tygodnia siedzę na działce, a co za tym idzie większość obiadów jest z grilla. Rybki, karkóweczka, piersi z indyka itp itd. Sezon na potrawy z grilla co prawda już się kończy, ale chciałam się podzielić tym prostym pomysłem. Większość z Was prawdopodobnie jadła kiedyś banany z grilla, bo to dość popularne. Dziś miałam ochotę na deser i zrobiłam grillowane
Kraina Tysiąca SmakówMajówka była intensywna... W ciągu czterech dni zaliczyłam trzy grille. Byli przyjaciele, było dużo jedzenia, piwko i zwiedzanie. Było fajnie. A teraz pozostały mi zdjęcia i zmęczenie. Zapraszam Was na szparagi z grilla z dodatkiem dressingu na bazie octu balsamicznego i oliwy . Przepis zaczerpnęłam z Kwestii Smaku . Oczywiście nie obyło się bez moich zmian. Składniki: 14 zielonych szparagów 7 plasterków(...)umyć, odłamać twarde końcówki i obrać w 1/3 wysokości. Każdy szparag szczelnie owinąć połową plastra boczku. Tak przygotowane szparagi ułożyć na tacce grillowej i polać oliwą. Położyć na rozgrzanym grillu i przykryć folią aluminiową. Grillować przez ok. 20 minut, a pod koniec grillowania odkryć je, by ładnie się zrumienił boczek. Ocet wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i cukrem
Pasja SmakuMięso mielone z grilla nie jest ani wykwintne ani ekskluzywne natomiast jest bardzo smaczne i banalnie proste w wykonaniu. Polecam z sałatką z sałaty lodowej. Ps. Pamiętacie Charliego z Masterchef'a - te mielone biorą udział w jego konkursie. Proszę kliknij TUTAJ i zagłosuj na mój przepis. Dziękuję. Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego Czosnek - duży ząbek natka pietruszki - pół pęczka(...)mieszam. dodaję cynamon i duża szczypta kuminu rzymskiego, ponownie mieszam i doprawiam solą i pieprzem. Z powstałej kuli mielonego formuję małe kotleciki wielkości łyżki stołowej, delikatnie spłaszczamy i na grilla. Griluję na dobrze rozgrzanym brykiecie po ok 7-8 minut z każdej strony, ściągam z grilla nadziewając na patyczki z szaszłyków i podaję z sałatką. Pychotka
Mechanik grillujeSezon na grillowanie zaczęty..O czym należy pamiętać by grill był udany? z pewnością humor I pogoda jest pożądane ...I najważniejsze, to dobrze rozpalony grill. Nie spieszmy się wrzucać mięsa na grilla , gdy grill jest ciepły. Poniżej parę wskazówek jak pieczemy wołowinę I kurczaka. Udka kurczaka : potrzebują od średniej -do wysokiej teperatury grilla Czas pieczenia to 25-30 min. Wołowina(...)Grill musi! być bardzo dobrze rozpalony o wysokiej temperaturze. Stek ok 2-2,5 cm grubości- krwisty
Smaki EdytyMęskie, czy nie męskie. Nie generalizuję. Surowy boczek z grilla kojarzy mi się z grillem, wokół którego siedzą mężczyźni popijający piwo. Taki malutki stereotyp z mojej strony :) U mnie grilla nie było. Była kuchnia, mój mały mężczyzna (syn), patelnia grillowa,a za oknem deszcz. Statystyczny Polak siedziałby i narzekał na deszcz, temperaturę i wiele innych(...)burza minie - naucz się tańczyć w deszczu" zamieniam na tą chwilę na: "NIE CZEKAJ AŻ BURZA MINIE -NAUCZ SIĘ GRILLOWAĆ W DESZCZU!' . Składniki: kawałek surowego boczku przyprawa do grilla pikantna Kamis majeranek suszony Kamis 3 ząbki czosnku olej rzepakowy musztarda Dijon Kamis ketchup kilka kromek chleba kilka gałązek świeżego tymianku Wykonanie: Wlewamy trochę oleju do miski, do którego wsypujemy majeranek
Blondynka GotujePyszna sałatka do grilla, z awokado i rukolą z dressingiem miodowo-musztardowym. Czytaj więcej
Ana Mari's worldszparagami, tworzy smaczny duet. To danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Zarówno łosoś jak i szparagi potrzebują kilka minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Jeśli macie piekarnik z funkcją grilla to jest to dodatkowe udogodnienie w przygotowaniu tego pysznego dania na obiad. Pyszna harmonia – delikatny łosoś, szlachetne szparagi Łosoś to moja ulubiona ryba na obiad, którą można przyrządzić(...)bazylii, drobno pokrojonej 1 łyżka kolendry, drobno pokrojonej 1 łyżka oliwy 200 g greckiego jogurtu, 10% tł. Przygotowanie: Natrzeć łososia przyprawami i solą. Nastawić piekarnik na 250ºC na funkcję grilla. Włożyć łososia do żaroodpornego naczynia. Odciąć końcówki szparagów . Obłożyć łososia szparagami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec rybę i warzywa przez 15 minut. Jeść łososia ze szparagami i innymi warzywami
