kiedy pamiętam, niegdyś piekła go moja babcia, później mama i ja od kiedy "zakochałam się" w kuchni. Przepis może wygląda na skomplikowany ale jest naprawdę bardzo prosty do wykonania. Sernik nie tylko pięknie się prezentuje ale też przepysznie smakuje. Polecam go na szczególne okazje Składniki: spód: 200 g mąki pszennej 100 g cukru pudru(...)średnich obrotach. Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Kokosowa chmurka: piana: 4 białka 4 łyżki cukru pudru Z białek i cukru ubić sztywną pianę. Pianę wyłożyć na sernik po 60 minutach i piec jeszcze przez 5 minut. kokos: 10 dag kokosu 2 łyżki masła
Krakowskie smaki AniWymyśliłam sobie na tegoroczne święta korzenny sernik, piernikowy inaczej mówiąc, a że to eksperyment to zrobiłam próbę w małej tortownicy. Nie bez powodu nazywam go sernikiem a nie tofurnikiem, bo absolutnie żaden niewegus nie pozna, że to to cudo jest z tofu- przysięgam. Jest kremowy, aromatyczny, no co tu dużo mówić- c u d o w n y. Składniki(...)mąkę ziemniacaną i cynamon. Zblenduj dokładnie wszystko na gładką masę. Ciasteczka zblenduj na piasek z dodatkiem oleju kokosowego. Wysmaruj formę do pieczenia i wyłóż ciasteczka na dno formy. Przełóż masę „serową” na ciasteczkowy spód. Najlepiej będzie eżeli ubieczesz sernik w kapieli wodnej, czyli włożysz formę do większego naczynia i nalejesz do niego wody, to spowoduje że sernik
greenscarfobficie folią aluminiową. Wlać masę serową. Piec w 160 stopniach w kąpieli wodnej 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i tak zostawić przez godzinę. Następnie sernik wyjąć, całkowicie wystudzić, schłodzić w lodówce przez całą noc. Inspiracja: mojewypieki Lemon curd: 1 jajko 1 żółtko 80 g cukru 40 g masła starta skórka i wyciśnięty(...)małym ogniu aż masa zgęstnieje. Gotową przełożyć do słoiczka, wystudzoną schłodzić w lodówce. Posypka: 4 łyżki wiórków kokosowych spora garść listków mięty spora garść listków bazylii łyżka cukru pudru Zioła drobniej posiekać, wszystkie składniki zblendować dodatkowo ręcznym blenderem. Gotowy sernik po bokach wylepić obficie posypką, na górze rozsmarować lemon curd. Smacznego
coolinarnyksylitolem. On ma być z cukrem. Tym fuj, białym, niezdrowym, najgorszym. Sernik też ma być z serem a nie z kaszą jaglaną imitującą ser. A jeśli ciasto kruche ze śliwkami to z mąką pszenną. Od czasu do czasu sięgam po zamienniki. Pączki usmażę na oleju kokosowym, zrobię jagielnik bo jestem ciekawa jak smakuje, a mąkę pszenną zamienię na razową
bistro mamaklasyczny deser kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Już widzę ten grymas niezadowolenia, że tofu, fuuu… Ja również z dużą rezerwą podchodziłam do tematu sernika z tofu. Przede wszystkim z tego względu, że nigdy fanką tradycyjnego sernika nie byłam i gdy okazało się, że nie jest to jednak deser dla mnie z uwagi na alergię to nie tęskniłam bardzo za jego(...)ostatni przepis na tofurnik! Tymczasem może jednak skusisz się na coś słodkiego? ; ) Sernik w polewie czekoladowej czyli tofurnik Drukuj Porcje: 4 porcje (2 naczynia żaroodporne o średnicy 12cm) Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: 200g jedwabistego tofu (silken) 30g suchej kaszy jaglanej 140ml mleka kokosowego do gotowania kaszy 50g mąki kokosowej 2 jajka (w wersji wegańskiej 100g rozgniecionego banana
Book of spellsPrzepyszny i bardzo zdrowy deser. Orzechowo-daktylowy słodki spód, miękka lekko kokosowa masa i cudowny, owocowy mus. W iększość osób nie orientuje się nawet , że to ciasto z kaszy! Dla mnie to taka wegańska wersja sernika. Zachęcam do wypróbowania. Wszystkie produkty potrzebne do tego przepisu możecie znaleźć w sklepie internetowym FRISCO <klik(...)zakupy. Wysyłka powyżej danej kwoty (w zależności od miasta) gratis. Składniki ( na 2 serniczki ): 100 g kaszy jaglanej (ok 1/2 szklanki) 240 ml mleka kokosowego 1/2 dużego, dojrzałego mango lub 120-140 g pulpy z puszki 14 daktyli ( ok 70 g) duża garść nerkowców (ok 40 g) 30 migdałów
Pora na pora i pomidoraDziś polecam nerkownik - odmianę sernika na zimno bez sera, który zastępują zmielone orzechy nerkowca. Nerkownik uchodzi za wegańską odmianę sernika. U mnie to kolejny sposób na przemycenie sobie żelatyny, a poza tym słodziwem jest mój ulubiony miód wrzosowy (o galaretkowatej konsystencji), więc ten deser w moim wydaniu nie jest wegański. Ponieważ to "ciasto" jest niezwykle kaloryczne, postanowiłam zmniejszyć wartość energetyczną(...)niespodzianka. BARDZO DZIĘKUJĘ ODWIEDZAJĄCYM !!! :D Składniki : 280 g nerkowców szklanka żurawiny 50 g ryżu preparowanego (dmuchanego) 50 ml ciepłej (nie gorącej) wody 3 łyżki miodu cytryna mała puszka mleka kokosowego (165 ml) galaretka cytrynowa 300 ml wrzątku Nerkowce namoczyć na noc w przegotowanej wodzie. Wody powinno być tyle, by przykrywała orzechy. Namoczenie bardzo ułatwia potem zmielenie orzechów. Do lodówki wstawić
Weekendy w domu i ogrodziemojej ogromnej radości ostatnio udało mi się zdobyć jeszcze jagody. Oprócz naleśników robiłam jeszcze delikatny sernik na zimno (warunki pogodowe jeszcze nie zachęcały do włączania piekarnika ;)). Spód został przygotowany na bazie chrupiących płatków kukurydzianych, wiórków kokosowych i białej czekolady, natomiast ślicznie fioletowa, rozpływająca się w ustach masa serowa z twarożku, świeżych jagód, wanilii, odrobiny cukru... Całość nie jest zbyt(...)szklanki płatków kukurydzianych pół szklanki wiórków kokosowych Dno tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z płatkami i wiórkami kokosowymi. Masę wcisnąć w dno tortownicy i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej 1,5 szklanki jagód, umytych 5 łyżek cukru
Słodkie inspiracjeAniu, dziękuje za inspirację, spadłaś z nieba, potrzebowałam TAKIEGO sernika, szybko! I jest. To znaczy był! Składniki podaję na tortownicę o średnicy 20-22 cm Składniki na masę serową ok. 700 g sera twarogowego z wiaderka, naturalnego 330 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku Składniki na kokosowy spód 200 g (może być mniej, ja lubię kokos więc(...)sernik będzie niższy ,ale na smaku na pewno nie straci. Masę wiórkową przełóż na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i dociśnij.Włóż do lodówki. Ser z wiaderka zmiksuj z zimną płynną galaretką. Śmietankę ubij na sztywno i wmieszaj już łyżką drewnianą bądź szpatułką w ser. Delikatnie, aż do połączenia wszystkiego. Ostrożnie przelej masę serową na kokosowy spód
Z Kuchni Do KuchniStyropian to pyszne ciasto śmietankowo - kokosowe, znakomite zwłaszcza dla takich miłośników kokosu jak ja :) Lekkie i delikatne a przy tym bardzo proste, łatwe i szybkie w wykonaniu. Myślę, że sprawdzi się także na świątecznym stole - udając wyśmienity sernik :) Polecam :) Składniki ( na blaszkę 35x25 cm) Ciasto: - 3 szklanki mąki - 1/3 szklanki cukru pudru - 1 cukier waniliowy - 5 żółtek - 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia - 25 dkg miękkiego masła - 1 łyżka śmietany Masa: - 1 litr śmietany 18% - 15 dkg wiórek kokosowych - 5 białek - 1 niepełna szklanka cukru - 2 budynie śmietankowe (duże 2x 60g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo - kilka łyżek powideł śliwkowych - tłuszcz do wysmarowania blachy Wykonanie Ciasto Miękką margarynę posiekać z mąką i cukrami, rozetrzeć grudki, dodać żółtka, proszek
Kuchnia z widokiem na ogródmiksujemy do połączenia się składników. Gotową masę wylewamy równomiernie na ciasto. Na wierzchu układamy maliny. składniki na wierzch kokosowy: 200 g kokosu 100 g masła 100 g cukru wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Gotową kruszonką posypujemy wierzch sernika. Całość pieczemy przez ok. 80 min. Po upieczenia pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, do wystudzenia
Domowy Smak Jedzeniapięknie sie prezentuje . W sam raz na różne okazje rodzinne. żródło: "Serniki , szarlotki , makowce"Tortownica : średnica 26 cmCiasto: 7 jajek 200 g masła 300 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 5o g wiórków kokosowych i zmielonych migdałów tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Wierzch: słoik prażonych
Słodkości i nie tylkokokos nie jest wcale mocno wyczuwalny wręcz idealnie komponuje się z serem. Pieczenie sernika w kąpieli wodnej dodatkowo go nawilża i sprawia, że rozpływa się w ustach. Najlepiej upiec go dzień wcześniej. Zapraszam... Składniki na spód: 220g ciasteczek owsianych lub pełnoziarnistych 50g wiórków kokosowych 50g gorzkiej czekolady 100g masła ja dałam śmietankowe Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli(...)zmiksować. Na koniec dodać czekoladę i pastę kokosową i zmiksować raz jeszcze. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut w temp 160-165 stopni (na dolnej półce umieścić blaszkę lub naczynie żaroodporne z wodą). Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i wystudzić sernik. Na wystudzony sernik można nałożyć krem
Kubki smakukubełku z serem: Rajski Twaróg, już wiedziałam w jakiej nucie smakowej upiekę sernik. Spód sernika stanowią zmielone migdały i suszone morele. Do masy serowej dodałam słodkie mleko skondensowane oraz owoce: mango, gruszki i ananasa. Całość wykończyłam ubitą śmietaną i pokruszonym wafelkiem kokosowym. Spód: 120 g migdałów 150 g suszonych moreli 2-3 łyżki wody Masa: 1 kg mielonego(...)smaku kokosowym w białej czekoladzie Migdały i morele zmielić, dodać wodę, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 25 cm. Można ręce zwilżyć wodą, wtedy jest łatwiej. Twaróg wymieszać z mlekiem skondensowanym, cukrem migdałowym i rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć masę na ciasteczkowy spód. Owoce obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do masy serowej. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego
Czerwień i błękitIzaura - sernik na murzynku Uwielbiam smak tego ciasta - aksamitny sernik połączony z wilgotnym murzynkiem, a do tego ta czekoladowa polewa, niby nic takiego, ale uwielbiam do niego wracać. Przynajmniej 2 - 3 razy w roku gości u mnie na stole, choć wcześniej był przygotowywany raczej przez moją mamę, tym razem jednak przejęłam inicjatywę. Składniki: Na murzynek(...)szklanki cukru 150 g masła cukier wanilinowy aromat waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na polewę: 1/3 kostki margaryny 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 1 łyżka kakao Dodatkowo: wiórki kokosowe Przygotowanie: Murzynek: W dużym garnku rozpuścić margarynę, cukier, kakao, wodę i cukry. Gotować przez 5 min często mieszając. Masę odstawić do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodawać pojedynczo 4 żółtka, każdorazowo
My sweet a life