domowy twarog - 1512 przepisów (strona:95/101)

Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 306

Aromatyczna zupa pho, chiński makaron, tortille, ravioli i pierogi – zobaczcie co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka, żeby nic się nie zmarnowało. Hej Kochani! Minęły

Niedzielny kucharz
Przetwory z czosnku niedźwiedziego 183

„Stary niedźwiedź mocno śpi, (…) jak się zbudzi, to nas zje…” To oczywiście słowa bardzo popularnej dziecięcej piosenki – zabawy. Starogermańska legenda głosi, że czosnek niedźwiedzi był pierwszym

mojewypiekiinietylko
Jak planować posiłki – naucz się krok po kroku 157

Planowanie posiłków to nasz sprawdzony sposób na to by zdrowo się odżywiać i kontrolować wydatki na jedzenie. Obiady na sześć dni dla dwóch dorosłych osób (a

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: 115 zł dla dwóch osób 141

Buddha bowl z serem halloumi, makaron chiński na wynos z masłem orzechowym, szaszłyki marynowane w maśle orzechowym z ryżem z kalafiora, sycylijskie spaghetti z kalafiorem, rodzynkami

Niedzielny kucharz
Najlepsze pączki 7626

Za każdym razem, gdy testuję nowy przepis słyszę słowa mojego męża: „To są najlepsze pączki jakie zrobiłaś”. Przyznam, że poprzednie – pączki z ziemniakami były rzeczywiście wspaniałe

mojewypiekiinietylko
Najlepsze pączki 176

Za każdym razem, gdy testuję nowy przepis słyszę słowa mojego męża: „To są najlepsze pączki jakie zrobiłaś”. Przyznam, że poprzednie – pączki z ziemniakami były rzeczywiście wspaniałe

mojewypiekiinietylko
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 201

Ten tydzień stał pod znakiem ziemniaka, makaronu (również chińskiego) oraz sosu pomidorowego w różnych odmianach i konfiguracjach. W menu znalazło się sześć pysznych potraw – od burgerów

Niedzielny kucharz
Sery z francuskich Alp 193

żywione latem trawą, zimą sianem daje zdrowe, doskonałej jakości mleko na ser. Jego wyrobem zajmuje się dziś około 60 producentów. Sery dojrzewają od 4 do 6 miesięcy w domowych serowarniach gospodarstwach hodowców albo w warsztatach zwanych Fromagerie , których właściciele skupują mleko od rolników.    Zastosowanie w kuchni Abondance jest niezbędnym składnikiem tradycyjnych sabaudzkich dań na bazie ziemniaków, boczku(...)płynna podpuszczka dodawana jest w celu przyspieszenia ścinania się mleka. Powstały w wyniku tego procesu skrzep twarogowy jest krojony na małe kawałki, które wydzielają serwatkę podczas mieszania. Pokawałkowany twaróg jest gotowany w temp. 43°C, którą następnie szybko podnosi się do 54°C. Kiedy gotowane kawałki twarogu skurczą się, należy umieścić je od razu w specjalnych formach do odciśnięcia

gutfut
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 178

Ten tydzień stał pod znakiem ziemniaka, makaronu (również chińskiego) oraz sosu pomidorowego w różnych odmianach i konfiguracjach. W menu na cały tydzień znalazło się sześć pysznych

Niedzielny kucharz