codojedzeniacebulką prażoną na maślance ma inny, lepszy smak niż ten na wodzie, po drugie zachowuje dłużej świeżość. Z czym go jeść? Znakomicie smakuje sam, jest super chlebkiem na grilla, takie proste czekadełko. Natomiast później jako dodatek do wszystkich dań z grilla. Możesz go jeść na ciepło jak i na zimno z serem czy też z samym masłem. Zapraszam na przepis
Dieta moja pasjaZiemniaczki zapiekane ze szpinakiem i serem feta Smakowita bezmięsna przekąska. Świetna zarówno na przyjęcie, jak i na zwykłą kolacje lub dodatek do grilla. Ziemniaczki są łatwe i szybkie w wykonaniu, a smakują naprawdę dobrze. Polecam! Składniki: ok 10 większych ziemniaków ok 200g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 2-3 łyżki słodkiej śmietanki 2-3 łyżki
Blog z Apetytemmakaronowa Przepis tutaj (KLIK) Treściwa, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Sałatka z makaronem świetnie sprawdza się na świąteczne śniadanie, kolację lub jako przekąska na imprezę albo dodatek do grilla. Wszystkim smakuje i zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Kolorowe jajeczka wielkanocne Przepis tutaj (KLIK) Prosta i szybka w wykonaniu świąteczna przekąska, która dodatkowo będzie pięknie prezentować się na stole(...)tutaj (KLIK) Prosta, szybka, efektowna i bardzo smaczna sałatka makaronowa, która swoim wyglądem pięknie przyozdobi nasz imprezowy stół. Sałatka warstwowa z serkiem wędzonym Przepis tutaj (KLIK) Idealna do grilla! Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i ryb z rusztu. Pyszna, zdrowa i kolorowa! Sałatka z tortellini Przepis tutaj (KLIK) Kolorowa i bardzo smaczna sałatka z makaronem tortellini
Blog z ApetytemDomowa biała kiełbasa jest pyszna, pachnąca i bez żadnych zbędnych dodatków. Świetnie sprawdzi się nie tylko podczas Wielkanocy, ale również na grilla czy deskę wędlin podczas imprezy. Po taką swojską kiełbasę każdy będzie chętnie sięgał. Do zrobienia kiełbasy wykorzystałam mięso drobiowe i wieprzowe oraz dodałam sól peklową, dzięki czemu jest delikatna, różowa i przepyszna, jednak należy pamiętać, że nie można(...)podgrzewać do temperatury wyższej niż 130 C. Jeśli więc chcecie kiełbasę wykorzystać np. na grilla, lepiej jest dodać zwykłą sól. Składniki na domową białą kiełbasę: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg mięsa z udźca indyka 1 kg boczku surowego 60 g soli (zwykła lub peklowa) 4 duże ząbki czosnku 100 ml zimnej wody łyżka majeranku pół łyżki czosnku niedźwiedziego
e-PrzepisyKulinarneminut . Idealnym dopełnieniem świeżych warzyw jest lekki dressing przygotowany z oliwy, octu, soku z cytryny oraz przypraw. Sałatkę serwować można jako indywidualne danie lub jako dodatek do mięs z grilla oraz dań obiadowych. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na sałatkę grecką i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Sałatka grecka Składniki
MeCooksśmietany i przypraw. Smaż kurczaka na patelni, a następnie przygotuj sos śmietanowy z podsmażonych pieczarek i cebuli. To danie smakuje wyjątkowo dobrze z makaronem lub ryżem. 2. kurczak na grillu z sosem bbq Jeśli masz dostęp do grilla, możesz przygotować soczystą pierś z kurczaka z sosem BBQ. Wystarczy odpowiednio przyprawić kurczaka, a następnie grillować go, aż będzie chrupiący
Ania i Marcin gotująSzybka surówka z pora, słodkiego jabłka i marchewki. Idealnie pasuje jako dodatek obiadowy do mięs, ale także np. do grilla. Składniki: biała część pora ok 15 cm, średniej wielkości słodkie jabłko, średniej wielkości marchewka, 2 łyżki śmietany 18%, łyżeczka majonezu, łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Jabłko i marchew obieramy ze skóry, ścieramy na grubych oczkach
Lena Gotuje