Dziś rano obudziła mnie myśl – lato, więc czas na domowe jagodzianki Korzystając z chłodniejszego tygodnia, postanowiłam spędzić dzisiejsze popołudnie na pieczeniu. Po drodze z pracy
365 dni dookoła kuchniKolejny pyszny bochen na dzikich drożdżach wyrósł w mojej kuchni. Bardzo aromatyczny, rósł jak szaleniec, w rezultacie pyszne kromki chleba na śniadanie zajadałam. Koniecznie upieczcie sobie
Moje Małe CzarowanieWspaniałe drożdżówki upieczone według sprawdzonego przepisu, prawdziwy hit lata :-) Piekę je z różnymi owocami, lubimy te ze śliwkami , smakowały nam też z truskawkami czy czarną porzeczką
babka w formieSkładniki: drożdże świeże 5 dag, mleko 1,5 szklanki, margaryna 8 dag, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 5 szklanek, jajka 3 sztuki
W Mojej Kuchni LubięDziś kolejny pachnący bochen chleba na dzikich drożdżach. Tym razem drożdże wyhodowałam na bazie wody z rabarbarem, miętą i bazylią tajską. Pachnie taka woda obłędnie tym
Moje Małe CzarowanieNie dość że one są łatwe, to są też szybkie i przepyszne. Idealnie nadają się do kanapek do pracy czy szkoły. Śniadanie z ich udziałem jest
Moje Małe CzarowanieKolejne moje eksperymenty przyniosły pożądany skutek i dlatego teraz dzielę się z Wami swoimi przemyśleniami i przepisem na chleb. Wy też próbujcie bo chleb jest bardzo
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 1/2 kg mąki 1 szklanka mleka 2 jaja 1/3 szklanki oleju, szczypta soli cukier waniliowy zaczyn: 4 dkg drożdży + 1 łyżka cukru + 2 łyżki maki
czarrna od kuchniSkładniki: drożdże świeże 3 dag, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 500 gram, sól - szczypta, mleko 1,1/4 szklanki, margaryna 80 gram, jajka 4 sztuki "M", cukier
W Mojej Kuchni LubięNo więc wszystko jest w tytule posta czyli chleb jest pszenny, chleb wypiekany w garnku żeliwnym i w ogóle się go nie wyrabia. Zostawiony sam sobie
Moje Małe CzarowanieWiem, wiem, że to wczoraj był ten dzień ale smażyłam je popołudniu i na dodatek przyszli goście więc dodaję je z jednodniowym poślizgiem. To najlepsze pączki
Pieguskowa KuchniaPierwsze wspólne spotkanie w tym roku przy piekarniku nie mogło być nieudane. Takich efektów jednak się nie spodziewałam. Obawiałam się nieco o swój starter, ponieważ na
Pieguskowa KuchniaChleb na luty wybrała dla nas Ania z bloga Nie tylko na słodko . Przepis pochodzi z książki Hanne Risgaard, Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for
Pieguskowa KuchniaDwa dni temu Jola z bloga Nasze życie od kuchni klik opublikowała wpis z przepysznie wyglądającymi rogalikami. swój post zaczęła bardzo zachęcająco: „Upiekłam wczoraj rogaliki
Pieguskowa KuchniaBardzo lubię chlebek pizza i gdy zobaczyłam ten przepis w internecie wiedziałam, że długo nie będę zwlekać z wypróbowaniem go w zaciszu mojej kuchni. Podoba
Pieguskowa Kuchnia