Święto makaronu dzisiaj, tak więc jest o danie z makaronem.Może nie wygląda zbyt pięknie i apetycznie, ale zjedzone było ze smakiem.Makaronu można użyć dowolnego, ale
Moje domowe kucharzenieJakiś czas temu pokazałam Wam przepis na pesto z rukoli . Dzisiaj zachęcam do przygotowania domowego pesto z jarmużu. Taka pasta będzie idealna na kanapki lub jako dodatek do ugotowanego makaronu. Oliwę z oliwek należy dolewać stopniowo, aby cała masa nie była zbyt tłusta. Składniki: 100 g jarmużu 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek sól, np. gruboziarnista 1 garść orzechów
UgotowaćPożywna sałatka,. która wystarczy za cały posiłek. Doskonała na przyjęcia i łatwa do zrobienia. Składniki: 150 g makaronu drobne muszelki 1 pierś z kurczaka puszka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZupę pomidorową uwielbiam od dzieciństwa i smak babcinej domowej "pomidorówki" pamiętam do dziś i nic tego nie zmieni, natomiast zawsze lubię eksperymentować i nowe
Moje Małe Czarowaniepozycji w naszym obiadowym menu to pomidorówka. Dziś przepis na zupę pomidorową w wersji dietetycznej czyli czystą. Możemy ja podać z ryżem, makaronem nitki, lanym ciastem lub grzankami. Składniki: Wywar z włoszczyzny 2l puszka pomidorów w zalewie domowy koncentrat pomidorowy mąka ziemniaczana, ryżowa, lub zwykła mąka pszenna 1 łyżka woda 50g lub mleko roślinne 50g świeża natka pietruszki czosnek
IzaGotujewiecej wywaru z golonki.Wszystko zalezy od jakosci pomidorow z puszki.Nalezy pamietac,ze pomidory z puszki sa bardziej aromatyczne i bardziej pomidorowe niz domowe przeciery.calosc zblendowac (choc nie jest to konieczne)w miedzyczasie w odzielnym garnku ugotowac makaron lub ryzzupe rozlac do kokilek.Podawac z ugotowanym makaronem,kleksem smietany i posiekanymi ziolami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejny zawieruszony przepis..Znów nazbierało się sporo przepisów..a czasu na napisanie postów brak...Tą zapiekankę robiłam oj..dawno temu...dobrze , że przepis zapisałam...ale nie
Moje domowe kucharzenieprzygotowania tego dania zainspirował mnie... kształt makaronu castellane. Przypomina mi muszle, które można znaleźć w Morzu Śródziemnym. Od razu wiedziałam, że dodam do nich owoce morza. Do tego najlepsze na świecie domowe pesto sycylijskie. Ja robię je zawsze z przepisu Jamiego Olivera, choć jego wersja różni się nieco od tradycyjnego sycylijskiego sosu. Zamiast suszonych pomidorów są w nim słodkie
Kulinarne Inspiracjeprzeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem przesmażamy i zalewamy gorącym bulionem (ja użyłam bulionu z 1 łyżeczki DOMOWEJ BULIONETKI z TEGO PRZEPISU , którą rozpuściłam w szklance gorącej wody) i dusimy do odparowania blisko połowy płynu. Na koniec wrzucamy ugotowany makaron (ugotuje się w tym samym czasie co przygotowujemy resztę), mieszamy całość, przykrywamy i zostawiamy na kilka minut, by makaron "naszedł
Kolorowy Przepisownikwarsztatów byli z różnych krajów. Dana bardzo zainteresował fakt, że jesteśmy z Polski i na dodatek prowadzimy blogi kulinarne :) Przepisu na makaron oszczędzę Wam. Możecie podejrzeć go w jednym ze starszych moich wpisów, gdzie pojawił się w towarzystwie domowego rosołu klik Pokażę Wam natomiast nadzienie, z którym pracowaliśmy. Składniki na 1 porcję: około pół szklanki obgotowanego groszku (może być świeży(...)niższym piętrze studia Jamie's Recipease . Wzdłuż przeszklonych ścian poustawiane były regały i stoły, a na nich najróżniejsze cuda, jakie można (przy okazji) kupić. Wśród nich m.in. maszynki do makaronu, naczynia metalowe (emaliowane, jakże modne teraz), deski w najróżniejszych kształtach i wielkościach, kubki, dzbanki, noże, wypieki i słodkości....dużo tego :) Kiedy nasze dzieła były już ugotowane, wspólnie zasiedliśmy
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepis można wzbogacić o boczek, na którym podsmażamy cebulę i pieczarki. Polecam! Lasagne z soczewicą Składniki: 250g makaronu lasagne 1 cebula ząbek czosnku 200 g pieczarek szklanka ugotowanej soczewicy puszka krojonych pomidorów lub szklanka domowego przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, cukier, ostra papryka świeża natka pietruszki i świeża bazylia, posiekane 1 mozzarella Na sos beszamelowy(...)doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ostrą papryką. Gotujemy około 10 minut. Pod koniec dodajemy świeżą bazylię i natkę pietruszki. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek beszamelu, układamy warstwę makaronu. Na makaron wykładamy trochę sosu pomidorowego, następnie beszamel. Ponownie układamy makaron i powtarzamy warstwy do wykończenia składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron, który pokrywamy beszamelem i obsypujemy startą mozzarellą. Lasagne
Smak mojej kuchniKoniec roku to czas podsumowań. Co mogę powiedzieć o 2014 roku? Przykro mi, że się już kończy. W tym roku udało nam się odwiedzić przepiękne miejsca
Słodkie Przyjemnościbrak aktywności w ostatnim czasie. Nawał obowiązków domowych na kilka dni odseparował mnie od komputera, ale wracam pomału i postaram się znów dodawać przepisy częściej. Dziś pyszne danie na Pappardelle z pomidorami i tuńczykiem. Polecam wypróbować, robi się go szybko i łatwo :) Pappardelle z pomidorami i tuńczykiem 1 opakowanie makaronu pappardelle 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym 1 pomidor
Gotuję Testujęchleba, bagietki, sałatek czy serów. Najlepsze jak dla mnie jest pesto domowej roboty.Składniki na pesto:1/3 szklanki orzechów nerkowcaspora garść świeżej bazylii1 ząbek czosnku4 łyżki oliwy z oliwekparmezan bądź inny drobno starty ser (np. pecorino)sól, pieprzWszystkie składniki blendujemy albo ucieramy w moździerzu.Sposób przyrządzenia:Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W tym samym czasie podsmażamy filet
upichcicZupa pomidorowa ze świeżych, letnich pomidorów jest jedną z moich ulubionych zup. Ja podaję ją z makaronem. Składniki: 1,5 kg miękkich, mocno dojrzałych pomidorów 2,5 litra wody porcja rosołowa 2 skrzydełka 2 łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw, ziół i przypraw) 20 ziaren pieprzu czarnego 10 ziaren ziela angielskiego liść laurowy sól do smaku mały seler(...)wkładamy do garnka i gotujemy do momentu rozpadnięcia się pomidorów. Powstały sos pomidorowy przecieramy przez sitko. Mięso oczyszczamy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Gdy woda zacznie się gotować, dodajemy domową Vegetę, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, sól i całość gotujemy na małym ogniu. Co jakiś czas zdejmujemy szumowinę. Po 40 minutach dodajemy warzywa i zieleninę. Po kolejnych 40 minutach wyciągamy
Smak mojego domu