sobotę, 22.09, część wielkopolskich blogerek spotkała się na dworcu w Poznaniu. Marysia ( Gruszka z fartuszka ), Kasia ( W Krainie Smaku ), Karolina ( Moje Codzienne Przyjemności ), Ewelina ( Przy Kubku Kawy ) oraz ja, Karmel-itka, ruszyłyśmy do Wargowa. Tam czekała na nas Grażyna ( Grażyna Gotuje ). To właśnie Grażyna zorganizowała i zaprosiła nas na Święto Pyry Wielkopolskich Blogerów. Ugoszczone przez panie z Koła Gospodyń
W kuchni Karmel-itkiwarsztaty. Przyrządzaliśmy potrawy, na zmianę z degustacją. Przygotowaliśmy: SUFLET GRZYBOWY RISOTTO Z SZAFRANEM ZE SMAŻONYM PSTRĄGIEM PIECZONY SCHAB Z CEBULĄ PODANY Z PUREE ZIEMNIACZANYM, I GRUSZKĄ CYNAMONOWĄ POMARAŃCZOWA GALARETKA Z BIAŁEGO WINA Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI I KREMEM JAJECZNYM Każdy zjadał to, co sobie sam przyrządził. Jak spaliłeś, nie jadłeś ;P Na szczęście nic takiego nie miało miejsca
W kuchni Karmel-itkiesencja waniliowa - roztrzepane jajka - oliwa - mleko - przesiana mąka. Odstawiłam na 3h w ciepłe miejsce. Następnie porządnie wyrobiłam, przełożyłam do formy natłuszczonej. Posmarowałam powidłami. Ułożyłam gruszki. Zagniotłam kruszonkę. Rozłożyłam na owocach, posypałam cukrem. Wstawiłam do pieca nagrzanego do 180 stopni. Piekłam 40 minut. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipokarmowego, wątroby i jelit. Warte uwagi są także walory odżywcze, wzmacniające, przeciwzapalne i odnawiające miodu spadziowego z drzew liściastych, który stosuje się wspomagająco w chorobach układu oddechowego. źródło: GRUSZKA Z FARTUSZKA Pozdrawiam słodko, złociście i miodowo! Karmel-itka * Źródła: - wiedza własna - wiedza pozyskana od wujka bartnika (pszczelarza) - strony źródłowe: http://www.ambasadamiodu.pl/ http://www.teczowapasieka.pl/ http://www.ekomiodek.pl
W kuchni Karmel-itkiNajbardziej smakował mi z całej gamy wigilijnych przysmaków. KOMPOT Z SUSZU. / od Sąsiadki;/ garść suszonych śliwek garść suszonych jabłek garść suszonej aronii garść suszonych moreli garść suszonych gruszek ususzone plasterki dwóch pomarańczy laska wanilii laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 5 goździków 1,5 l wody Wszystkie suszone owoce wrzucam do garnka, zalewam wodą, dodaję cynamon, goździki, anyż. Wanilię
W kuchni Karmel-itkiswoją połówką serca. Nie przygotowałam specjalnych receptur, ale skomponowałam zestawienie potrwa, które według mnie pasowałyby na tę wyjątkową okazję (klikać w nazwę przepisu). Sałatka ze szpinaku z gruszką. Łosoś w cieście z twarożkiem. Roladki wieprzowe w sosie serowym. Zapiekany makaron "4 sery" Camembert z pieca. Camembert panierowany. Pakieciki ze szpinakiem, pieczarkami i fetą. Risotto z szafranem
W kuchni Karmel-itkiilości cukru nie są takie słodkie, jakbyśmy się spodziewały! Naprawdę! Od siebie dodałam do ciasta suszone daktyle, taka mała, smaczna niespodzianka w środku:) Przepis znalazłam na blogu Gruszka z Fartuszka . Składniki na 36 sztuk średnich muffinek: 2 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciemnego kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Blondynka GotujeDodatkowo Masa budyniowa: gotowy budyń waniliowy/śmietankowy przyrządzony z 0,5 l mleka lub własny Owoce: 4-5 połówek brzoskwiń z puszki lub ś wieże (pasują też truskawki, maliny, gruszki, borówki) Glazura: 2 łyżki konfitury/dżemu brzoskwiniowego lub morelowego Przygotowanie Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Połówki brzoskwiń odsączyć i pokroić na mniejsze cząsteczki. Przesiać mąkę, dodać proszek
coolinarnastrefa.blogspot.comwypieki to 1,5 szkl.) 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jaja (oddzielnie białka i żółtka) 1,5 szkl. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce, jabłka, gruszki, wiśnie (opcj.) Przygotowanie Masło, mleko, kakao i cukry zagotować na wolnym ogniu do rozpuszcznia i połączenia składników. Chwilę ostudzić. Ubić pianę z 4 białek. Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka
coolinarnastrefa.blogspot.comPowidła śliwkowe , takie najzwyklejsze już wysmażone więc część śliwek postanowiłam wykorzystać inaczej. Wymieszałam je ze słodkimi gruszkami i doprawiłam żeby nabrały innego charakteru. Taka wersja też bardzo nam smakuje. Oczywiście jako że powidła to cukru nie dosypywałam - wystarczy, że owoce wybrałam słodkie :) Śliwki już się kończą więc spieszcie się ! Możecie też zrobić pyszny dżem z dyni i jabłek - ja zrobię
Smaczna Pyzadomowy z wsadem owocowo warzywnym a do tego pięknie pachnący - po prostu przepyszny ! A jeśli ktoś nie przepada za kisielami to może skusi się na Domowy budyń kakaowy z gruszką ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaselera naciowego ? Jego listki są świetne do sałatek a łodygi można chrupać nawet same. Są soczyste i bardzo smaczne. Nie wyobrażam sobie bez tego warzywa Zapiekanki pasterskiej , Risotto z gruszką i gorgonzolą czy Trzeszczącej sałatki . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDeser z owoców zapiekanych pod pierzynką z kogla mogla jest stareńki jak świat. Pamiętam go z dzieciństwa bo Babcia zapiekała tak latem świeże leśne jagody a zimą gruszki z kompotu. Kiedyś sama też go robiłam, ale jakoś od dawna nie gościł na naszym stole. Kilka dni temu na warsztatach kulinarnych organizowanych przez Russell Hobbs przypomniano mi o nim więc
Smaczna PyzaPuszyste i wilgotne ciasto z owocami. Ja użyłam kilku gruszek, które mi zostały z ostatnich zakupów oraz jabłek. Składniki: -5 jajek -1 i 1/2 szklanki cukru - 3 i 1/2 szklanki mąki tortowej - 3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany - 1 margaryna Przygotowanie: Ucieramy żółtka z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy przesianą
Zainspirowana w kuchniJerzego natknęłam się przypadkiem. Zauroczył mnie na tyle, że bezwłocznie zaprosiłam go do siebie... Składniki: 1 gruszka 1 kiść winogron 7 szt truskawek 1 oliwka czarna 2 ziarenka gałki muszkatałowej ok. 40 wykałaczek Owoce myjemy. Obieramy ze skórki ok. 1/3 gruszki zaczynając od ogonka, po wcześniejszym zaznaczeniu nożem dookoła gruszki terenu na pyszczek jeża. Wykałaczką robimy otwory na oczy, wkładamy(...)ziarenka ziela angielskiego (lub goździki). Ogonek po ewentualnym skróceniu ozdabiamy oliwką. Owoce winogron przebijamy wykałaczką i umieszczamy je na nieobranej części gruszki, tworząc kolce na których będziemy umieszczać ładunek Jeżyka - świeże truskawki, lub inne owoce
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała