Wielu z Was to danie – makaron ryżowy z łososiem może wydać się dziwne, ze względu na nietypowe połączenie składników. Większości makaron ryżowy kojarzy się z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kurczaka w sosie z warzywami. Proponowałam Wam kiedyś podobny przepis na pysznego indyka w potrawce z marchewka i groszkiem , . Jednak najwięcej odsłon na blogu oprócz zrazów wołowych zawijanych, golonki z wody ma Pierś kurczaka zapiekana z warzywami. dzisiaj przyszła pora na kolejny hit obiadowy: filety z kurczaka w sosie z warzywami Soczyste i delikatne filety z kurczaka w sosie(...)się rozmroziły Rozgrzewamy patelnię i wykładamy doprawione mięso. Obsmażamy po 2 minuty z każdej strony, następnie wlewamy gorący rosół lub bulion i zagotowujemy. Do mięsa wsypujemy warzywa i gotujemy bez przykrycia przez około 5 minut. Dodajemy śmietankę wymieszaną z obydwiema mąkami i wrzącą wodą. Gotujemy jeszcze przez ok. 2-3 minuty aż sos zgęstnieje. Podajemy z puree z ziemniaków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędzisiaj na obiad , bo zupa to nie obiad ” . Może dlatego ,że mając trzech facetów w domu ,ciężko ich nasycić zupą , chyba że jest to treściwa grochówka na golonce Czasami zjedzą , nawet oni i to ze smakiem . Rosół , oczywiście jest niedoścignionym faworytem , ale gołąbkowa też jakoś nie jest , przez nich wyklęta i nawet z przyjemnością wciągną , byle nie za często(...)kapusta „opadnie”, czyli zmięknie , dodajemy pomidory z obu puszek i wlewamy 2 -2,5 l wody ( jak ma być gęściejsza to mniej , jak rzadsza , to więcej ) .Mieszamy . Gotujemy około 30 minut , po czym wsypujemy ryż i gotujemy aż ryż zmięknie . Doprawiamy solą do smaku , jeśli zachodzi potrzeba , sypiemy koperek i gotowe , można podawać . Artykuł Zupa
Ogrodnik w podróżyPrawie dwa tygodnie temu miałam przyjemność wziąć udział w bardzo mięsnych warsztatach w Akademii Smaku. Organizatorem spotkania była marka Sokołów a testowaliśmy nowa linię produktów Naturrino . Gotowaliśmy, robiliśmy sałatki ale też słuchaliśmy na temat mięsa ,z którego powstają wędliny, na temat samej produkcji a także na temat zdrowego odżywiania się a wszystko w pięknym DWORKU ZIEMIAŃSKIM W WOLI SUCHOŻEBRSKIEJ(...)druga sałatka pierogi z nadzieniem z pasztetu i grzybów sałatka z selera naciowego, gruszki, orzechów i sera pleśniowego ze schabem sałatka z miksu sałat, z pomidorami i ogórkiem z golonką i dressingiem z musztarda francuską pierogi na szpinaku pure z ziemniaków , mus z jabłek i chrzanu i kawał pieczonego boczku Jak widzicie najadłam się mięsa w rożnych postaciach zaspokajając swój
Dzieje kuchennej Wiewióryzdecydujemy się na jakiś smakołyk, zdecydowanie polecam lokalne rzeczy. Przykładowo mega popularne hot-dogi ale zrobione z kiełbasy a nie parówki - duża porcja gwarantowana! Dla większych łasuchów znajdziemy chrupiącą golonkę . Serowych amatorów z pewnością zainteresuje bogaty wybór austriackich serów. Na ulicznych straganach dostaniemy także trochę łakoci, kawę i oczywiście piwo. Naschmarkt - największy miejski targ w Wiedniu Warto także odwiedzić największy(...)cukrem pudrem. Często podaje się go z rozmaitymi konfiturami czy bitą śmietaną. Obłędnie dobre must have z austriackiego menu! Ale ta klimatyczna restauracja to nie tylko desery. Próbowałem gotowanej białej kiełbasy ze słonawym preclem i musztardą miodową. Hmmm, każdy z tych składników można jeść w nieskończoność osobno. Oczywiście wszystko należy popić lokalnym piwem. Zwölf Apostelkeller (12 Apostołów
Right Behind The Kitchenmajeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Kto z nas nie lubi delektować się pyszną domową wędliną przygotowaną(...)dnia do mięsa wlewamy 2 łyżki oleju i pół szklanki wody. Formę szczelnie przykrywamy i pieczemy mięso w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do momentu, aż płyn zacznie się gotować. Wtedy zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny, pamiętając, aby raz na jakiś czas polać mięso powstałym sosem. Biodrówka jest chudym mięsem i chodzi
Kulinarne przygody GatityPrzy okazji ostatniego przepisu na golonkę w piwie „ujawnił się” dość popularny w naszym kraju zestaw warzyw „do wszystkiego” – czyli różne kombinacje marchewki, selera, pietruszki, cebuli czy pora. No dobrze, może nie przesadzajmy z tym „do wszystkiego” – ale przynajmniej do wieprzowiny stosujemy go dość często. Na naszym blogu wystąpił również np. w przepisie na nogi z kury, które(...)Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu do miękkości żeberek – przez ok. 90 minut. Kontrolujemy ilość sosu i w miarę potrzeby dolewamy wody. Pod koniec duszenia mięsa i warzyw gotujemy pęczak zgodnie z zaleceniami producenta. Zwykle odbywa się to w ten sposób, że opłukaną w zimnej wodzie kaszę wrzucamy do wrzącej osolonej wody w ilości dwukrotnie większej niż objętość kaszy
Kulinarna PokusaCodziennie dostaję mnóstwo wiadomości i komentarzy z prośbami o wskazówki lub ułożenie gotowego jadłospisu. Wasze relacje pojawiają się też w grupach, gdzie wiele osób narzeka na
Ola la LCHF