pysznego, cos co przypomni mi choc na chwile, ze ta wiosna jednak gdzies jest, moze tylko zbladzila na chwile. Znajduje przyniesione przyadkiem ze sklepu karteczki z wiosenna kuchnia dla dzieci, a potem z pomoca malych raczek myje cukienie. Powoli obieramy marchewke by sie nie skaleczyc. A na koncu zalewam sie lzami przy nieszczesnej cebuli, a Viki przytula mnie jak zawsze
Przysmaki KarolkiPomysł na nietypowe bułki z nadzieniem jak sałatka grecka. Idealne na przekąskę, na kolacje, na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci. Samo ciasto jest idealne na wykorzystanie je na samoistne bułeczki. A z takim nadzieniem są jeszcze pyszniejsze, i niejeden łakomczuch się skusi. Zresztą nadzienie można do woli zmieniać dodając np salami, mozzarelle, pieczarki, kto co lubi. Źródło to przepis
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzygotowania jej możemy użyć każdych owoców. Obecnie trwa sezon na rabarbar, truskawki i zamiast gotować tradycyjny z nich kompot możemy wyczarować pyszną lemoniadę, którą nie pogardzą ani dorośli ani dzieci. Dla dorosłych można ją wzmocnić czymś wyskokowym, a dzieciom dodać kawałki galaretek. Otrzymamy bardzo orzeźwiający, letni, niebanalny napój. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMożna planować to danie specjalnie -można wykorzystać pozostałości po rosole. U mnie jest do potrawa z cyklu dla dzieci , chorych i na diecie ( pomijam sos chrzanowy który można zastąpić innym np. koperkowym. Czas: 45 minut 1 ugotowane udko z kurczaka ( obrane ze skórki , kości i chrząstek) 1 jajko 1/4 szklanki rosołu 3 łyżeczki kaszy manny sól do smaku pieprz mielony
Buniabaje w kuchniPomysł na zabawne śniadanie dla naszej drugiej połówki czy dla dzieci. Wystarczy tylko mieć 2 parówki - najlepiej z dużą zawartością mięsa jak już , 2 jajka i ewentualnie dodatki. U mnie będą to pomidory z cebulą. Wystarczy przekroić parówki zostawiając troszkę końcówkę i połączyć ze sobą rozcięte boki. Najlepiej wykałaczką. Rozgrzewamy patelnie teflonową. Układamy parówki i przypiekamy. Wbijamy po jednym jajku
Magiczne Życie MartyDzisiaj będzie fast-food w postaci hamburgera. Jednak domowy burger jest o niebo lepszy i smaczniejszy od tych z sieciówek czy budek z jedzeniem. Do tego szybki i idealny dla dzieci bo wiemy co do niego dajemy. Spróbujecie. A może sami też robicie ? Zostawcie w komentarzach link do swoich przepisów. Składniki : * hamburgery z mielonego mięsa - u mnie drobiowo-wieprzowe
Magiczne Życie Martykapcie czy wyroby z litewskiej kuchni - które zaciekawiły moją koleżankę. Mnie zainteresowały akcesoria kuchenne wykonane z drewna. Łyżeczki, łyżki,chochle czy pędzelki do ciast. Za dosłownie parę złotych. Dla dzieci było mnóstwo atrakcji w postaci balonów, kolorowych makijaży czy karuzeli oraz waty cukrowej. Oczywiście można było spróbować przeróżnych win - także z lubuskich winnic. Z jedzeniowych budek zauważyłam gofry , mini
Magiczne Życie Martypszczelarzy. Było też wino i piwo oraz kwas chlebowy z wileńszczyzny. Były stoiska z ziołami , wyroby z masarni Motyka oraz góralskie kapcie , oscypki i drewniane różności do kuchni. Dla dzieci były dmuchane zamki,wata cukrowa czy gofry z bitą śmietaną. Nasze zakupy to dwa regionalne piwa oraz kwas chlebowy. Miody kupujemy ze sprawdzonego źródła i zapas mam zrobiony , a wyroby
Magiczne Życie Martysera, ale za to piękne kwiatuszki. Nadają się nie tylko na Tłusty Czwartek ale i na każdy dzień do popołudniowej kawy czy herbaty. A kolorowe lukry będą idealną zabawą dla dzieci. Rozczyn : * 1/5 kostki drożdży * łyżka cukru * łyżka mąki * łyżka ciepłej wody Składniki : * 1,5 szklanki mąki tortowej * 1 jajko * 1 żółtko * łyżka masła * 3 łyżki jogurtu naturalnego
Magiczne Życie MartyNaleśniki takie na szybko. Dla dzieci, na podwieczorek. Z masą krówkową i chrupiącym jabłkiem. Bardzo mi posmakowały, szczególnie na ciepło. gdy krówka się rozpuszcza! Pyszności! Składniki : * 1,5 szklanki mąki pszennej * pół szklanki mleka * 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej * szczypta soli * łyżeczka oleju rzepakowego dodatkowo : 2 kruche jabłka, pół puszki masy krówkowej Helio Przygotowanie : Wszystkie składniki miksujemy
Magiczne Życie Martywielkanocnych! Z zajączkami, kurczaczkami, pisankami, zieloną trawką i kwiatuszkami! Na pewno przywołają wiosnę! Ciasto i krem przygotujecie niezwykle łatwo, a dekorowanie będzie wielką frajdą zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci :-) Wszystkie artykuły dekoracyjne od papilotek, przez barwniki, posypki, aż po wykrawaczki i tylki do szprycy znajdziecie w sklepie Beetlebits . Wszystkie artykuły możecie również zobaczyć na własne oczy
Pora coś zjeśćidealne! Do tego jeszcze smakują jak sernik, więc bajka :-). Aby nadać im nieco wyrazistości dodałam do nich hiszpańskiego wina Malaga, jeśli macie możliwość dodać je, to zachęcam. W wersji dla dzieci rodzynki namoczcie w herbacie. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćlekki makowy biszkopt i delikatny, nie za słodki krem budyniowy, całości dopełniają wiórki kokosowe i migdały. Dzięki temu, że poncz jest bezalkoholowy, możemy śmiało przygotować go również na przyjęcie dla dzieci. Duża ilość kremu sprawia, że warstwy bardzo ładnie współgrają ze sobą i dobrze prezentują się w ukrojonym kawałku
Smakołyki Berenikitylko się dało. Cieszyłam podniebienie. Oraz oczy. Kosztowałam, smakowałam i napawałam się widokiem tych wszystkich regionalnych przysmaków! jagodzianki marchewkowo-miodowe ciastko chlebowe bez drożdży Stowarzyszenie „Światowid” przygotowało dla dzieci, jak i pozostałych starszych, edukacyjne pogadanki i wywiady z pszczelarzami. Następnie kucharze z restauracji MOZAIKA. Niestety nie zdąrzyłam na danie główne, ale załapałam się na proces przygotowywania SORBETU Z ARBUZA
W kuchni Karmel-itkiosoby samotne, osoby starsze... Przedszkole prywatne, obok mojej kamienicy, nawet organizuje bal karnawałowy dla maluchów. I to nie byle jaki, bo trwający do nocy! Prócz tego proponują opiekę całodobową dla dzieci rodziców idących się pobawić. Świetna sprawa. Ale ja nie o tym. Dziś prezentuję kolejną propozycję. Tym razem na ciepło. PIECZARKI ZAPIEKANE Z MIĘSEM MIELONYM. (przepis autorski
W kuchni Karmel-itki