kasza - 17339 przepisów (strona:981/1156)

Rogale Marcińskie 191

pociągiem, więc się nie liczy :) ). Nigdy też nie widzieliśmy białego maku na sklepowych półkach, normalnych sklepowych półkach :) (w Krakowie biały mak można kupić na Starym Kleparzu, na stoisku z kaszami) Mimo tego, zdecydowaliśmy się na spróbowanie swoich sił z rogalami Marcińskimi :) Trochę historii z którą warto się zapoznać :) Rogale się nie wzięły znikąd :) "Historia wypieku rogali marcińskich sięga jeszcze

Pora coś zjeść
Sos z serduszek indyka 126

Cześć :) Dzisiaj propozycja na pyszny sos do kaszy, makaronu, możecie go nawet zjeść bez niczego :) A dlaczego miłosny? :) Bo głównym składnikiem są serca! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Tropikalna manna 121

Cześć :) Dzisiaj propozycja, którą możecie sprawdzić na jutrzejszym śniadaniu. Kasza manna z dodatkiem tropikalnych owoców. Bardzo prosta do zrobienia i bardzo smaczna. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Figa z makiem? Nie! Z manną! 107

Cześć :) Kilka dni temu proponowałam Wam tropikalną mannę na śniadanie. Dzisiaj z kolei lekka modyfikacja tamtego przepisu, ale w formie deseru na zimno. Zapraszam! Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Burgery z zieloną soczewicą 140

się w kuchni i przygotować coś o niebo lepszego, smaczniejszego i zdrowszego? Z racji tego, że moje szafki kuchenne pękają w szwach i można w nich znaleźć różne ryże, kasze, makarony, mąki, otręby, cukry, fasole i... i soczewicę. Zarówno czerwoną jak i zieloną. Tym razem zielona się bardziej do mnie uśmiechnęła i powędrowała na nasze talerze. Burgery z zielonej soczewicy

Pora coś zjeść
Ciasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową 1566

 Ciasto jogurtowo-grysikowe z domową masą kajmakową jest ciastem, które łączy w sobie kilka smaków - słodycz kajmaku, a właściwie masy wykonanej ze śmietanki, niewielkiej ilości

Smakołyki Bereniki
ZAPIEKANE KLUSKI Z SEREM I SZYNKĄ. Na miarę wspomnień. 209

jedynej przyzwoitej knajpie. Taaak, niezapomniane miejsca, ludzie i chwile. ZAPIEKANE KLUSECZKI Z SEREM I SZYNKĄ. (autorski; zainspirowany innym, podobnym daniem) kluski: 3 jajka 2 szklanki mąki 2 szklanki kaszy manny woda sól Wszystko dokładnie wymieszałam, dodałam tyle wody, by konsystencja była dosc luźna, ale nie rzadka (gęsta śmietana). Zagotowałam wodę z łyżką oliwy. Kładłam łyżeczką deserową porcje ciasta na wrzątek

W kuchni Karmel-itki
Lubię...ŚWIĄTECZNĄ KARKÓWKĘ W WINOGRONACH Z WINEM. 192

podsmażyłam z obu stron karkówkę. Po czym wlałam wino. Poddusiłam 10 minut pod przykryciem i dorzuciłam winogrona. Dosypałam majeranku. Całość dusiłam ok. godziny na średnim ogniu. Ciekawie pasuje do kaszy. (wybaczcie mi jakość zdjęć - robione aparatem kompaktowym, niestety) SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK Z GROSZKIEM W SOSIE POMIDOROWYM. 255

cebuli. Zagotowuję, duszę razem około 2 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie bardzo delikatnie wlewam śmietankę, mieszam, zagrzewam. Wkładam do sosu kurczaka, podgotowuję razem około 5 minut. Podaję z kaszą lub ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
"SERNIK" BEZ SPODU PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWY. 204

Najlepiej, kiedy jest schłodzony - dobrze się kroi, gdyż masa gorąca zachowuje się dość nieprzyjaźnie, obkleja nóż i z trudem wychodzi z blachy. SMACZNEGO! * len mielony można zastąpić mielonymi orzechami, kaszą manną czy też zwykłą bułką tartą. Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM. 179

koperkiem - zna chyba każdy takie połączenie. Nie trzeba wiele, wystarczy bowiem dobry, świeży kawałek ryby, sos śmietanowi broni się sam, no i niezbędne źródło zdrowych węglowodanów, czyli ryż czy kasza. Tym razem wybrałam polędwicę z tuńczyka. Jest to ryba o czerwonym mięsie, bogata w witaminę A (działa korzystnie na oczy),  D (dba o nasze kości) oraz witaminy z grupy

W kuchni Karmel-itki
GULASZ MEKSYKAŃSKI. 141

marchewkę. Groszek dodaję wraz z połową zalewy. Całość duszę około 10 minut, po czym dodaję koncentrat pomidorowy. Gotuję na wolnym gazie jeszcze 5-10 minut. Podaję na ciepło z kaszą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka insertCookd("27b884e2a0039e1e4d4a51e4bd3ae44e

W kuchni Karmel-itki
GULASZ WIEPRZOWY. 226

minimum, dodaję przecier pomidorowy. Całość duszę około 1,5 godziny na małym ogniu, aby mięso skruszało, a smaki się złączyły. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem bądź ugotowaną kaszą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym 233

Tymczasem dzisiaj znowu kurczak - w sosie śmietanowo ziołowym. Jest to jedno z ulubionych dań mojego chłopaka. Najbardziej lubi jak podaję je z makaronem świderki, ale oczywiście można użyć ryżu, kaszy czy ziemniaków, co kto lubi :) KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi z kurczaka - 1 duża cebula - 1 czerwona papryka - 200 gram śmietany (ja użyłam

Zgrabne Gotowanie
Gulasz drobiowy z cukinią i pieczarkami 12013

pomidorowy, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Podgrzewać aż sos będzie gorący. Podawać można tak naprawdę ze wszystkim: ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą lub pieczywem. Smacznego

Zgrabne Gotowanie