jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:357/436)

Skubaniec z owocami (kruche ciasto z owocami) 213

Skubaniec to kruche ciasto z owocami. A czemu nazywa się skubaniec? Wierzchnią warstwę ciasta skubie się na warstwę owoców palcami. Ciasto przygotowałam jako słodki poczęstunek do

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki z herbacianymi jabłkami z gotowego ciasta półfrancuskiego 162

Czułam się zle, pasudnie,niedobrze...Potrzebowałam słodyczy, coś konkretnego, do ręki. I to ...szybko. Chodziło za mną ciasto francuskie, bądz półfrancuskie, ale z nim dużo roboty.Dodatkowo

Z Kuchni Do Kuchni
Rześkie guacamole 177

samo w sobie też je wytwarza. Szybciej, niż leżąc samotnie na półmisku, dojrzeje zamknięte w papierowej torbie i pozostawione w temperaturze pokojowej. Jego dojrzewanie w widoczny sposób przyspieszą też jabłka, banany, brzoskwinie i pomidory. Jeśli nie chce Wam się bawić w papierowe torebki- połóżcie awokado razem z nimi. Dojrzeje w 3-4 dni. Jak sprawdzić, czy już osiągnęło odpowiedni(...)piwa, możecie porcję guacamole zjeść razem z nachos zrobionymi z tortilli- kroimy gotową tortillę na pół, na ćwierć i drobniej w miarę równe trójkąty, rozkładamy je na blasze do pieczenia. Pieczemy ok 8-10 minut, na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym na 180⁰C. Pilnujcie ich, bo lubią się przypalić- a mają być złotobrązowe i chrupkie. Przed pieczeniem można posypać

Karo in the Kitchen
Bułeczki z jabłkiem, chrzanem i ziarnami dyni. 119

Bułeczki o niebiańskim zapachu słodyczy i ostrości zarazem. Polecam na upieczenie z samego rana, aby mąż szybciej wstał z łóżka obudzony pięknym zapachem. Noo dobra mi

MamaOskarka
Test Kulinarnych Inspiracji KAMIS 160

winie                                                       Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym(...)karmelizujemy  cukier (podgrzewamy, aż się rozpuści). Dodajemy cebulkę, marchew i paprykę. Podsmażamy około 5 minut, stale mieszając. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pozostałym czosnkiem, oregano i mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 50-60 minut. François Rabelais

Smakowite Dania
Crema catalana (Krem kataloński) 158

ziemniaczanej (lub tradycyjnie kukurydzianej, jednak z nią nie jest tak aksamitny, acz ciekawy w smaku) 1. Cytrynę bardzo dokładnie myjemy, sparzamy, obieramy cienko skórkę, nożykiem do jarzyn, jak z jabłka. 2. W misce ucieramy żółtka z mąką ziemniaczaną i 2 łyżeczkami cukru, tak długo, aż cukier się rozpuści. 3. Do garnka wlewamy mleko, wrzucamy skórę z cytryny, 2 łyżki(...)grill. Do piekarnika wkładamy dodatkowo obie duże blachy, jak na ciastka (zazwyczaj są w komplecie), żeby jeszcze od dołu opóźnić topnienie lodu w blaszce z kokilkami.  4. Pieczemy od 8-12 minut, w połowie czasu kontrolujemy stan karmelu (ale krótko, żeby nie obniżyć za bardzo temperatury). Nie oczekujmy spektakularnego efektu, w zupełności wystarczy jak cukier skarmelizuje się i stwardnieje

Kuchnia Prezydentowej
Surówka -2 kolory 226

No i zaczął się konkurs u Majany..Postanowiłam wziąć udział, choć wiem , że marne moje szanse na wygraną..ale warto trochę poeksperymentować i wymyślić jakąś sałatkę

Moje domowe kucharzenie
Kakaowe ciasto otrębowe z borówkami 141

poza borówkami) i miksujemy na najmniejszych obrotach na koniec dodajemy borówki i delikatnie mieszamy wszystko łyżką przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 40-50 minut (pilnujemy, żeby góra nie zaczęła się za mocno przypiekać) SMACZNEGO ! ! ! :) Jakiś czas temu zostałam nominowana przez Orcie  na Libster blog(...)pierwsze co przyszło mi na myśl to to, że nigdy nie ugotowałabym ślimaków;p 11. Jakie danie ugotujesz mając 20 zł w portfelu? dużo takich, np. naleśniki z jabłkami, pizzę na żytnim spodzie, jakiś pyszny serniczek, sałatka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tarta jabłkowa z budyniem 223

Bardzo łatwa w przygotowaniu, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Tarta jabłkowa z budyniem to wspaniały pomysł na deser. Składniki: * na kruche ciasto: 150 g margaryny 2

Kulinarny Pamiętnik
Chlebek bananowy na jesienne smutki 124

teraz jej kolej. Ja jednak, mimo niesprzyjającej aury, nie mam zamiaru poddać się jesiennej melancholii (może tylko odrobinę, wieczorami, kiedy nikt nie będzie patrzył). W kuchni rozgościły się jabłka i gruszki, dynia znów stała się królową. Pomarańczowa, pękata, sprawia, że uśmiecham się za każdym razem, gdy na nią spojrzę. Tyle w niej potencjału - na słodko, na ostro, do obiadu(...)łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejBanany obrać, zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać cukier, masło i ekstrakt - zmiksować. Dodać ubite jajko, wymieszać łyżką. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kawą, cynamonem i gałką. Partiami dodawać do ciasta, mieszając łyżką.Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut, do suchego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Forszmak ze śledzi 282

Jeśli lubicie śledzie, a jak można ich nie lubić, proponuję prostą i szybką przystawkę. Forszmak ze śledziami to zapiekanka z dodatkiem jabłek, cebulki i bułki pszennej

W kuchni wieczorem
Pikantny bakłażan z bulgurem i jogurtem 150

Hiszpanii, stał się także znany Europejczykom. Jednak początkowo bakłażan nie cieszył się dobrą reputacją. Posądzano go o powodowanie gorączki i epilepsji, a w północnej Europie nazywano go wręcz "szalonym jabłkiem", gdyż wierzono, że spożywanie bakłażanów powoduje szaleństwo. Z czasem jego los się odmienił i stał się ekskluzywnym smakołykiem na królewskich stołach państw śródziemnomorskich. Dzięki nim, a dokładnie dzięki Włochom, zaczęto(...)głęboko każdą połówkę w skośną kratkę, uważając, żeby nie przekroić skóry. Smarujemy bakłażana chermoulą, rozprowadzamy pastę równo po każdej połówce, po czym układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowaną stroną do góry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (180 stopni C z termoobiegiem) przez około 40 minut, aż będą zupełnie miękkie. W tym czasie bulgur zalewamy

Smakowity Blog Kulinarny
Jabłka w cieście francuskim 476

Jabłka i ciasto francuskie to doskonałe połączenie. Niedawno pokazywałam z tymi składnikami przepis na ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie i jabłka to produkty, które

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DROŻDŻOWA CHOINKA Z MAKIEM 133

Ciasto drożdżowe, przekładane makiem w kształcie choinki. Delikatne i smaczne jak drożdżówka. Polecam na Święta Bożego Narodzenia.                  

Kulinarne Fantazje Marioli
Makowiec w cieście półfrancuskim 148

Świeżą pigwę należy skarmelizować w syropie cukrowym (w proporcjach 1:1 jeśli chodzi o ilości cukru i wody) do miękkości, aż stanie się słodka. Możemy użyć zamiast pigwy starte jabłko, gruszkę lub żurawinę świeżą, którą również należy karmelizować w syropie cukrowym o takich samych proporcjach. Jeśli korzystasz z pigwy z nalewki lub z kompotu należy ją tylko drobno posiekać. Przygotowuję(...)wierzchu masy makowej. Całość smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję płatkami migdałów. Odstawiam ciasto na kolejne 15 minut do wyrośnięcia a następnie umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 55 - 60 minut. Upieczone ciasto studzę do temperatury pokojowej a następnie przechowuję w lodówce. Można polać ciasto lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznych Świąt życzy Klaudia

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania