ja jabłecznik - 500 przepisów (strona:23/34)

Kasze - jak gotować? 161

lubią zioła i aromatyczne dodatki, a niektóre z nich mogą być zdrową podstawą deserów. Pokazywałam Wam kokosowy deser z kaszy jaglanej , pamiętacie? A kasza manna dodana do błyskawicznego "sypanego" jabłecznika okazała się strzałem w dziesiątkę. Wyrzućcie z głów przekonanie, że to, co zdrowe MUSI być niesmaczne, a smaczne jest to, co niezdrowe. Bzdura. To, czy coś będzie smaczne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jabłecznik z truskawkową pianką. 173

rodzynkami i chrupiącymi orzeszkami, kwaskowata słodycz jabłek i puszysta, kremowa pianka, wszystko to oblane czekoladą.... Każdy kęs jest jak mały kroczek w stronę nieba... Uwielbiam!!! Składniki na jabłecznik z truskawkową pianką 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka kakao 10 dag orzechów 5 dag rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki mąki pszennej 1 litrowy słoik musu

Rozpustne gotowanie
Kakaowo-cynamonowy jabłecznik. 102

dużej ilości owoców ciasto smakuje jakby było nasączone pysznym, cynamonowym syropem, ale kwaskowy posmak jabłek przełamuje tę słodycz, równoważąc jego smak. Istna cynamonowa rozpusta! Składniki na kakaowo-cynamonowy jabłecznik na blachę o wym. 24x28 cm lub tortownicę o śr. 26 cm 3 żółtka 3 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka

Rozpustne gotowanie
Jabłecznik z migdałową posypką. 122

Pyszne, jesienne, nieskomplikowane ciasto. Zachwyca swą prostotą i smakiem, polecam! Składniki na jabłecznik z migdałową posypką na blachę o wym. 24x28 cm lub tortownicę o śr. 26 cm 3 żółtka 3 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki

Rozpustne gotowanie
Jesienny jabłecznik. 114

ciacho? Jeśli tak, to polecam ten przepis ;) Pyszne, orzechowe ciasto przełożone masą jabłkową i masą budyniową, a wszystko to oblane czekoladą. Idealne na jesienne dni. Polecam. Składniki na jesienny jabłecznik na formę o wymiarach 28x40 cm SPÓD: 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka zmielonych orzechów (u mnie zblendowane, solone fistaszki- przed zmieleniem rozsypuję

Rozpustne gotowanie
Wloski jablecznik z daktylem i sliwka 115

Dzisiaj przepis z Maminego zeszytu. Jabłecznik pyszny i na prawdę wart polecenia ! Składniki :  1 kg jabłek 2/3  szklanki pokrojonych suszonych śliwek 1/3 szklanki pokrojonych daktyli garść drobno pokrojonych płatków migdałowych 2 szklani mąki 3 jajka 1 szklanka cukru łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Jabłka kroimy w kostkę, drobno kroimy także daktyle i suszone

dlaSmaQ
Jagody 105

jagodami Tort z owocami leśnymi Tort jagodowy Placek drożdżowy z jagodami Jagodzianki Lody jagodowe Deser jagodowy Migdałowe naleśniki z jagodami Zobacz także: Przepisy z truskawkami Przepisy z poziomkami Jabłecznik kasztelański

Wiem co jem
Domowy cydr z polskich antonówek 152

Cydr, jabłecznik, kwas jabłkowy. Niskoalkoholowy, gazowany napój, powstały z naturalnej fermentacji owocowej. Przywędrował najpewniej od Celtów, jednak w Polsce jest to trunek wciąż chyba niezbyt popularny. Mętny, przejrzysty, słodki, czy wytrawny - tworzyć można kilka wariantów, a każdy jest świetny na swój sposób. Niewielka zawartość alkoholu pozwala na spokojne picie go w dużych ilościach, bez strachu o ból głowy. ;) Bardzo ciekawa

Kuchenna Kontrrewolucya
Szarlotka germańska. Moja ulubiona. 116

się sobą, zanim człowiek popadnie w kolejny wir obowiązków... Wielu z Was pewnie ciekawi skąd ta nazwa -"Szarlotka germańska". Otóż to mój wymysł :) Tak naprawdę ciasto oryginalnie nosi nazwę "Jabłecznik niemiecki". Jednak jakimś dziwnym trafem utkwiło mi w pamięci właśnie jako szarlotka germańska :) Przepis pochodzi z gazety "Moje Gotowanie" nr 9/2000 i został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Dla mnie

My simple kitchen
Deser budyniowy a'la szarlotka 188

domaga się tej czekoladowej:) Dla niektórych budyń w takim wydaniu może być zupełnie nie do przyjęcia:) Ale nie dajcie się zwieść pozorom - to naprawdę smaczne połączenie przypominające w smaku jabłecznik z budyniem:) I najlepiej prosto z lodówki - dobrze schłodzone:)  Składniki na 2 duże porcje opakowanie budyniu waniliowego lub czekoladowego 500 ml mleka 2 łyżki cukru pół słoika musu jabłkowego

My simple kitchen
Jesienne ciasta 149

dyniowo - kakaowe     Szarlotka z bezą     Ciasto na jesienną chandrę     Ciasto dyniowe ze skorupką     Najprostsza tarta z jabłkami       Szybki jabłecznik     Klasyczna szarlotka. Najlepsza     Ciasto z gruszkami i kremem czekoladowym     Torcik winogronowy z masą serowo - budyniową     Ciasto ze śliwkami i bezą na serowym

My simple kitchen
Nadesłane przepisy konkursowe- GŁOSOWANIE 103

Deser malinowy z nutką cytryny 9.       Sernik na zimno z owocami 10. Drożdżówki z serem i marmoladą 11. Galaretki 12.   Jabłecznik z bezą 13. Jajko sadzone- ciastko 14. Kawa mrożona z pian ą  15. Kuleczki słodkie i zdrowe 16. Lody 17. Łabędzi puch 18. Mini serniczki waniliowe w sosie wiśniowym 19.   Muffinki

Tradycyjna Kuchnia
Wyniki konkursu- słodki przepis na Dzień Matki 138

Deser malinowy z nutką cytryny 0 0 9 Sernik na zimno z owocami 0 0 10 Drożdżówki z serem i marmoladą 5 3 8 11 Galaretki 0 0 12 Jabłecznik z bezą 0 0 13 Jajko sadzone- ciastko 0 10 10 14 Kawa mrożona z pian 0 0 15 Kuleczki słodkie i zdrowe 5 2 7 16 Lody

Tradycyjna Kuchnia
Szarlotka z czarną jagodą 101

Tradycyjna szarlotka, zwana również jabłecznikiem- z dodatkiem czarnej jagody. Prezentuje się wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej. Przepisy na szarlotki Składniki: 5 jabłek winnych 30 dag mąki ½ kostki masła ¾ szklanki cukru 3 jajka 1 cytryna 1 cukier waniliowy 4 łyżki czarnych jagód 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Umyć 3 jabłka, wykroić środki

Tradycyjna Kuchnia
Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka na kruchym spodzie 134

Tradycyjny, pyszny jabłecznik. Polecam również inne przepisy na szarlotki --> tutaj Składniki na ciasto: ½ kg mąki krupczatki 20 dag masła 10 dag margaryny 5 ugotowanych żółtek 15 dag cukru pudru papier do pieczenia cukier puder do posypki Składniki na farsz jabłkowy  (patrz przepis na jabłka do słoików na szarlotkę ): 1 kg jabłek cynamon cukier do smaku Wykonanie: Wymieszać składniki

Tradycyjna Kuchnia