bardzo lubię naleśniki, a ostatnio eksperymentuję trochę z mąka orkiszową ,która zdecydowanie lepiej sprawdza się w naleśnikowym cieście i wypiekach niż mąka żytnia a ma podobny
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkupno dyni, gdyż już pojawiają się piękne okazy patrzące i mówiące do mnie "bierz mnie i zrób ze mnie coś dobrego". I owszem, taki mam plan! Zupa-krem, ciasteczka, ciasta, desery, tarty, wszystko zrobię! A już jutro moja kochana Laura ma pierwsze urodzinki i pojawią się wyniki rekrutacji na dietetykę, więc trzymajcie kciuki z całej siły, proszę. Dzisiaj chciałabym zaproponować(...)niej w poprzednich postach, kiedy ją przyrządzałam, a dziś nadszedł dzień, by w końcu podzielić się z Wami tym rewelacyjnym przepisem! Tak więc, może i nie jest fit, ani dietetyczna, ale kiedy świętujecie nie patrzcie na kalorie, nie zwlekajcie, a koniecznie ją przyrządźcie i spróbujcie! Obiecuję Wam, Wy i Wasi znajomi zakochają się w tej tarcie! (Nie mam zdjęć tarty
Be Fit Be Strongżołądka, ponieważ bakalie te działają kojąco na śluzówkę. Zastosowanie : Zazwyczaj dodaje się je do ciast albo musli. Można je również pokruszyć i użyć jako posypki. Świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska lub dodatek do jogurtu. Źródło: internet SUSZONE ŚLIWKI Suszone śliwki posiadają wiele walorów dietetycznych. Są skondensowanym źródłem energii i składników odżywczych, szczególnie minerałów. Śliwki suszone są produktem powstałym(...)pajączków", bo zawarte w nich witaminy C i K uszczelniają naczynia krwionośne. Zastosowanie: Są głównym składnikiem wigilijnego kompotu z suszu, ale dodaje sieje do wielu innych potraw: bigosu, sosów, ciast. Świetnie komponują się z mięsem np. pieczonym schabem. Suszone śliwki wspaniale komponują się z jogurtem, czy z babeczkami. Źródło: internet RODZYNKI To ususzone na słońcu specjalne bezpestkowe gatunki winogron. Jest
Ciastka - domowe słodkościnawet miedź (26%). Może służyć jako dodatek do zwykłej mąki w wypiekach. Nadaje się też do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza tych wegetariańskich, wzbogacając je znacząco o białko. W ciastach czy wegetariańskich burgerach może zastąpić bułkę tartą. Niezbędna na tradycyjne dania, jak kofta czy flan, może też dodać egzotyki naleśnikom. koszt : 8,8-15,00 zł/ 500 gram Mąka jest(...)Mąka kukurydziana Szerokie zastosowanie tej mąki w żywieniu jest związane z jej dużą wartością dietetyczną. Zawiera ona dużo białka, witaminy A, B i E oraz błonnika, znacznie ułatwiającego trawienie. Nie zawiera glutenu, natomiast ze względu na wysoką zawartość skrobi świetnie nadaje się do wypieków ciast i pieczywa w którym nie jest pożądane utworzenie siatki glutenowej – n.p. w biszkoptach. Koszt : około
Tradycyjna KuchniaPyszna, wilgotna babka, która będzie idealnie prezentować się na wielkanocnym stole. Podwójnie czekoladowa - z gorzką czekoladą w cieście i białą w kremowym nadzieniu serowym. Lżejsza, lecz
Kuchnia EllieKto nie lubi bananów? Szyba nikt! Idealna przekąska, jak i dodatek na przykład w cieście! Upiekłam wyśmienite ciasto bananowe z dodatkiem jogurtu. Jogurt sprawia, że ciasto
Truskawkowa FiestaMożna to potraktować jako szarlotkę, ja wykorzystałam brzoskwinie i jabłka ;) Z tych proporcji wychodzi ciasta na niewiele naczynie żaroodporne, ale
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDoskonałe kotlety są dietetyczne. Warto podać na postny piątek z sosem np. pomidorowym lub z którąś z naszych surówek. Składniki: pół szklanki surowej kaszy jaglanej
kgwjanczewoTak jak już wcześniej pisałam o zabójczym wpływie glutenu na organizm człowieka we wpisie o chlebie orkiszowym, dalej próbuję swoich sił w świecie bezglutenowym. Nigdy nie
Nie Bo Piekłoróżnymi dodatkami. Na blogu znajdziecie już kilka przepisów na naleśniki i oprócz tego wkrótce dołączą do nich inne, nieco zdrowsze, można rzec - dietetyczne. Ja dzisiaj serwuję Wam wersję biszkoptową, czyli bardzo lekkie i puszyste ciasto z dodatkiem słodkiej śmietanki, serka mascarpone i owoców leśnych. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćDziś inna odsłona tarty. Bez mąki. Bez pieczenia. Bez cukru. Nie oznacza to jednak, że wybitnie dietetycznie będzie, ale smacznie i zdrowo na pewno. I szybko!!! Składniki na spód tarty (średnica formy 25 cm): 100 g płatków owsianych bezglutenowych 100 g wiórków kokosowych 150 g suszonych daktyli 80 g płatków migdałów 60 g nierafinowanego oleju kokosowego do 2 łyżek zimnej(...)migdałów drobno pokruszyć bądź również zmiksować i dodać do masy. Wyrobić. Dodać zimną wodę. Najpierw 1 łyżkę, a jeśli stwierdzimy, że masa jest wciąż za sucha po wyrobieniu, kolejną. Ciasto powinno być zwarte i lekko wilgotne, jak typowe kruche ciasto do tarty. Całość wykładamy na formę do tarty, równomiernie rozprowadzamy i wkładamy do lodówki. Składniki na górę tarty
gutfutKolejna pozycja w kategorii Zupy to zupa z zielonego groszku. Możemy ja podać z grzankami bezglutenowymi , gotowanymi ziemniakami lub lanym ciastem. Składniki: Wywar z włoszczyzny
IzaGotujewpisu, chciałam was zaprosić na przewspaniałe, a jakże banalne ciasto - Tiramisu. Jednak jest pewne ALE! (jak zawsze ;) ) Poza umiejętnościami i wiedzą, do domu przywiozłam również kilka kilo tu i ówdzie więcej... także niestety Tiramisu pojawi się kiedy indziej, a dzisiaj zapraszam na równie smaczną rzecz, a o ile zdrowszą! Dietetyczny sernik na jogurtach ! :) Idealna propozycja dla tych wiecznie na diecie(...)soli 3/4 szklanki cukru (ja nie użyłam w ogóle, bo lubię również niesłodkie wypieki, poza tym jak fit to fit ;) ale generalnie dla tych co wolą chociaż trochę słodkie ciasta polecam dodać) + kilka kostek gorzkiej czekolady Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a następnie (cały czas ubijając) dodajemy stopniowo cukier, następnie budynie i potem jogurty. Taką masę
Jedzeniomania