szklanki musu z dyni 1 szalotka 3 ząbki czosnku ½ papryczki chilli bez pestek (żółta) 0,3 kg sera białego 1 opakowanie serka Arla Tapas lub India mąka orkiszowa jedno jajko sól i pieprz zielony ogórek dwa pomidory 0,2 kg bundzu, sera korycińskiego lub jaki lubicie 3 pęczki pietruszki garść orzechów włoskich i pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej(...)zmieliłam na gładką masę. Przepuściłam ser przez praskę, a dynię potraktowałam blenderem. Do tego dodałam startą cebulę i czosnek i bardzo drobno pokrojone żółte chilli. Do tego wbiłam jajko i wymieszałam łyżką. Potem zakasałam rękawy i dodając stopniowo mąkę wyrobiłam ciasto. Ciasto ma być lekkie i zwarte i ma się dać łatwo uformować wałek. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na chwilę
ladykitchenpiernikowej nucie myślę, że jest doskonałą propozycją nie tylko na długie jesienne wieczory ale także na świąteczny stół. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 5 średniej wielkości jabłek winnych 20 dag posiekanych(...)orzechów włoskich Składniki na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Jajka z cukrem i miodem ucieramy do białości, nadal miksując dodajemy olej, kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pieników i mąkę. Na końcu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz posiekane orzechy i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem
Animelka Blogtrzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 250 ml puree dyniowego 3-5 łyżek oleju 70 ml mleka 2 jajka Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Mąkę, przyprawy, cukier, proszek i płatki wymieszać w misce. W drugiej wymieszać jajka, olej, mleko, puree dyniowe. Dodać
Sto kolorów kuchnidomowników ale także znajomych. Jak macie nadmiar marchewki, nie musicie jej dusić do obiadu ale możecie także ją podać w takiej wersji :) Składniki: 500 g marchewki pęczek pietruszki 3 jajka 80 g mąki pszennej 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Marchewki obieramy i ścieramy a tarce z grubymi(...)oczkami, dodajemy mąkę, wbijamy jajka, posiekana pietruszkę, oliwę i papryki - wszystko wymieszaj i dopraw. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy po obu stronach, aż się zarumienią. Idealnie smakują z dipem czosnkowym na bazie jogurtu :) Moja propozycja: 2 ząbki czosnki przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka suszonej bazylii 4 duże łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz do smaku
Niezły Młynekjeść go z dodatkiem musztardy czy obłożony paseczkami papryki. Jest to jednak miła odmiana od wędlin i pasztetów mięsnych. Składniki: 2 niewielkie bakłażany 500 g pieczarek 1 cebula 5 jajek 3/4 szklanki kaszy manny 1/2 pęczka natki pietruszki olej lub oliwa (może być smakowa) 2-3 ząbki czosnku (może być również suszony) Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, słodka papryka(...)zmięknie, dodać posiekany drobno czosnek. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i czosnku i usmażyć. Ostudzone włożyć razem z bakłażanami, grubo posiekaną natką to malaksera. Zmiksować, dodać jajka, kaszę, 2 łyżki oliwy (użyłam oleju z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami) oraz przyprawy. Zmiksować na gładką masę. Formę do pieczenia, najlepiej podłużną blaszkę keksową posmarować masłem i wysypać bułką
Czerwień i błękitłyżeczki ziaren kolendry sól morska, świeżo mielony pieprz Bazyliowe aioli: 3/4 szklanki liści świeżej bazylii 3/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju 2 ząbki czosnku 1 żółtko ekologicznego jaja 1,5 łyżki soku z cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz Karmelizowana cebula i dodatki: 2 czerwone cebule 2 łyżki masła 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru trzcinowego pół
Poezja smakupilnować proces pieczenia poszczególnych warstw, ale warte jest zachodu :) Zatem uzbrójcie się w cierpliwość i zapraszam do pieczenia! :) Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Składniki na ciasto: 6 jajek 200g masła 150g masy marcepanowej* 100g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 100g cukru 50g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej Składniki na polewę: 1 tabliczka czekolady gorzkiej
My Culinary Artdodaję przepis :) Każdy kto lubi wilgotne ciasta z kawową nutą będzie wniebowzięty, polecam wypróbować :) 400 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 3 łyżki rozpuszczalnej kawy 250 g maślanki 3 jajka 150 g cukru dark muscovado pół szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 10 śliwek polewa: 120 g masła 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao(...)łyżki rozpuszczalnej kawy Maślankę i olej roztrzepujemy z jajkami. Mąkę mieszamy z cukrem, kakao, kawą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy je do składników płynnych i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy pokrojone w kosteczkę śliwki. Całość pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mleko, cukier puder, kawę i kakao dokładnie łącząc
