swojemu, na maślance, przez co nie jest specjalnie słodki. Ale nie martwcie się - syrop nadrabia. Całość smakuje wyśmienicie ze świeżymi figami, ale inne sezonowe owoce też się sprawdzą (gruszki, mmm...). Jeśli jednak macie apetyt na figi właśnie, koniecznie sprawdźcie śniadaniowe propozycje Mirabelki i Ani . Kakaowo-maślankowy pudding chia z syropem daktylowo-orzechowym i figami Składniki: (na 2 porcje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSKŁADNIKI dla 4 osób : 1 kg marchewki 4 jabłka 2 gruszki 2 łodygi selera naciowego PRZYGOTOWANIE: Owoce i marchewki myję dokładnie. Do sokowirówki która u mnie mieści całe owoce i warzywa już nie muszę kroić warzyw i owoców na mniejsze kawałki. Natomiast jeśli ktoś nie ma sokowirówki z otworem na całe warzywa i owoce musi przekroić na pół
Gotowanie Patkiczekoladę, orzechy i ze zwyklaka powstanie cudo- gwarantuję. Jeżeli chcecie dodać owoce to trzymajcie się zasady nie więcej niż dwa kubki pokrojonych owoców w kostkę 1 cm- dotyczy to gruszek, jabłek, brzoskwiń itp., czekolada- 100 g według mnie wystarczy, ale 200 g posiekanej czekolady ciasto też udźwignie; bakalie też maksymalnie 2 kubki. Za miarkę najlepiej posłużyć się opakowaniem po małym
greenscarfblendera ii.. do dna!!! ;)) Jest wiele możliwości połączenia składników. BAZA - wyciśnięty sok (jabłko, pomarańcz), mleko (kokosowe, ryżowe), jogurt, woda OWOC - kiwi, winogrono, maliny, truskawki, banan, jabłko, mango, gruszka, jagody, brzoskwinie, ananas GARŚĆ ZIELONEGO WARZYWA - szpinak, sałata, ogórek pietruszka, seler naciowy OPCJONALNIE - miód, siemię lniane, cynamon, masło orzechowe, sezam, amarantus
BezglutenowaIzabelaktóra pozwoli pomału się przestawić. Jest szaro, buro i deszczowo, a gdy rano na termometrze zobaczyłam siedem stopni powyżej zera, odruchowo szczelniej otuliłam się szalem. W sklepach królują śliwki, gruszki i dynie, a pierwszym, co z niemal pietyzmem włożyłam do koszyka, było opakowanie świeżych, soczyście fioletowych fig. I tak, to zdecydowanie są moje smaki, niecierpliwie przecież czekam na pierwsze kasztany
Pożeraczka, czyli raz adobrzeawokado – jest ono szalenie zdrowe i pyszne Na blogu znajdziecie również inne przepisy z jego wykorzystaniem. Zobaczcie też: Kanapki z awokado | 3 proste przepisy Sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym Sałatka z awokado i krewetkami Sałatka ze szpinaku z boczkiem i serem pleśniowym Przepis na sałatkę z awokado, serem pleśniowym i pomidorkami Drukuj przepis Porcji: 1 Czas
Kuchnia BazyliiJesień na dobre zawitała w naszym kraju a wraz z nią sezonowe warzywa i owoce. Gruszki, jabłka, dynie, bakłażany czy papryki można spotkać na każdym sklepie. Wraz z jesienią i jej darami do mojej kuchni wkroczyły nowe, smaczne i proste przepisy. Niedawno temu podzieliłam się z Wami recepturą na makaron carbonara z cukinią oraz gulasz z dyni . Dzisiaj przyszła kolej
Życie ze smakiemRustykalna tarta, bardzo krucha, delikatna, smaczna. Pieczona bez użycia formy do tarty. Można piec ją z różnymi sezonowymi owocami np. śliwkami czy gruszkami. Warta wypróbowania 😊. Składniki na ciasto: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 125 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki 3 łyżki zimnej wody szczypta soli Składniki na nadzienie: 4 duże
Słodka Strefasię dynia – w moim domu powstaje z niej kompot, który wspaniale pachnie goździkami. Jest także żurawina, z której robię kisiel, pojawiają się także polskie gruszki i jabłka. Z tych ostatnich proponuję dziś co przepysznego – jabłkowe crumble. Crumble to wyjątkowy deser: szybki w wykonaniu i cudowny w smaku. Składa
Vegan Tastemuffiny i dekorujemy borówkami lub malinami. Pamiętamy, że muffiny lekko urosną. Wstawiamy do piekarnika na 35 do 40 minut na 175 stopni Celsjusza. PORADY Jabłka można zastąpić na przykład gruszkami lub innymi owocami, na przykład bananami. Trzeba tylko pamiętać, że im bardziej soczyste owoce (im więcej wody mają w sobie) tym mniej mleka powinniśmy oddać na koniec. Do dekorowania muffinów
Królestwo Deserówwyboru do koloru: dynia, cukinie, bakłażany, figi, ziemniaki, pomidory, słodka papryka wymieniać można by było długo! Nie zapominajmy o owocach, teraz właśnie są najlepsze jesienne maliny, śliwki i gruszki, a lada moment będą późne jesienne jabłka. I tak wymieniam Wam te dary natury, a przecież nie wspomniałam słowem o orzechach i kasztanach! Dobra bo nie skończę! heheeh A dziś coś
SMYKWKUCHNInich dużo wartościowych rzeczy często zastępują mi posiłek. Poniżej przedstawiam przepis na delikatne w smaku smoothie. Ale uwaga, znika od razu ;) Składniki (na 2 porcje) -2 dojrzałe banany -gruszka -garść szpinaku -garść suszonej żurawiny -1-2 łyżki sezamu (opcjonalnie) -puszka mleczka kokosowego (używam light) Przygotowanie Składniki umieścić w dzbanku od blendera. Wszystko dokładnie zmiksować. Mleczko kokosowe można wymieszać pół
Zielona Kuchniatylko smaczny dodatek do np. drugiego śniadanie ale też bomba witaminowa. Zwłaszcza z takimi zdrowymi owocami. Składniki na 4 porcje: szklanka malin garść jeżyn banan brzoskwinia gruszka 3 szklanki maślanki Owoce umyć, wrzucić do wysokiego naczynia i blenderem rozdrobnić na mus. Do wysokich szklanek nałożyć po kilka łyżek musu. Do reszty zmiksowanych owoców wlać maślankę i jeszcze raz zmiksować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzy niej posiedzieć chwilę dłużej. Na targu możecie dostać najlepsze rarytasy, które nasycone słońce wreszcie dojrzały i wydały plon. Pękate pomarańczowe dynie, fioletowe bakłażany, aromatyczne figi, najlepsze na świecie gruszki, tak bardzo soczyste, że jak nagryziesz to broda oblana sokiem, cała gama śliwek do wyboru. No kiedy jak nie teraz możesz każdego dnia jeść do woli świeże warzywa i owoce
SMYKWKUCHNIWakacje się kończą, nadchodzi późne lato, a za nim czas na słodkie wypieki i przetwory z owoców najbardziej kojarzących mi się z tym okresem : jabłek, gruszek i śliwek węgierek. Na pierwszy rzut robię szarlotkę sypaną. Jest pyszna, a przy tym mało wymagająca. Wystarczy mąka,cukier,kasza, jabłka i odrobina tłuszczu. Ciasto w 10 minut (nie licząc pieczenia) - coś idealnego
Bon appetit mon amie