samego końca blaszki, wtedy na pewno kolorowe pasy wymieszają się na kształt tulipana. Składniki: 6 jajek 2 szklanki mąki budyń waniliowy kisiel wiśniowy 1,5 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 2 łyżki suchego maku Wykonanie: Masło(...)ucieramy z cukrem na biały puch, następnie dodajemy po jednym jajku. Dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Gotowe ciasto dobrze mieszamy i dzielimy równo do czterech misek. Do pierwszej miski dodajemy budyń waniliowy, dokładnie mieszamy i wylewamy na dno keksówki. Do drugiej miski wsypujemy kisiel, mieszamy i wykładamy kolejną masę. Do następnej miski dodajemy kakao a do ostatniej
ciastkarnia na kruchym spodziesmaczne, polecam zwłaszcza dla tych którzy nie czują się dobrze w pieczeniu - Ciasto które zawsze wychodzi. Składniki 200 g czekolady ciemnej 40 g kakao 200 g cukru 4 jajka 160 g mąki 150 g masła kilka łyżek masy karmelowej Wykonanie: Do garna kruszymy czekoladę i masło i rozpuszczamy je. Dodajemy cukier, kakao i jajka, mieszamy aż wszystkie
ciastkarnia na kruchym spodzieaktywności i oby tak zostało do wakacji. Składniki na 18 muffinek: 50 g drożdży szklanka mleka 500 g mąki 70 g cukru 80 g oleju 2 jajka szczypta soli tabliczka czekolady mlecznej Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże i następnie wlewamy do większej misy. Dodajemy olej, sól i cukier, wszystko razem mieszamy(...)koniec wlewamy rozbełtane jajka i mąkę. Mieszamy ciasto i napowietrzamy je aż do momentu aż stanie się elastyczne i będzie odchodzić od brzegów naczynia. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia, około 1,5 godziny. Gdy będzie gotowe przekładamy go do formy na muffinki i do każdej z nich wkładamy kostkę czekolady. Babeczki pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziePolski. Tym czasem zapraszam na ucierane fale, trochę taki spokojny u mnie Dunaj wyszedł ale bardzo smaczny, polecam:) Składniki na blachę 32 cm na 35 cm 6 jajek 250 g cukru 250 g masła 400 g mąki 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia masa: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru budyń waniliowy 250 g masła polewa(...)łyżki kakao 3 łyżki mleka wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Masło ucieramy mikserem z cukrem aż do całkowitego wymieszania składników (ciasto nie powinno mieć grudek) Następnie dodajemy po jednym jajku a na koniec wsypujemy mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej wsypujemy kakao. Na przygotowaną wcześniej brytfankę wlewamy najpierw białe ciasto potem czekoladowe
ciastkarnia na kruchym spodziedług jak np. w Hiszpanii? Nie obraziłabym się o takie rozwiązanie. Chociaż co naturalne to naturalne i może lepiej nie kombinować. Składniki na 6 tarteletek 2 szklanki mąki 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła łyżeczka proszku do pieczenia 250 g truskawek 500 ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru 300 g borówek Wykonanie: Mąkę przesiewamy(...)stolnicę. Dodajemy cukier i masło. Na koniec wbijamy po jednym jajku. Wszystko zagniatamy aż utworzy się jednolite ciasto. Następnie rozwałkowujemy je i układamy w formach na tarteletki. Spody pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni aż się zarumienią. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Na koniec wsypujemy borówki (odłóż kilka
ciastkarnia na kruchym spodzieczekać warto było bo ciasteczka są bardzo smaczne; mocno czekoladowe i miękkie. Polecam je wszystkim smakoszom czekolady. Składniki na 20 ciasteczek: 90 g gorzkiej czekolady 25 g masła jajko 3/4 szklanki mąki łyżka kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do obtoczenia ciastek Wykonanie: Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i gdy będzie gotowa(...)odstawiamy ją z pieca. dodajemy jajko i cukier, mieszamy aż składniki się połączą. Pozostawiamy masę do ostygnięcia. Następnie wsypujemy do niej mąkę z proszkiem, sól i kakao. Wszystko razem mieszkamy i wkładamy do lodówki na całą noc. Jest to ważne aby masa była zbita. Na drugi dzień z zimnej masy kształtujemy kulki i obtaczamy je cukrze pudrze. Następnie
ciastkarnia na kruchym spodzierazu wiedziałam co z niej zrobić! Składniki: 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki ryżowej 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ricotty 1 jajko 30 ml wody Sposób przygotowania: Jajko oddzielamy i ubijamy białko na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Smażymy na odrobinie tłuszczu
Truskawkowa Fiestałyżka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczka sody szczypta soli 2 łyżki oleju ½ szklanki maślanki 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko Krem: 250 g mascarpone 3/4 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego* 2-3 łyżki kremu kokosowego kilka kropel aromatu kokosowego (opcjonalnie) 2-3 łyżki cukru pudru** * dostępny w supermarketach- jest(...)mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, sól i cukier. Czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: maślankę, olej, przestudzoną czekoladę, ekstrakt waniliowy i jajko. Składniki mokre z suchymi łączymy za pomocą łyżki. Czekoladę mleczną siekamy w kosteczkę i dodajemy do masy. Papilotki wypełniamy ciastem do ¾ wysokości. Pieczemy babeczki 20 minut. W trakcie pieczenia przygotowujemy
