakiego wina appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeaglio e oglio To Ten przepis z dynią to jest po prostu magia! Pieczesz dynię, a potem robisz z niej makaron. Świetne danie na lunch do pracy lub lekką kolację. Mało kalorii, a brzuszek pełny! Czas : 40 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Sprawdź też Menu na tydzień – zdrowe przepisy na jesień. Już niedługo więcej pomysłów na oryginalne przepisy
Niedzielny kucharztreściwe sałatki. Układamy na talerzu różne smakołyki, polewamy sosem i zajadamy. Jak dobrać odpowiednie składniki? zobaczcie sami poniżej. To jest naprawdę bogaty talerz, będzie na obiad i na kolację. Szybka sałatka z mango. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDrożdżowe bułeczki z dynią są pysznie miękkie, puszyste i lekko słodkie Wręcz idealne na przekąskę (także do pracy i szkoły) oraz kolację – najlepiej podane z ulubioną herbatą lub gorącym kakao Polecam! Składniki (na około 13 sztuk): 2 szklanki (240 ml) mąki orkiszowej jasnej (typu 500) lub pszennej 1/2 (120 ml) szklanki puree z dyni* 1/3 (80 ml) szklanki niesłodzonego
Lamarida.plUwielbiam owsiankę na śniadanie, ale bywa i tak, że skuszę się i na kolację. Uwielbiam owsiankę, ale taką gęstą, nie lubię takie gotowanej, takiej rzadkiej. Tym razem przygotowałam owsiankę na wodzie, więc osoby, które nie mogą mleka, bądź go nie lubią mogą taką owsiankę przygotować. Jako dodatek do owsianki podałam prażone jabłko i rodzynki, do smaku dodałam zdrowego prawdziwego miodu
Izabelawkuchnipapryka kolorowa, ogórki konserwowe, cebulkę lub pieczarki. Sałatka z tuńczykiem za każdym razem smakuje inaczej, a to dzięki różnym proporcjom dodatków. Wystarczy pajda chleba, bagietka, grzanki i smaczne śniadanie, kolacja czy sałatka imprezowa gotowa;) SKŁADNIKI: puszka tuńczyka w sosie własnym – 170 g (po odsączeniu 120 g) puszka mieszanki Mexico Bonduelle (bez dodatku cukru) – 340 g (po odsączeniu
Zasmakuj Kuchnipyszne połączenie, nie muszę chyba nikogo przekonywać;) Ostatnio rozsmakowałam się w serach z niebieską pleśnią, czego dowodem jest ta oto sałatka. Jest lekka, idealnie sprawdzi się jako przystawka albo kolacja, z kieliszkiem białego wina, świeżą bagietką... Chyba dziś zarządzę powtórkę... szczególnie z winem;) Sałatka z winogronami, orzechami i serem Składniki (na 3-4 porcje): spora garść liści szpinaku (najlepiej baby
Obiad gotowyplacki na słono (np ziemniaczane, z cukinii) czy na słodko? My lubimy obie wersje zdecydowanie! Placki to danie tanie, szybkie, sycące i fajnie podzielnie. Placki sprawdzają się na śniadania, kolacje i na lunch do śniadaniówki. Placki to danie zero waste – można do nich dorzucić dojrzałe banany, gruszki czy resztki kasz. Placki lubią dzieci! Tym razem chciałam zaprosić
Dorota Smakujepatelni i pokrojony w kostkę ser lazur, posiekany koperek, pieprz mielony - ugotowany bób i okraszony cebulką ze skwarkami i serem złocisty lazur jest przepyszny, taki bób lubimy na kolację...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSorbet kawowy to zimny deser, podobny do lodów, o nieco bardziej płynnej konsystencji. Sorbet kawowy jest idealny na zakończenie kolacji podczas upalnego lata. W związku z tym, że jego podstawowym składnikiem jest kawa, świetnie sprawdzi się jako zamiennik gorącej kawy. Składniki: 500 ml ostudzonej mocnej kawy 500 ml śmietany kremówki
Wymiar Zdrowia