Nic innego jak słodki, miękki, baaardzo cynamonowy środek otulony równie słodkim, lecz chrupiącym kruchym ciastem. Tarta zachwyca swoją prostotą i smakiem :) GALETTE Z JABŁKAMI lekko zmodyfikowany
chili & sugarOpadają płatki róż to już jesień. Poranny chłód mgłę niesie nad polami. Wiatr zabiera liście z drzew i żegna się z ptakami. Między nami się przemyka
My simple kitchenKulinarna pasja, radość gotowania, smakowania i tworzenia, wspólny czas w kuchni - to powody naszych wirtualnych kulinarnych spotkań w TU i TAM . Amber z Kuchennymi Drzwiami i
KUCHARNIAJak zapewne pamiętacie jakieś 2 tygodnie temu dostałam od redakcji Polska Gotuje całą zgrzewkę wielkich słoików wypełnionych po brzegi prażonymi jabłkami! Producent : URBANEK Pojemnośc : 720 ml
Ostra na SłodkoGruszki to jeden z owoców za który uwielbiam jesień. Troszkę niedoceniany, pomijany i ustępujący miejsca jabłku. Chociaż moim zdaniem niesłusznie i należy się gruszce równouprawnienie. Te bardzo kobiece owoce, pasują nie tylko jako dodatek do ciast, czy deserów, ale również do mięs i dań wytrawnych. Są bardzo wdzięczne ale równie wymagające ... Ale żeby nie zasypiać gruszek w popiele, podam(...)uzyskania okruszków. Gruszki, obieramy ( można pozostawić ogonki jeśli są), odkrawamy "dupki" aby gruszki ładnie stały w naczyniu żaroodpornym. Ustawione gruszki oblewamy sosem (po owocach) a następnie grupo posypujemy kruszonką. Pieczemy ok.20 minut w 160 stopniach C. do lekkiego zrumienienia kruszonki. Gruszki będą delikatnie miękkie. Smacznego
Farmażonymarchewkowy na zakwasie Marchewka w pomarańczowym sosie Marchewka na ostro Sernik marchewkowo - pomarańczowy Rolada marchewkowa z nadzieniem kremowym Kasza jaglana z karmelizowaną w miodzie marchewką Chleb z marchewką i jabłkiem Gotowana młoda marchewka z sosem z tahiny Bulion z marchewką i białą fasolą Lody marchewkowe Gajar halwa Makaron z marchewką, cukinią i pestkami słonecznika Ciasto bananowo-marchewkowe, z lekkim kokosowym(...)chlebek marchewkowy z jogurtem, czekoladą, pomelo i mandarynką autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 661. Marchewkowe batony owsiane, jogurt grecki z syropem klonowym i śliwka autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek Serowa owsianka pieczona marchewkowo-bananowa autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach MARCHEWKOWE BABECZKI Z KREMEM STRACIATELLA autorka: foodmania | blog: FOODMANIA Ciasto marchewkowe klasyczne | dietetyczne, bez laktozy autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka Kotlety
Weekendy w domu i ogrodzieDlatego to pierwsze warzywo jakie wprowadza się do diety u osób po operacji układu pokarmowego (np operacji wrzodów żołądka). Dodatkowo zawarte w niej pektyny (podobnie jak te w jabłku) spowalniają wchłanianie cukrów. Czyli żyć, nie umierać z cukinią na stole. Oto moje 3 ulubione sposoby na cukinię Smoothie z cukinii: Przepis na smoothie z cukinii(...)Umyć cukinię, zetrzeć na tarce, posolić i pozostawić na 15-20 minut tak, by puściły wodę. 2. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia. Następnie do środka wbić żółtka, śmietanę i ponownie wymieszać. 3. Małymi porcjami, najlepiej ręką dodawać startą cukinię. Uprzednio wycisnąć z niej (nad zlewem) nadmiar wody. Wymieszać. 4. Dorzucić drobno posiekaną cebulkę, starty ser, kurkumę. Jeżeli macie
MODA NA BIOZarówno ja, jak i moje pociechy bardzo lubimy kaszę manną i wszelkiego rodzaju placki i placuszki. Dlatego od czasu do czasu łączę te dwa ulubione dania i piekę na śniadanie sobie i dzieciom placuszki jabłkowe z kaszy manny. Te małe i szybkie w wykonaniu placuszki znikają z naszych talerzyków w mgnieniu oka. Ostatnio postanowiłam wzbogacić ich smak dodając do nich(...)szklanka mleka 4 łyżki kaszy manny 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru* 1 jajko klasy M 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki ziarenek "CYNAMONOWY RAJ" od Ziarenkowo 1 jabłko odrobina oleju do smażenia * ilość cukru dostosujemy do własnych upodobań, można zastąpić np. miodem Przygotowanie W garnuszku gotujemy mleko z łyżką cukru i 2 łyżkami ziarenek "CYNAMONOWY RAJ". Do gotującego się
