Ogórki kiszone cieszą się u nas niesłabnącą popularnością od zawsze. To jedyny produkt, którego nigdy nie brakuje w naszej spiżarni. Co roku kiszę je stopniowo (po 2-3kg jednorazowo), aż zapełni się cała półka w spiżarni... Zajadamy je zawsze od razu na świeżo i to już na drugi dzień po zakiszeniu... mamy non stop świeże małosolne ogóry(...)były nowe, lub ewentualnie po jednym sezonie, ważne by nie nosiły śladów rdzy). Ja odstawiam słoiki w misce (dół wyłożony ręcznikiem kuchennym, podczas kiszenia lubi wylecieć trochę wody) w ustronne miejsce, by nie przeszkadzały i kisiły się w temp. pokojowej. Stopniowo otwieramy po jednym słoiku. Nie otwarte słoiki po ukiszeniu albo odstawiam do lodówki albo pasteryzuję. Pasteryzacja: Do dużego garnka
Smaczne ZdroweSkładniki: 2 kg ogórków polnych przyprawa do ogórków kwaszonych 2 główki czosnku sól Sposób wykonania: Ogórki umyj i obetnij ogonki. Do słoika (0
Przepisy kulinarne babci Antoninyzwana za rubieżą sałatką Olivier, czy sałatka mimoza z tuńczykiem. Bardzo dobra jest też sałatka winegret, czyli tytułowy sos winegret oraz warzywa gotowane, kiszone (koniecznie ogórek, ale jadłam też wersję z kiszoną kapustą) i strączkowe, które można ugotować samemu, ale w mojej szybkiej wersji używam warzyw z puszki. Wschodnie sałatki zachwycą każdego – nie tylko we Lwowie a winegret(...)Składniki sałatki winegret: seler korzeniowy ugotowany ze skórką 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 marchewki ugotowane ze skórką opakowanie 500 ml tartych buraków (odsączonych) albo 2 ugotowane buraki 4 kiszone ogórki pokrojone w kostkę po puszce groszku i białej fasoli (odsączonych z zalewy) sos winegret: 2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku z cytryny+ łyżeczka musztardy francuskiej + szczypta
Ugotowane pozamiataneOgórki wg tego przepisu ( rodzinnego zresztą ) kisze od lat. I powiem nieskromnie są bardzo smaczne, jędrne i co najważniejsze zawsze się udają :) Ja kiszę ogórki własne, zebrane w ogródku. Jeśli nie posiadamy takowych, ważne jest aby kupić je od sprawdzonego sprzedawcy, najlepiej na małym ryneczku, nie w hipermarkecie. Przenawożone ogórki, chociaż wyglądają ładnie, mogą po prostu spleśnieć(...)ukisić się. Do kiszenia wybieramy ogórki podłużne, nie pękate, mniejszej i średniej wielkości. Na małosolne mogą być te większe i troszkę szersze, bo zjadamy jej już po 2-3 dniach :) Ja co roku przetwarzam większa ilość, w tym roku 15 kg, przeważnie 20 kg. I zazwyczaj ledwo mi starcza do następnego sezonu, zawsze muszę jeden słoik schować aby był
Kuchnia z widokiem na ogródSurówkę taką podaję jako dodatek do ryb lub mięs. Składniki: 6 ogórków kiszonych pół cebuli 3 łyżki oliwy pieprz szczypta soli Wykonanie: Ogórki kroimy w kostkę. Cebulę siekamy, dodajemy do ogórków. Solimy, pieprzymy, dodajemy oliwę. Całość mieszamy. Przykład podania: Łosoś w ziołach prowansalskich. Smacznego
Smak mojego domuSkładniki: 1 makrela wędzona 1 ogórek kiszony 2 jajka 1/2 cebuli łyżka majonezu 2 łyżki musztardy sól,pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Rybę obrać ze skóry i dokładnie obrać z ości. Cebulę, ogórka oraz jajka pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko przełożyć do miseczki i wymieszać z majonez oraz musztardą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 4 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 2 pomidory malinowe 1/2 cebuli cukrowej 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Polewamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem
Qchnia po prostuzupę robiłam z domowych małosolnych ogórków. Ale z takich już nieco bardziej ukiszonych. Wyszła delikatna ale bardzo smaczna zupa. Polecam. składniki 10 małych kiszonych ogórków ok 250 g młodych ziemniaków 1/2 cebuli 5-6 ząbków czosnku duży pęczek koperku 1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu 1l bulionu sól pieprz oliwa + masło do smażenia przygotowanie Ziemniaki obrać
Stare Garypasztet z ciecierzycy w towarzystwie brokuła, kalafiora, buraczka, itp, zupę warzywną na mleku kokosowym lub inną. Zamiast ogórka natomiast łyżkę kapusty kiszonej domowej roboty, świeżą paprykę, rzodkiew czy domowego ogórka kiszonego. Ostatnio moja córka nie domaga się jedzenia pomiędzy posiłkami. Gdy jednak jej się to zdarzy najpierw proponuje wodę. Jeśli tym się nie zaspokoi, to podaję surowy owoc(...)jedna szklanka dziennie lub więcej), - 1/2 - 1 jabłko (najlepiej 1 h przed posiłkiem), a w sezonie - jagody, maliny, truskawki, czereśnie i inne, - fermentowany produkt: rejuvelac, kambucha, kiszone warzywo domowej roboty (ogórek, burak, cukinia czy kapusta), - 1 orzech brazylijski, - co drugi dzień: olej kokosowy (1 łyżka) lub tłuste mleko kokosowe, suszony owoc: figa, morela. I oczywiście WODA , dużo dobrej
Jeść, by żyć w zdrowiuSezon na domowe przetwory uważam za otwarty;) Dzisiaj szykuję ogórki kiszone. Osobiście robię je po raz 3 jednak z domowego, sprawdzonego przepisu. Ogórki są pyszne, twarde i idealnie kwaśne:) Przepis jest prosty i szybki. Polecam bardzo;) Składniki: 8 kg ogórków około 30 ząbków czosnku 15 kawałków chrzanu koper ziele angielskie liść laurowy woda sól
Krakowskie smaki Anilitry wody 500 g karkówki, pokrojonej w plastry 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu 1 cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 4 ogórki kiszone, starte na tarce o grubych oczkach woda z ogórków do smaku 1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach 1/2 szklanki kaszy pęczak 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
My Culinary ArtSkładniki: 2 marchewki 3 ogórki kiszone 1 jabłko 1 czerwona cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób wykonania: Ogórki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewki i jabłko obieramy a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą. Dodajemy oliwę z oliwek oraz
Qchnia po prostuMożna używać jako sałatkę lub do kanapek. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 puszka tuńczyka 1 szklanka groszku konserwowego 1 szklanka kukurydzy konserwowej 5 ogórków kiszonych 4 łyżki majonezu sól pieprz czarny Przygotowanie Pokroić w kostkę ogórki i wymieszać wszystkie składniki. Artykuł TON BALIKLI SALATA, czyli sałatka z tuńczykiem pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie PrzepisySkładniki: 5 filetów śledziowych 4 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 5 szalotek 1 pęczek koperku 4 łyżki octu jabłkowego 10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego w proszku 1 szklanka oleju roślinnego Sposób wykonania: Śledzie zalewamy zimną wodą, moczymy około 1 godziny. Następnie filety kroimy w paski, wkładamy do dużego słoika bądź miski i zalewamy octem. Odstawiamy
Qchnia po prostuSałatka z pieczarek marynowanych, jajek, ogórka kiszonego i świeżego koperku ma lekko kwaśny smak. Bardzo łatwo i szybko można ją przygotować. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarne