potrzebujemy taką ilość część cista zawsze możemy zamrozić i mieć skrócony czas przygotowania na inną okazję) - mąka pszenna - 750g - drożdże 15g - sól 15g - woda 520 ml(tem. pokojowa) - jajko 1szt NADZIENIE - mięso mielone 0,5 kg - przecier pomidorowy (dodałam 300 ml) - pieprz świeżo zmielony - sól morska - bazylia - tymianek - olej (pomidory, bazylia, czosnek) - mozzarella 1 szt - suszone pomidory(...)resztę ciasta wykorzystałam do innych celów - zawsze warto zamrozić ciasto i mieć już gotowe , skróci zawsze to czas przygotowania na przyszłość - gdy robimy placki przygotowując ich do farszu nie róbmy zbyt cienkiego bo pęknie nam podczas pieczenia i zawartość bułki wypłynie - gdy chcemy bułki drożdżowe odświeżyć polewamy odrobina wody i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni
Basia w kuchniprzy okazji sprawia nieco problemów przy wałkowaniu. Dlatego proponujemy Wam wybór – możecie spróbować wytrwanej wersji Tima albo zrobić tradycyjne kruche ciasto z masłem i cukrem. Jeżeli chodzi o farsz, to do opisanej w książce receptury, dodaliśmy karmelizowane owoce (w grze opisane jako jabłka z sadów Aedyran, gruszki czy figi z Vailian popularne wśród zamożnych), aby połączyć te dwie rozbieżne opisy(...)owoce ok. 5 min – muszą być nadal lekko twardawe i równomiernie oblepione karmelem. Pod koniec obsypujemy je cynamonem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. 4. MASA Z CZEKOLADĄ (7 min) Jajka wbijamy do miski, dodajemy biały i brązowy cukier (można dodać też tylko jeden rodzaj) i miksujemy ok. 3 min do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy do tego lekko stopione
Nerds KitchenPyszny, zdrowy deser, na dodatek pożywny i bogaty w składniki mineralne. Pieczone jabłka z żurawiną, ekspandowaną kaszą jaglaną, sezamem i miodem . Deser świetny dla wszystkich. Bez
Moja Delicjawielkanocnym stole obok jajek i szynki króluje biała kiełbasa. U nas bywa domowa, bez zbędnych dodatków, tylko mięso i naturalne przyprawy, taka jest najlepsza. Nie ma dla nas odpowiedniej białej kiełbasy w sklepach..., dlatego od kilku lat przygotowujemy swoją własną, taką jaka odpowiada nam najbardziej, no niestety zmanierowane mamy gusta, nic już na to nie poradzę, rozpuściłam ich totalnie... Wspólne(...)kawałki), ja zawsze rozchylam jelito i nabieram kilka razy wodę do środka (nasuwając jelito na fleczarkę woda wypływa drugim końcem). Końcówkę jelita mocno zawiązujemy. Jelito napełniamy przygotowanym wcześniej farszem (nie za dużo by nie pękło jelito, ale musi być dobrze upakowane, bez powietrza), powoli zsuwając jelito z fleczarki. Następnie zawiązujemy drugi koniec jelita i okręcamy na mniejsze porcje, ok.10cm
Smaczne ZdroweTe kotlety (placki) zrobiły u nas furorę. Banalnie proste i baaardzo smaczne. Przygotowuję je zawsze w dwóch wersjach, pierwsza (wegańska, dietetyczna) z dodatkiem
Smaczne ZdrowePrzijechała 1 dō 2 mie na bezuch 3 moja Muter 4 i niy dojś 5 , że musiała czekać na ôbiołd 6 do wieczora, to jeszcze na
Chop w kuchniprzepis. Do przygotowania drożdżówek będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie 10 drożdżówek na ciasto : 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 250 ml letniego mleka 2 całe jajka 30 g masła rozpuszczonego i przestudzonego 40 g cukru 30 g drożdży świeżych 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli nadzienie : 250 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego) 4 łyżeczki cukru(...)pieczenia urosną. Następnie w gniazdko nakładam nadzienie, na 2-3 drożdżówki nakładam sam ser na 2-3 drożdżówki nakładam same jagody a na pozostałe jagody i ser. Po nałożeniu farszu delikatnie go ugniatam. Tak przygotowane drożdżówki odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzewam piekarnik. Pieczenie drożdżówek : Przed pieczeniem brzegi drożdżówek maluję rozmąconym białkiem i górę posypuję
Uwaga Babcia Piecze ChlebW ostatnią sobotę w studiu CookUp odbyły się kolejne zajęcia z Akademii. Planowaliśmy wziąźć udział w Akademii od początku, ale niestety nam się to nie
Plate of JoyPoniżej prezentujemy krótki przepis jak przygotować naleśniki rozumiane jako placki same w sobie. Abstrahujemy tu więc od wszelkich dodatków i farszów jakie są do nich stosowane i jakie często skutkują zupełnie odrębnymi i samodzielnymi daniami. Z drugiej strony, ponieważ wiele osób ogranicza się jedynie do połączenia uniwersalnego naleśnika z konfiturą lub czymś podobnym, publikujemy tę instrukcję jako przepis(...)stanowić podstawę zupełnie innych dań, np. krokietów. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 6-8 placków po 26-28cm) 200ml mleka 3,2% 200ml zimnej wody 1 duże (L) jajko 5 czubatych łyżek (120g) mąki pszennej olej rzepakowy Instrukcje Mąkę wsypujemy do dużej miski. Wbijamy całą zawartość jajka. W kilku partiach dolewamy mleko i wodę roztrzepując je z mąką
Kulinarna Pokusapłatki owsiane. Znalazły one swoje zastosowanie także w potrawach wytrawnych. Mogą być ciekawym dodatkiem do mięs np. mogą być zawijane w boczku lub dodawane do sałatek.Można nadziewać je farszem np. z sera pleśniowego i orzechów, a także użyć do przygotowania likieru lub nalewki. KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA Pomarańcza wywodzi się z Chin. Dawniej była synonimem luksusu i bogactwa. Uważano(...)ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także do grzanego wina, ponczu. Gałkę należy zetrzeć tuz przed dodaniem do ciasta
Ciastka - domowe słodkości