bogato W blogowaniu i pisaniu o łączeniu jedzenia z winem najbardziej interesuje mnie rozdźwięk pomiędzy kulturą foodie i drogimi winami, a tym co ludzie naprawdę piją w Polsce do kolacji. Bardzo widać to było na przykładzie stoisk producenta Cono Sur na imprezie dla profesjonalistów i dla szerszego grona. Na Festiwal Wina TIM stoisko uginało się od etykiet. Były też lepsze
Ugotowane pozamiataneWarzywne placki z cukinii, marchewki i ziemniaków przygotujecie w kilka chwil. To świetne danie na kolację czy dodatek do obiadu. Na pomysł ich zrobienia wpadłam któregoś wieczoru, kiedy próbowałam się pozbyć warzyw zalegających w kuchni Przy przygotowywaniu placków pamiętajcie, aby wykładać je dopiero wtedy na patelnię, kiedy olej będzie dobrze rozgrzany. W przeciwnym razie placuszki będą się rozpadać, a także
Kuchnia Bazyliipowiedzmy, że odpowiedź C by brzmiała "Nie lubi ryb" to wykluczyłabym ją jako pierwszą i przegrałabym milion. A było to tak. Tato w niedziele postanowił złowić coś na kolację. Udało mu się złapać trzy piękne sztuki. Jedna dla mnie, dwie na wieczór. W koprze, natce pietruszki i rozmarynie z jabłkiem, czosnkiem i cytryną upiekłam dwa średniej wielkości karpie
Mango Papajajest programem kulinarnym typu reality show. W programie bierze udział czterech amatorskich szefów kuchni, którzy nie znają się wzajemnie (pochodzą jedynie z tego samego regionu Polski) i muszą zorganizować kolację dla pozostałych uczestników. Często mają przeciwstawne opinie i poglądy. Każdy zawodnik następnie ocenia wyniki gospodarza, a zwycięzca wygrywa nagrodę w gotówce. Element komedii zapewniają ironiczne komentarze narratora. Masterchef Niespodziewane przekształcenie
codojedzeniaGęsta zupa warzywna z dynią i jarmużem, własnoręcznie ugotowana w domu to dla mnie prawdziwy soul food. Przepyszna, pachnąca zupka idealna na obiad lub kolację na ciepło. Chociaż taką zupę można jeść o każdej porze dnia. Nazywam to danie zupą, a jest to właściwie taki gęsty, wegetariański Eintopf, czyli danie jednogarnkowe. Dzisiaj w wersji wykwintnej, z dodatkiem dyni hokkaido
dolcevitainmykitchenSurówka z kapusty pekińskiej z sosem koperkowym – lekka, świeża, orzeźwiająca, prosta do przygotowania – stanowi świetny dodatek do obiadu czy kolacji. Kapustę pekińską lubię poszatkować drobno i oprószyć solą, wymieszać i odstawić na kilka minut. Sól sprawi, że kapusta zmięknie lekko, puści sok – stawi wtedy doskonałą bazę do surówki. Dziś bardzo prosto ale smacznie: rzodkiewki, ogórek świeży
Dorota Smakujesię o tym osobiście. Bułeczki drożdżowe piekę bardzo często, bo rodzina bardzo je lubi, są smaczne, tanie, podzielne, świetnie się mrożą i sprawdzają się w zapracowanych tygodniach na śniadania, kolacje, do śniadaniówek. Mam swój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe (poniżej). Zwykle bułeczki piekłam okrągłe, jeszcze częściej zawijałam je i układałam w kwadratowej blaszce – piekły się tam przytulone do siebie
Dorota SmakujeSałatka z szynką i ryżem sprawdzi się na śniadanie, kolację, imprezowy stół. Kolorowa, pyszna, idealna, pożywna. Propozycja sałatki z dodatkami, czyli papryką kolorową, ogórkami kiszonymi, kukurydzą, jajkami na twardo i ryżem. Do sałatki z szynką możecie dodać groszek, fasolkę posiekaną, marynowaną paprykę, pieczarki, ogórki konserwowe, a zamiast ryżu dowolną kaszę, krótki makaron czy soczewicę. Będzie pysznie! Do wszelakich przekąsek, pieczywa
Zasmakuj KuchniSzwajcarię Mazurska prowadzi małżeństwo Barbara i Piotr. Kuchnia jest królestwem pana Piotra, który do przygotowywania dań wykorzystuje produkty z własnego gospodarstwa, lub od okolicznych hodowców. Miałam przyjemność uczestniczyć w kolacji, składającej się z pięciu dań: mazurska zupa rybna – naprawdę dobra zupa ze szczupaka, ryb rzecznych oraz morskiej, 5 punktów na 5 możliwych, Blinowe spaghetti z kawiorem z łososiem - według mnie
królestwo garówKolacja dla dwojga wymaga odpowiedniej oprawy – przygaszone światło, palące się świece, romantyczna muzyka, pyszne jedzenie oraz oczywiście wino. Przy butelce ulubionego trunku można również urządzić wieczór filmowy czy spotkanie ze znajomymi. Warto The post Jakie przekąski podać do jakiego wina appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeaglio e oglio To Ten przepis z dynią to jest po prostu magia! Pieczesz dynię, a potem robisz z niej makaron. Świetne danie na lunch do pracy lub lekką kolację. Mało kalorii, a brzuszek pełny! Czas : 40 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Sprawdź też Menu na tydzień – zdrowe przepisy na jesień. Już niedługo więcej pomysłów na oryginalne przepisy
Niedzielny kucharztreściwe sałatki. Układamy na talerzu różne smakołyki, polewamy sosem i zajadamy. Jak dobrać odpowiednie składniki? zobaczcie sami poniżej. To jest naprawdę bogaty talerz, będzie na obiad i na kolację. Szybka sałatka z mango. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDrożdżowe bułeczki z dynią są pysznie miękkie, puszyste i lekko słodkie Wręcz idealne na przekąskę (także do pracy i szkoły) oraz kolację – najlepiej podane z ulubioną herbatą lub gorącym kakao Polecam! Składniki (na około 13 sztuk): 2 szklanki (240 ml) mąki orkiszowej jasnej (typu 500) lub pszennej 1/2 (120 ml) szklanki puree z dyni* 1/3 (80 ml) szklanki niesłodzonego
Lamarida.plUwielbiam owsiankę na śniadanie, ale bywa i tak, że skuszę się i na kolację. Uwielbiam owsiankę, ale taką gęstą, nie lubię takie gotowanej, takiej rzadkiej. Tym razem przygotowałam owsiankę na wodzie, więc osoby, które nie mogą mleka, bądź go nie lubią mogą taką owsiankę przygotować. Jako dodatek do owsianki podałam prażone jabłko i rodzynki, do smaku dodałam zdrowego prawdziwego miodu
Izabelawkuchnipapryka kolorowa, ogórki konserwowe, cebulkę lub pieczarki. Sałatka z tuńczykiem za każdym razem smakuje inaczej, a to dzięki różnym proporcjom dodatków. Wystarczy pajda chleba, bagietka, grzanki i smaczne śniadanie, kolacja czy sałatka imprezowa gotowa;) SKŁADNIKI: puszka tuńczyka w sosie własnym – 170 g (po odsączeniu 120 g) puszka mieszanki Mexico Bonduelle (bez dodatku cukru) – 340 g (po odsączeniu
Zasmakuj Kuchni