Bułki pszenne na drożdżach doskonale smakują z wędliną, nabiałem, warzywami lub z dżemem.
Przepisy KulinarneW tym tygodniu, w grupie Domowa piekarnia, wypiekaliśmy paluchy grissini. Mój przepis delikatnie się różni, dodałam cukier do drożdży, użyłam mniej mąki i odrobinę więcej oleju
Agusiowe smakołykiProste i przepyszne chałki idealne na śniadanie ;) Składniki na dwie chałki Zaczyn: 30 g drożdży świeżych 250 ml mleka 1 łyżka cukru Ciasto: 600 g mąki
Gotowanie...to proste !Ten bochen jest bardzo prosty w wykonaniu, bo właściwie to niewiele trzeba przy nim robić. Ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty miąższ. Trzeba go jednak wypiekać
Moje Małe CzarowaniePyszne, łatwe i zakręcone drożdżówki z powidłami idealnie nadają się do kawy, herbaty, albo jako drugie śniadanie Ciasto jest delikatne i smaczne również na drugi dzień
Słodki sentymentProste drożdżówki z jabłkami i kruszonką... 🤤 Idealnie słodkie, z cynamonowymi jabłkami i maślaną kruszonką. Może jakieś małe pieczenie przy weekendzie? Składniki na 9 średnich lub
CzarnawisienkaW Polsce nie ma takiej tradycji ,ale w innych krajach np.w Hiszpanii 5 stycznia odbywa się wielka parada uliczna, której bohaterami są Trzej Królowie. Przybywają na
Moje domowe kucharzenieSfeeha to arabskie bułeczki z mięsem i granatem, takie arabskie mini pizze. To pszenne drożdzowe ciasto nadziewane surowym mięsem – może to być jagnięcina lub wołowina
FlymetothespoonJuż jutro Sylwester! Nie wiem jak Wy, ale ja już nie mogę się doczekać 🙂 Jak Sylwester to oczywiście impreza, jak impreza to przekąski. Dlatego też dziś
Mostek w kuchniSkładniki: ciasto: 300 g mąki 1 jajko 30 g masła 30 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli farsz: 200 g soczewicy
czarrna od kuchniSwięta już coraz bliżej... Ach, jak ten czas leci! Dziś kolejne ciasto które koniecznie musi się pojawić na świątecznym stole. Mowa tu oczywiście o makowcu, każda
Radość kipiąca uśmiechem.Chleb dyniowy, chleb z dynią, chleb pyszny i jeszcze dużo by wymieniać opowieści o chlebie. Grudniowa Piekarnia Amber w tym miesiącu grudniowym, świątecznym wybrała do spróbowania
Moje Małe CzarowanieUwielbiamy na śniadanie ciepłe kanapki, nawet latem. Taki chleb zrobiony w błyskawicznym tempie jest do takich kanapek idealny. Zachęcam do wypróbowania przepisu a potem piszcie jak
Moje Małe Czarowanie[Głosów:0 Średnia:0/5] składniki na ciasto: 500 g mąki 100 g cukru 45 g drożdży 6 żółtek 180 ml mleka, letniego 150 g
Domowy Smak JedzeniaPrzepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. (https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kruche-ciastka-z-powidlami) W planach były standardowo rogaliki, ale postanowiłam wypróbować coś nowego :) Składniki: - 1/4 szklanki ciepłego mleka - 25 g
W kuchni bez szafek