Mienta blognajlepsze jest w tym świeży makaron oraz serek Apetina z pomidorami i bazylią, który jest kropką nad i tego dania. Składniki /8-9 szt./: 150 g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko szczypta soli kilka łyżek wody 2 pomidory 1 łyżka serka Apetina (pomidory i bazylia) 1/2 małej cebuli listki świeżej bazylii kilka gałązek oregano sól, pieprz 1 łyżeczka cukru(...)łyżka oliwy z chili 200 ml przecieru pomidorowego 1 białko do smarowania Wykonanie: Na stolnicę przesiać mąkę, do mąki wbić jajko i dodać żółtko oraz szczyptę soli, w razie potrzeby dodać też wody. Zagnieść ciasto, podsypać mąką i przykryć miseczką lub ściereczką i pozostawić, by odpoczęło. W tym czasie pomidory naciąć na krzyż i zalać wrzątkiem. Pozostawić w wodzie
Pasja SmakuSkładniki : 1 duży seler i połowa też dużego selera- wagowo około 50 dag 3 jajka około 3/4 szklanki bułki tartej, łyżka kaszy manny 25 dag pieczarek sól, pieprz, łyżka sosu sojowego płaska łyżeczka majeranku i gałki muszkatołowej olej do smażenia 4 ząbki czosnku 1 duża cebula masło Przygotowanie : Cebulę i selera ścieramy na drobnej tarce, ja wrzuciłam do miksera(...)selera dodałam pieczarki, doprawiłam solą, majerankiem, pieprzem, gałką muszkatołową, sosem sojowym, dosypałam bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszałam. Konsystencja masy powinna być raczej ścisła. Całość wystudziłam Po wystudzeniu dodałam jajka i ponownie dokładnie wymieszałam, jeśli masa byłaby zbyt rzadka dodać kaszy manny Całość przełożyłam do foremki (25 x 11 cm) z folią aluminiową, piekłam około 1 godz w temp
Proste Potrawysposób jest według mnie znacznie lepszy, każdy dostaje swoją porcję faszerowanego mięsa, bez bawienia się w jego krojenie. 6 ćwiartek z kurczaka 25 dag pieczarek ½ kg mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula ¾ szkl. bułki tartej zalanej zimnym mlekiem po sam rant ostra papryka w proszku sól, pieprz 2 łyżki majeranku 1 łyżka oleju do glazurowania: 1 łyżka miodu(...)smakiem. Przygotowujemy farsz: Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i podsmażamy na oleju. Odparowujemy pieczarki, doprawiamy do smaku. Łączymy surowe mięso z pieczarkami. Dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę tartą, doprawiamy farsz do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Nadziewamy ćwiartki kurczaka dokładnie farszem, aby nie było wolnej powierzchni, możemy spiąć ćwiartki wykałaczkami, ale wystarczy fałdy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 120 g miękkiego masła 80 g nutelli 1 łyżka kakao 1/2 szklanki brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego szczypta soli 3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych Przygotowanie: W misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, sodę, sól. Masło ucieramy na puszystą masę(...)dodajemy stopniowo nutellę oraz cukier. Kiedy powstanie gładka masa dodajemy jajko i aromat waniliowy. Do mokrych składników dodajemy suche i miksujemy. Do gotowej masy wsypujemy orzechy i mieszamy łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z ciasta formujemy kulki, układamy na blaszce, zachowując dość spore odstępy, spłaszczamy aby uzyskać kształt ciasteczek. Pieczemy przez około
Mania GotowaniaSkładniki: drożdże 10 dag, cukier 1/2 szklanki, jajka 4 sztuki, mleko 1 szklanka, olej 1/2 szklanki, mąka pszenna 60 dag, aromat waniliowy 4 krople, nektarynka 10 sztuk, sól - szczypta składniki temperatura pokojowa: SKŁADNIKI TYLKO DODAWAĆ BEZ MIESZANIA - do dużej miski wsypać pokruszone świeże drodże, cukier i wlać mleko dodać całe jajka, olej, aromat waniliowy, szczypta soli na koniec wsypać mąkę
W Mojej Kuchni Lubięszkljajka - 2 sztwoda - 1 szkl niepełnaszczypta solitłuszcz do smażeniaMASA SEROWA500 g sera3 łyżki cukru2 łyżki śmietanycukier waniliowy- 1 opak PRZYGOTOWANIE:CIASTO Do miski wsypać mąkę, dodać sól, jajka, kakao, wodę i mleko, zmiksować.NADZIENIE Ser przecisnąć przez praskę, dodać cukier i cukier waniliowy, śmietanę, dokładnie wymieszać. Na dobrze rozgrzanej patelni, wysmarowanej tłuszczem usmażyć naleśniki. Usmażone
Kuchnia DanusiSkładniki: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, jajka 1 szuka, ryż ugotowany 1 szklanka, pieczarki 15 dag, marchewka ugotowana 1 duża, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, woda 4 litry, ziele angielskie 2 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, ziemniaki 7 sztuk, śmietana 1/2 szklanki, majeranek 1 łyżka, mąka pszenna - do obtaczania klopsików pieczarki, marchew ugotowaną rozdrobnic w blenderze(...)masę przełożyć do miski dodać mielone mięso, ugotowany ryż, jajko, kucharek, pieprz mielony i wszystko ręką dobrze wyrobić do gotującej się wody wkładać nieduże klopsiki otoczone w mące pszennej gotować po wypłynięciu z 10 minut na srednim ogniu, potem je cedzakiem wyjąć - do wywaru dać ziemniaki, ziele i liście laurowe, gotować do miękkości ziemniaków zupę zabielić śmietaną słodką
W Mojej Kuchni Lubię