Chałka z kruszonką 98Jeżeli do tej pory chałka z kruszonką kojarzyła Wam się z pracochłonnym, skomplikowanym wypiekiem, ten przepis zmieni Wasze zdanie. Łatwo dostępne składniki, prosta i czytelna instrukcja
Na-talerzu.pl
Sushi bake z łososiem i wasabi – zapiekanka z ryżem i łososiem 100Sushi ale nie sushi – czyli zapiekanka przygotowana ze składników, które zwykle zwijalibyśmy w rolkę. Brzmi dziwnie, ale smakuje wyśmienicie! Sushi bake z łososiem i wasabi to
Flymetothespoon
Wegański dutch baby na wytrawnie z Toczonym z suszonymi pomidorami 122Moje ulubione śniadanie, ale w wersji…wege! Czy da się zrobić puszystego pieczonego, instagramowego naleśnika bez jajek i mleka? Ano da się! I najlepiej podać go
Flymetothespoon
Niebieska babka marmurkowa wielkanocna 86Skąd ten niebieski? Z żadnych sztucznych barwników! Do zabarwienia babki użyłam proszku z klitorii ternateńskiej (tzw. butterfly pea) – nadaje ciastu i polewie cudownego koloru i
Flymetothespoon
Mazurek z ajerkoniakiem i czarną porzeczką 127Wiecie już chyba, że uwielbiam jeść i robić mazurki wielkanocne! Kiedyś w ogóle nie jadało się ich u mnie w domu, ale zaczęłam je piec i
Flymetothespoon
Muffinki z jabłkami i zalety oleju rzepakowego 100Mam dla Was dzisiaj przepis na bardzo proste i zdrowe muffinki z jabłkami, które przygotowałam bez cukru rafinowanego na oleju rzepakowym. I właśnie o tym oleju
Flymetothespoon
Jakie obiektywy wybrać do fotografii kulinarnej? 100Jakiś czas temu pisałam Wam dokładnie o sprzęcie, jaki posiadam w swoim studio – dzisiaj chciałam Wam napisać, jakie obiektywy wybrać do fotografii kulinarnej oraz o
Flymetothespoon
Grillowany bakłażan po azjatycku w sosie gochujang na grilla 106Weekendowe słońce przywołało chęć grillowania, Wam też? Niedługo odpalimy grille i siądziemy na kocach piknikowych i będziemy chillować – najlepiej! Zamiast klasycznej karkówki czy halloumi proponuję Wam
Flymetothespoon
Burrata z rzodkiewką i grejpfrutem 110Rześka, wiosenna, chrupiąca sałatka albo po prostu talerz pełen dobroci – burrata z rzodkiewką i grejpfrutem, z dodatkiem ogórka i kalarepki to jest co co można
Flymetothespoon
Jajka po wiedeńsku 104Jedliście kiedyś jajka po wiedeńsku? To te urocze jajka z kremowym, rozpływającym się żółtkiem podawane elegancko w szklance. Te jajka robi się bardzo prosto, a są
Flymetothespoon
Deska masła z rzodkiewką i jak zrobiłam to zdjęcie 94Deskę serów zna każdy, ale czy znacie … deskę masła? Zamysł jest banalny – miękkie masełko ubijamy, wykłądamy na deskę i dodajemy smakowite dodatki. Kładziemy na
Flymetothespoon
Meshi – moja opinia o kulinarnym przewodniku po kulturze Japonii Katherine Tamiko Arguile 88Uwielbiam dostawać prezenty do wydawnictw, bo pozwala mi to odnajdywać prawdziwe perełki książkowe, po które niekoniecznie sama bym sięgnęła w księgarni. Ostatnio otrzymałam od Wydawnictwa Znak
Flymetothespoon
Roślinna sprawa – recenzja książki Dominiki Targosz 87Jaka to jest smaczna książka! Powiem Wam szczerze – zawsze obawiam się trochę nowych książek kulinarnych. Niestety nierzadko nie ma w nich niczego odkrywczego, przeglądam tylko
Flymetothespoon
Najlepsze wegańskie gofry z fasoli z owocami 98Robiliście kiedyś … gofry z fasoli? To moje ulubione gofry, są mega chrupiące, przepyszne, a smak fasoli nie jest w nich w ogóle wyczuwalny! Są całkowicie
Flymetothespoon
Bánh Tráng Nướng – wietnamska pizza na papierze ryżowym 105Jedliście kiedyś Bánh Tráng Nướng? To wietnamska pizza na papierze ryżowym, którą przygotujecie w kilka chwil. Poniżej przedstawiam Wam przepis na taką w wersji z wędzonym
Flymetothespoon