proste, jedynie trzeba cierpliwie poczekać aż całkowicie zastygną i to jest najtrudniejsze... Ale Wasza cierpliwość zostanie wynagrodzona gdy tylko spróbujecie Waszej czekoladowej, domowej krówki :) CZEKOLADOWE KRÓWKI Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I SUSZONĄ ŻURAWINĄ przepis z książki "Czekolada" // ilość krówek zależy od tego jak je pokroicie, mi wyszło ok. 12-15 ~100g czekolady gorzkiej (70%) ~100g czekolady mlecznej ~2 łyżki masła
chili & sugarmoje mi smakowało o niebo lepiej. Raz, że użyłam swojej ulubionej kawy i syropu, to przygotowanie frappuccino sprawiło wiele radości. Zerknijcie na bardzo krótką listę składników i robimy Frappuccino Czekolada i Tiramisu! SKŁADNIKI: - 10 do 12 kostek zamrożonego mleka (około 150 ml) - zamrożone espresso w postaci kostek (zaparzoną kawę czy to z ekspresu, czy rozpuszczalną, przelej do woreczka na lód(...)spodu szklanki polej ją sosem czekoladowym. Szklankę w dłoni obracaj tak aby sosem stworzyć spiralę na ściance szklanki. Wlej zmiksowane frappuccino, włóż słomkę i ciesz się domowym FRAPPUCCINO ;-))) Rada dla miłośników czekolady: Jeśli jesteś mega fanem czekolady to do zmiksowanego frappuccino możesz dodać kilka kostek czekolady i również ją zmiksować, wtedy będzie mocno czekoladowe
SMYKWKUCHNImoje mi smakowało o niebo lepiej. Raz, że użyłam swojej ulubionej kawy i syropu, to przygotowanie frappuccino sprawiło wiele radości. Zerknijcie na bardzo krótką listę składników i robimy Frappuccino Czekolada i Tiramisu! SKŁADNIKI: - 10 do 12 kostek zamrożonego mleka (około 150 ml) - zamrożone espresso w postaci kostek (zaparzoną kawę czy to z ekspresu, czy rozpuszczalną, przelej do woreczka na lód(...)spodu szklanki polej ją sosem czekoladowym. Szklankę w dłoni obracaj tak aby sosem stworzyć spiralę na ściance szklanki. Wlej zmiksowane frappuccino, włóż słomkę i ciesz się domowym FRAPPUCCINO ;-))) Rada dla miłośników czekolady: Jeśli jesteś mega fanem czekolady to do zmiksowanego frappuccino możesz dodać kilka kostek czekolady i również ją zmiksować, wtedy będzie mocno czekoladowe ;-) Smacznego
SMYKWKUCHNIidę .. robić nic - prawa świąt xd sernik cappucino z czekoladą, na spodzie browni z polewą z nutelli I. babka marmurkowa z kawałkami czekolady II. babka jogurtowa z lukrem ( dla cioci ^^) domowy "kopiec kreta" (biszkopt, banany, krem z mascarpone z kawałkami bananów i czekolady) długo wyczekiwany mój pierwszy w życiu blok czekoladowy, pierwsza próba wykonana z powodzeniem
More food, love and dreamskocha bounty? Słodki batonik z kokosowym wnętrzem oblany pyszną czekoladą...mniammmmm. Warto zrobić zdrową, domową wersję i się nim zajadać bez wyrzutów sumienia. Nie kosztuje to wiele czasu, pieniędzy i pracy, a sprawi wielką przyjemność. Smakuje dzieciom i dorosłym. Brak w nim cukru, tłuszczów trans i wszelkich nie-zdrowotności. Kolejna zdrowa słodycz na moim blogu. Polecam! Składniki na 10 małych(...)proszek, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Formujemy batoniki, a następnie układamy na talerzu wyłożonym folią spożywczą. Umieszczamy w zamrażalniku na 15 minut. polewa: Składniki na polewę mieszamy. Oblewamy czekoladą nasze batoniki. Robię to w ten sposób, że umieszczam kokosowy batonik na ostrzu dużego noża i polewam płynną czekoladą. Batoniki w czekoladzie umieszczamy ponownie w zamrażalniku na 15 minut. Gotowe
Jeść, by żyć w zdrowiuTort przygotowałam na urodziny swojej przyjaciółki. Ma niesamowite nadzienie, albo raczej kilka jego rodzajów. Całość jest idealnie wyważona – słodycz masła orzechowego, kremu z orzechów laskowych i czekolady jest przełamana kwaśnymi powidłami domowej roboty. Całość polana polewą nugatową. Na wierzchu ułożyłam motylki z masy marcepanowej. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – kostkę masła – niepełne 2 szklanki cukru (ja daję(...)ciasto na cztery równe warstwy. Jeden blat (górę dolnego) posmarować masłem orzechowym (dodałam dodatkowo kilka batoników karmelowo-orzechowych) i drugi blat ciasta posmarować grubo kremem z orzechów laskowych i czekolady. Skleić ze sobą (patrz zdjęcia). Górę drugiego blatu posmarować grubo powidłami. Z pozostałymi dwoma blatami ciasta postąpić jak w przypadku dwóch pierwszych i położyć na warstwie powideł. Wierzch polać czekoladą
Szybko Tanio Smaczniebyć również ziemniaczana czy ryżowa) 90 ml oleju( u mnie Kujawski z pierwszego tłoczenia) 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 15 g kakao naturalnego 80 g gorzkiej czekolady 100 g cukru brązowego 1 łyżka domowej esencji waniliowej z alkoholem do przełożenia: 150 g dżemu morelowego na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 20 ml oleju kujawskiego z pierwszego tłoczenia Czekoladę rozpuszczamy
Mia Cucina Sofietachciałam sprawić przyjemność Connie, która jest uczulona na pszenicę), pominęłam ekstrakt z wanilii i dodałam nieco kakao dla koloru (bo lubię takie ciemniejsze pierniczki). Pierniczki przełożyłam domowymi powidłami śliwkowymi i oblałam czekoladą - dzięki temu po trzech dniach były już idealnie mięciutkie i pyszne, nawet rogi gwiazd. Wszystkim bardzo smakowały, choć w Danii się takich pierniczków nie jada. Być może wprowadzę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojprzepisna.pl | Domowe wafelki Kinder Bueno Pyszne wafelki przypominające w smaku wafelki Kinder Bueno. Dla mnie smakują wyśmienicie, sam krem bardzo mi smakował, a jak jeszcze doszły wafle i czekolada, niebo w gębie. Wafelki są dość zdrowe jak na tego typu słodycze, zawierają miód, mleko, czekoladę i oczywiście orzechy, myślę że dzieciom będą smakować. Ja dziś się przekonam bo wiozę(...)góry posmarować czekoladą. Pokroić na 3 cm paski o długości około 9-10 cm, najlepiej nożem z piłką. Podawać, im szybciej tym lepiej Mają być chrupiące. Jak wszystkiego nie zjecie… w co wątpię, można włożyć do szczelnego pojemniczka, przechowywać w lodówce max 2 dni, później mleko i śmietana mogą być już nieświeże. Smacznego! Domowe wafelki Kinder Bueno Domowe wafelki
moj przepis naCIASTO 130g mąki pszennej 100g cukru 160g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 75g masła 65g gorzkiej czekolady 60ml mleka (lub nieco mniej lub więcej, w zależności od gęstości purée) 2 jajka 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2 łyżki kakao 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej POLEWA CZEKOLADOWA 40ml śmietanki 30% 30g gorzkiej(...)pokojowej - masło i czekoladę umieścić w misce, ustawić ją nad garnkiem z gotującą się wodą, składniki rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej - rozpuszczone masło z czekoladą zdjąć na blat, ostudzić - do ostudzonej mieszanki dodać jajka, cukier, domowy cukier z wanilią oraz purée z dyni, wszystko dokładnie wymieszać - w osobnej misce wymieszać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - składniki
Smakołyki Berenikiomlet z białek z domową masą makową ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Przygotowania do Świąt pełną parą! Wczoraj piekłam drożdżową gwiazdę makową (wygląda cudnie! :), to właśnie z niej zostały mi białka dzięki którym jem dziś tego omleta) z domową masą makową, którą zrobiłam po raz pierwszy. Zgodnie z mamą stwierdziłyśmy, że jest o niebo lepsza od sklepowej! Pełnaaaa bakalii! Aż trudno
breakfast of dreamsmocno czekoladowe, z kwietniowego spotkania Akademii Smaku Siemens , do której po raz kolejny zostałam zaproszona. Tematem spotkania, które odbyło się 4 kwietnia w pięknie urządzonym Centrum Domowych Inspiracji - klik były "Desery i czekolada: Potęga słodyczy" . Kto mnie choć troszkę zna, ten wie, że to temat, któremu nie jestem w stanie odmówić:) Patronat nad spotkaniem objęła marka Lindt , dzięki czemu wszyscy(...)Krzysztof Kopciński , szef cukierni w restauracji ‘Sowa & Przyjaciele’, który wcześniej pracował m.in. w restauracji „Tamka 43” oraz Klubie Polskiej Rady Biznesu w Pałacu Sobańskich. Krzysztof nadzorował słodkie wcielenia czekolady, a wytrawnej opozycji dowodził Konrad Birek , szef kuchni Akademii Smaku Siemens. Przy obu stanowiskach powstawały prawdziwe smakołyki. Pod czujnym i wprawnym okiem Krzysztofa oraz dzięki niecodziennym urządzeniom powstały
