Już październik, za chwilę czas przesuną. A dopiero co letni zmieniałam.Na pogodę narzekać nie można. Od kilku lat jesień jest piękna, długa, złota. Takie jak
bistro mamaW drugim dziecku cudowne jest to, że nie rodzi się egoistą. Może to zbyt górnolotne słowa, ale coś w tym jest. Obserwuję z podziwem jak naturalne
bistro mamaO tym, że istnieje taka specjalna wersja rogali, z nadzieniem inne niż wszystkie, dowiedziałam się kilka lat temu. O tych rogalach nie było wtedy głośno tak
bistro mamaCiężko było mi znaleźć biały mak w sklepie, może dlatego, że zbliża się 11 listopada? Niestety musiałam zastosować zamiennik w postaci niebieskiego maku. Tradycyjne Rogale Marcińskie
Ana Mari's world"No, nareszcie wolne! Niestety nici z moich wczorajszych domowych porządków, ale za to zrobiłam już większość świątecznych zakupów. Do kupienia zostały mi już tylko takie rzeczy
Słodkie Przyjemności"Nareszcie, po tak długiej zimie przychodzi wiosna. Nawet nie wiecie, jaka byłam zadowolona prowadząc wczoraj samochód po godzinie 18 w okularach przeciwsłonecznych! Aż miło się jechało
Słodkie Przyjemności"Wolna niedziela? U mnie tak nie do końca, jadę dziś się pobawić z dziećmi ;) A poza zabawą będą też warsztaty kulinarne! Czyli zapowiada się bardzo fajnie
Słodkie Przyjemności"Jaaagodzianki! Kto ich nie lubi? Świeże, jeszcze ciepłe, domowe. Niebo! Kojarzą mi się z wyjazdami do Cioci, do Lublina, gdy na śniadanie czekało na mnie kompot
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: mąka tortowa 60 dag, jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mleko ciepłe 1,1/4 szklanki, drożdże suche 1 opakowanie, sól - szczypta, pomarańcza 4 sztuki, cukier
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mąka pszenna 30 dag, drożdże suche 1 opakowanie, mleko ciepłe 125 ml, jajka 1 sztuka, masło 5 dag, cukier 10 dag, sól - szczypta, rodzynki 5
W Mojej Kuchni Lubięskładniki * 500-600 g mąki pszennej * 50 g świeżych drożdży * 250 ml ciepłego mleka * cukier wanilinowy * 4 łyżki cukru * 1/4 łyżeczki soli * 1/3 kostki margaryny * 1
Mix smakuskładniki * 300 g mąki pszennej * 2 jajka * 1/2 szklanki mleka * 15 g drożdży * 3/4 szklanki bakalii (rodzynki, żurawina, kandyzowane owoce, płatki migdałowe...) * 1/3 szklanki oleju * 1/2
Mix smakuDzisiaj, czyli 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jadamy ją na co dzień , nie tylko od święta, więc dlaczego w takim dniu ma być inaczej. By
mojewypiekiinietylkoOkrągła drożdżówka w kształcie ślimaka – szneka – polana lukrem, czyli glancem. Smakołyk pochodzi z Wielkopolski, ale znany oraz lubiany jest „wszem i wobec”. Pamiętam szneki
mojewypiekiinietylkoPizza duża, czy też mała do zjedzenia doskonała. Na spotkanie towarzyskie, piknik, kolację, czy po prostu dla dzieci… i nie tylko. Mini pizze z pieczarkami brunatnymi
mojewypiekiinietylko