Słodkie okruszkiłączy alfa-odżywianie z dietą witariańską – wybieramy te rośliny, które z przyjemnością zjadamy również świeże. Ważne jest tu słowo: również, alfa-odżywianie dopuszcza bowiem pieczenie, gotowanie, mrożenie i inne metody obróbki termicznej. Alfa-odżywianie bywa nazywane wegetariańskim paleo – nie ma tu nabiału, ziemniaków, zbóż, kaszy ani nieskiełkowanych strączków. Nie ma również niczego nienaturalnego(...)kakaowy ~mini "batoniki" również surowe BURI BERI wiśnia oraz malina ~ pasta z jagody czarnej leśnej ~ krem z prażonych orzechów laskowych oraz nerkowców ~ przecier jabłko-mango ~ pesto bazyliowo-nerkowcowe z orzechami pinii ~ naturalna pasta słonecznikowa oraz pasta słonecznikowa z bazylią ~ świeże daktyle ♥ ZACHĘCAM WAS DO ODWIEDZENIA ALFA-KOSZYK.PL ORAZ FANPAGE
breakfast of dreamsTak, tak, już sobie wyobrażam, co o mnie pomyśleliście, czytając tytuł. Przecież nawet dziecko wie, że wodę na herbatę gotuje się w czajniku, a potem zaparza
Pożeraczka, czyli raz adobrzetrwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się da. Za chwilę oszalejemy na punkcie truskawek, malin, jagód, porzeczek, wiśni, żeby ze strachem zauważyć, że na straganach już tylko jabłka, śliwki i gruszki. Potem kasztany, żurawina... Stop! Chyba zatoczyłam koło. Razem z Sianko , Mopsikiem i Zuzią postanowiłyśmy upiec tartę z rabarbarem właśnie. Od razu w mojej głowie pojawiły(...)folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kamyszkami lub suchą fasolą. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Zdjąć papier z obciążeniem. Piec kolejne 10 minut w 180 st. C. Ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapraszam dziś na pyszne ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami. Użyłam brzoskwiń i jabłek. Ciasto drożdżowe jest w sam raz na taką pogodę jak dziś...Składniki:1/2
Kuchnia domowa Aniciasta półfrancuskiego z jabłkami: na 12 sztuk NADZIENIE: 5-6 jabłek 1 garść rodzynek 2-3 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Jabłka obieramy i kroimy w 1,5 cm kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy rodzynki, cukier i cynamon. Całość smażymy 1-1,5 minuty (mają nieco zmięknąć, ale pozostać jędrne), studzimy(...)bułeczkę układamy na wyłożonej papierem blasze, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30-40 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy do zarumienienia, czyli około 15-20 minut. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem
Rozpustne gotowanierodzina była zachwycona ich smakiem. Niby to tylko takie jakby ziemniaczki na patyku, ale jednak smak trochę inny, no i ta urzekająca dekoracja! Dla kogo: dla lubiących przepisy "bez pieczenia" dla chcących zaskoczyć gości dla mających ochotę trochę pobrudzić kuchnię wraz ze swoim dzieckiem Składniki na bazę ciasteczkową: 400g pokruszonych herbatników lub innych ciastek (np. digestive bez czekolady) mogą być(...)spłynąć z kulki, by nie spływał potem na patyczek). Cakepops postawić na specjalnym stojaku lub wbić np. do gąbki florystycznej czy w jakiś owoc (ja wbijałam w pomarańcze i jabłka). Pozostawić na chwilę, ale nie do całkowitego zastygnięcia. Gdy czekolada lekko stężeje naklejać na nią dekorację (np. oczy czy nosy renifera). Poroże wykonać z przeciętego ostrym nożem precelka. Precelki
Mania WypiekaniaDlaczego wypasiona? A dlatego, że do jej przygotowania potrzeba nam, aż 2 kg jabłek ;) Przepis na nią dostałam od mamy. Ja jednak zmniejszyłam ilość cukru do
Krakowskie smaki Ani