KUCHARNIAUdanych wypieków! Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami Składniki: ciasto czekoladowe 160g (1 szklanka) mąki 150g (3/4 szklanki) cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym) 75g masła 50g gorzkiej czekolady 50ml wody 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa 600ml mleka 60g masła 60g wiórków kokosowych(...)łyżki domowego cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40g) warstwa owocowa 350ml (450ml) wody 1 opakowanie (1,5 opakowania) galaretki wiśniowej 250g czereśni (po wypestkowaniu) Wykonanie: CIASTO CZEKOLADOWE - jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki - do rondelka przełożyć masło, czekoladę, cukier, kakao oraz wodę, wszystko podgrzać do momentu roztopienia się masła i czekolady i uzyskania jednolitej masy
Smakołyki Berenikizrobienia w domu! Dzisiaj specjalnie dla Was mam tort! I to jaki tort! Pyszny, bardzo aromatyczny z dodatkiem kawy i konfitury z płatków róży. Obsypany gorzką czekoladą. chodził za mną taki domowy, prawdziwy tort, dobrze nasączony i przepysznymi warstwami, takimi jak lubię. Powiem Wam kochani, że co raz trudniej na różnych imprezach na, których jestem czy to urodziny czy imieniny(...)gotowa od razu do przełożenia tortu. Masę wykładamy na blat, przykrywamy ostatnim blatem biszkopta, nasączamy go ponczem. Całość tortu smarujemy cienką warstwą masy kawowej. Górę tortu obsypałam startą gorzką czekoladą. Tort wstawiamy do lodówki na minimum trzy godziny. Po tym czasie jest już gotowy do spożycia. Pamiętajcie, ze torty smakują najlepiej schłodzone przez około 6 godzin od zrobienia, kiedy
SMYKWKUCHNIBardzo kolorowy, owocowy tort na każdą okazję :-) Maliny, truskawki, domowa bita śmietana i odrobina czekolady.. brzmi zachęcająco? Czas przygotowywania: 1,5 -2 godzin Ilość porcji: tort o średnicy
AniaGotuje.plLody domowe z nuta mięty i czekoladą białą. Nawet bez maszyny lody mogą być dobre. Wiemy co jemy i jemy zdrowo. 300 g jagód 250 ml śmietany kremówki 36 % 125 ml śmietany 18 % 50 g czekolady białej 7 gałązek mięty Do garnka wlewam śmietanę 18 % i 125 ml śmietany kremówki. Miętę myję, osuszam i przekładam do śmietany. Zagotowuję
wesoła kuchniaszybkie do przygotowania, że będą również doskonałą przekąską na co dzień. Przepis na babeczki na białkach z małymi moimi zmianami pochodzi z bloga "Kuchnia w czekoladzie" :) 3 białka 1/2 szkl domowego cukru waniliowego 1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100ml oleju 100 ml mleka szczypta soli cukier puder do posypania Białka ubić ze szczyptą soli
Smakołyki Asiprzyjęła się biszkopt całoroczny, gdyż do ciasta można dodać dosłownie wszystko! Zaczynając od świeżych sezonowych owoców, przez suszone owoce czy bakalie po konserwowe czy mrożone. Domowy biszkopt z owocami i czekoladą. Składniki: 4 jajka 1 szkl. cukru (można zmniejszyć ilość wedle upodobań lub zastąpić np cukrem brązowym) 1,5 szkl. mąki cukier waniliowy (opcjonalnie) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Tagebuch po polskuZnacie kogoś kto nie lubi czekolady? Ja nie! Krem czekoladowy domowej produkcji to przepyszny dodatek do pieczywa, naleśników, gofrów czy wyjadania łyżeczką. Nie zawiera żadnych „E” ani ulepszaczy. Krem jest zwarty i łatwo daje się rozsmarowywać na pieczywie. Ten na zdjęciu jest jeszcze gorący, schłodzony nie jest już lejący ale nadal pyszny :) Składniki: (na słoik około 300g
Pyry na Gazsię, że nie ma tu jeszcze przepisu na klasycznego murzynka w polewie. Ile kucharek tyle przepisów na to ciasto, ja upiekłam go z przepisu mojej mamy, polałam domową polewą kakaową i posypałam czekoladą. Taką wersję lubię najbardziej i zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. *keksówka 35 cm Składniki: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKosmiczne oczka Moje wypieki i nie tylko... - Ciastka pieczarki Kulinarne szaleństwa Maniusi - Migdałowe ciasteczka Izioni pyszne smaki - Ciasteczka z oczkiem Kocurkowa kuchnia babuni - Ciasteczka "ziarenka kawy" Moje domowe kucharzenie - Ciasteczka z białą czekoladą Eksplozja smaku.es - Ciasteczka miodowe Cafe Amaretto - Kawowe ciasteczka owsiane z makiem Agnieszka Rec - Babeczki z różowym kremem i galaretką Lili w kuchni - Boskie
Grunt to przepis!Pogoda w ten weekend nie rozpieszcza, więc na poprawę humoru proponuję błyskawiczny, obłędnie czekoladowy deser - chocopots. Pod chrupką zewnętrzną warstwą kryje się przepyszny, płynny, czekoladowy środek
Domowa Cookierenka AgiCoś dla wielbicieli sękacza :) Przyznam, że za oryginalnym sękaczem nie przepadam, bo wydaje mi się zbyt suchy, ale ten jest rewelacyjny - spróbujcie koniecznie. Może się wydawać
Domowa Cookierenka Agibudyń czekolady na mleku sojowym z domową granolą piernikową i kiwi~ Na pierwszy oficjalny dzień ferii, wstaję o 6.30, jem śniadanie i idę pracować... Pierwszy z trzech dni. Pozostałe dwa to sobota i niedziela. Wieczorne kłótnie to już chyba tradycja
breakfast of dreamskakaowy pudding z kaszy manny przełożony bananem, z domowym masłem orzechowym z kawałkami czekolady~ Na wczorajsze śniadanie dodam przepis niedługo. Jak tylko to zrobię to Was powiadomię, teraz nie mogę, wczoraj straaaasznie późno wróciłam i byłam bardzo zmęczona po całym dniu... Poza tym, nawiązując do śniadania "z przymusu", na sam koniec tegoż dnia obluzował mi się zamek w aparacie ortodontycznym
breakfast of dreamswegański "omlet" z mąki z ciecierzycy z papryką, cukinią i brukselką podany z domowym hummusem ; herbata pomarańcza-czekolada ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~1/2 szklanki maki z ciecierzycy ~1/2 szklanki wody ~przyprawy; u mnie mielona kozieradka , pomidor-czosek-bazylia , nasi goreng , mielony kumin , harrisa ~spora szczypta czarnej soli (można użyć nieco wiecej zwykłej soli, ale czarna nadaje jajeczny zapach i smak
breakfast of dreamsinnego likieru cytrynowego albo pomarańczowego (w wersji bezalkoholowej woda), sok z cytryny, sok z pomarańczy. Do przełożenia: polecam niskosłodzoną konfiturę z czarnej porzeczki lub czeremchy. Ja użyłam domowej konfitury z czeremchy z czekoladą, estragonem i miętą, genialne połączenie, przepis na blogu za kilka miesięcy :) Przygotowanie: Ciasto: Pomarańczę sparzyć, wyszorować szczotka, skórkę zetrzeć na drobnej tarce. Pozostałą część dokładnie obrać, wyciąć
SzczyptaSmaQdodatkiem. Robi się je w kilka minut więc na pewno się przy nich nie napracujecie, idealny przepis na koniec męczącego tygodnia. Do nadzienia rogalików użyłam przepysznej domowej konfitury z czeremchy i czekolady , ale sprawdzi się każda inne gęsta konfitura lub dżem, które znajdziecie w domu. Czas przygotowania: 15 minut Wyrastanie: 60 minut Pieczenie: 15 minut
SzczyptaSmaQfoccaccia – koniecznie z sypaną z rozmachem solą i oliwą w sprayu;) - lekkie i puszyste muffiny szpinakowe - czekoladowe babeczki z malinami - konfitura z cebuli i pomarańczy - ser Manchego - domowa malinówka - wielka tabliczka kultowej czekolady Studenskiej – niestety, odnaleziona w zakamarkach walizki dopiero po powrocie - francuska uczta u Gaskończyka, czyli ryba raja i niebiańsko dobry creme brulee Teraz powinniście zapytać
KUCHARNIAlubi lodów?? Ja osobiście bardzo je lubię, dlatego postanowiłam podzielić się przepisem na domowej roboty lody z białej czekolady. Całe przedsięwzięcie jest bardzo proste. Polecam serdecznie. SKŁADNIKI NA LODY 6 PORCJI: 1 jajko 1 żółtko 3 łyżki drobnego cukru 150 g białej czekolady 300 ml mleka 150 ml gęstej śmietany SKŁADNIKI NA WAFELKI: 1 białko 4 łyżki drobnego cukru
Kuchnia w opałach