Mania Gotowaniazapytał co na deser. Ja w tym momencie przypomniałam sobie, że Basia pokazywała właśnie wariację na temat swojego rabarbarowego ciasta . Za godzinę zajadaliśmy się już ciepłym ciastem. Składniki: 4 jajka 1 czubata szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła - roztopionego i ostudzonego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 500 - 600 g śliwek Wykonanie: Formę(...)wymiarach ok. 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Jajka ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Dodajemy do tego mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy przestudzone masło i wanilię. Mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Na wierzch kładziemy umyte i przepołowione śliwki (skórką do dołu). Pieczemy przez około
Sto kolorów kuchniblachę ) * 250 masła/margaryny * 3/4 + 1/4 szklanki cukru * 2 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 jajka * cukier waniliowy * 250 g twarogu ( w kostce ) * 3 łyżki płatków jęczmiennych * 300 g jeżyn Wykonanie: Rozpuścić w rondelku 3/4 kostki masła/margaryny. Pozostawić do wystygnięcia. Mąkę połączyć z proszkiem(...)pieczenia oraz cukrem. Dodać jajko i przestudzony tłuszcz - wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Odłożyć 1/4 porcji ciasta, resztą ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostały tłuszcz rozpuścić. Ubić pianę z dwóch białek. Ser zmiksować z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać pianę z białek - delikatnie wymieszać. Masę serowa wyłożyć na ciasto
kolorowotorcikowoprzygotowałam rarytas dla miłośników pierogów i polskiej kuchni, a mianowicie pierogi z surowymi ziemniakami smażonymi z cebulą i borowikami. Polecam gorąco... Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: 1 kg mączystych ziemniaków 250 g świeżych borowików lub podgrzybków 2 średnie cebule sól i pieprz do smaku ziarna(...)minutach i smażyć aż cebula zmięknie a z grzybów wyparuje większość płynu. Zdjąć z ognia. Dodać do uduszonych ziemniaków. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 porcje, każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy
Czerwień i błękitłyżek zimnej wody składniki krem: 150 g migdałów 150 g orzechów pekan 50 g orzechów laskowych 1 łyżka masła torebka cukru waniliowego 0,5 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka 0,5 szklanki płynnego miodu cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Mąkę, cukier, sól rozgniatać z masłem, dodać ocet ,wodę i wyrobić ciasto. Ciasto owinąć folią(...)włożyć do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 26-28 cm - wystające skrawki odkroić nożem. Masło roztopić. W misce ubić jajko z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać miód i płynne ostudzone masło. Orzechy posiekać dość grubo i połączyć z kremem - dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Krem orzechowy wylać na ciasto i piec
Niezły Młynekszklanki) 100 g masła (pół standardowej kostki) 150 ml mleka (mniej niż 2/3 szklanki) 20 g świeżych drożdży (1/5 kostki) 60 g cukru (1/3 szklanki) 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Masa makowa: 100 g maku (3/4 szklanki) * 80 ml mleka (1/3 szklanki) 50 g cukru (4 i pół łyżki) 1 łyżka mielonych migdałów (opcjonalnie) 1 kropla aromatu migdałowego Dodatkowo(...)solą wsypujemy do dużej miski. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku razem z cukrem i wylewamy na mąkę. Odstawiamy na kilka minut, aby drożdże zaczęły rosnąć. Następnie dodajemy żółtko, jajko oraz roztopione masło. Wyrabiamy przez kilka minut (jeśli ciasto będzie za rzadkie postarajmy się nie dodawać, więcej mąki, tylko dalej wyrabiamy). Gdy ciasto drożdżowe będzie już jednolite odstawiamy je nakryte ściereczką
Poezja smakumarki skupiającej się na wytwarzaniu wyrobów najwyższej jakości -Produkty tej firmy są różnorodne -musztardy, sosy do mięs, dressingi, ketchupy, wrapy, oliwy, octy itd. 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko cebula przyprawy [sól. pieprz, vegeta] mąka do panierowania oliwa do smażenia marchewka cebula 1 kostka rosołowa listek, ziele 2-3 łyżki musztardy sarepskiej Develey 1 szkl. śmietany szczypiorek Mięso(...)wyrobić z jajkiem i przyprawami.Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i usmażyć na oliwie na rumiano.Wodę z kostką rosołową, marchewką i przyprawami zagotować, dodać usmażone pulpeciki i gotować około 10 minut.Na pozostałej po smażeniu oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę , dodać odrobinę mąki oraz śmietanę wymieszaną z musztardą i chwilę poddusić , mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Dodać
Moje domowe kucharzeniegłowy. FARSZ: podgrzybki (ok 20 średniej wielkości) cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki białego wina 1/4 kostki masła (taaaaak! masło, masło i jeszcze raz masło!) 200g śmietanki 30% 3 jajka gałka muszkatołowa 1/2 natki pietruszki mała gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz Do mąki dodajemy zimne masło i siekamy. Dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto. Gdy już będzie wyrobione zawijamy(...)nadmiar płynu, dusząc ok. 10 min. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką (nie szczędźcie przypraw grzyby muszą być dobrze doprawione). Studzimy grzyby. Gdy już będą zimne do oddzielnej miski wbijamy jajka. Rozbełtujemy (ale nie ubijamy), dodajemy śmietankę, delikatnie mieszamy całość. Dodajemy grzyby posiekaną natkę i rozmaryn. Delikatnie łączymy całość. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy, wykładamy blachę ciastem. Nakłuwamy. Obciążamy grochem
Brzuszki Łakomczuszki