Prawdziwy deser Pavlovej to beza z bitą śmietaną i malinami. Zanim spróbowałam ją zrobić wydawało mi się, że będzie ona zbyt słodka. Okazało się, że słodycz bezy i bitej śmietany cudownie łamią kwaśne maliny. Choć zrobienie a raczej wysuszenie bezy zajmuje bardzo dużo czasu, to naprawdę warto ją przygotować. tego deseru nie ma się dość. Jest naprawdę pyszny. Składniki
Mama GotujeDziś mamy Halloween więc specjalnie na ten dzień placuszki w kształcie pajęczyn i pająków. Tak przy okazji dzisiejszego dnia, Moniko wszystkiego najlepszego. Do rysowania użyłam opakowania po sosie do deserów, ale również można wykorzystać opakowanie po ketchupie lub butelek z niekapkiem po soczkach dla dzieci. Składniki: ¾ szklanki mąki ¼ szklanki cukru ¼ szklanki mleka ¼ szklanki oleju 2 jajka Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować(...)jednolitą gładką masę, odstawić na 15 minut. Ciasto przełożyć do butelki po sosie do deserów, rysować pajęczynki na suchej rozgrzanej patelni. Jeśli robimy pająki to najpierw rysujemy kontury i nogi a na końcu wypełniamy ciastem pająka. Gdy ciasto jest prawie usmażone ostrożnie przewracać na drógą stronę. Gotowe placuszki można posypać cukrem pudrem
Mama GotujePokrzywa obecnie znów wraca do łask i szczególnie jest lubiana przez kobiety ze względu na zbawienne działanie na cerę, włosy czy paznokcie. Jej działanie jednak jest
Kuchnia PROzdrowotnaPyszny deser, ba! Nawet zdrowy! ;-) Duuużo truskawek! Duuuużo chrupkiego! I słodkie! ;-))) SKŁADNIKI NA 2 PORCJE: - 7 truskawek dużych - 1/2 banana - 150 ml kefiru 0% - 50 ml mleka 0% - nasiona chia- 4 łyżki Mleko, kefir, banana i 5 sztuk truskawek zmiksuj blenderem. Dodaj nasiona. Wlej do szklaneczek do połowy objętości, połóż po kawałeczku truskawki, zalej resztą płynu. Na wierzch ułóż truskawki
SMYKWKUCHNIMyślicie, że orzechy nerkowca nie pasują do jajecznicy? Nic bardziej mylnego. Uprażone w połączeniu z awokado i orzechowym aromatem beurre noisette wznoszą jajecznicę na wyższy poziom
Oryginalny smakDynia, piękna, kształtna przyjaciółka Pani Jesieni, która w sezonie króluje w mojej kuchni. Poza sezonem także mnie odwiedza. Lubię ten chwilowy powiew jesiennej melancholii. Nie
W kuchni Karmel-itkiBardzo aromatyczny, tani i rozgrzewający. Taki jest inspirowany Chinami pyszny rosół z kaczki. Przygotowuje się go bardzo prosto, lecz trzeba zaopatrzyć się w co poniektóre przyprawy
Kuchnia PROzdrowotnaZapiekane naleśniki cieszą się ogromnym powodzeniem wśród dzieciaków. To inna odsłona naleśnika i można zjeść trzymając go w łapce. To kolejny obiad bardzo prosty w wykonaniu
Niezły MłynekPiątku jesteś! Jako że dziś mam wolne od pracy i od ludzi sfrustrowanych nie wiedzących czego chcą, zrobiłam na deser tartę z bananami, ukrytymi pod grubą warstwą masy śmietankowo – cytrynowej:) Kroję kolejny kawałek mego deseru, leniuchuję na moim „tarasie” z ulubionym Panem Kingiem, a Wam życzę udanego, słodkiego weekendu! Składnikikruche ciasto
Pink EnvelopeWracamy do korzeni i przywracamy tradycyjne smaki!. Czerwona kapusta to ogrom zdrowia w całej jej głowie. Nie sposób wymieniać ilości witamin i minerałów w niej zawartych
Kuchnia PROzdrowotnaPyszne, soczyste, mięciutkie roladki z kurczaka z marchewką smażoną z curry. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ale smak tych roladek zachwyci pewnie
Kuchnia ŁukaszaDelikatny filet z łososia z czerwonym pieprzem, lekko chrupiący, przysmażony koper włoski (fenkuł) i sos na bazie soku z pomarańczy i kremówki. Smaczny, niebanalny pomysł na
Oryginalny smakNiskie ceny cukinii zbliżają się wielkimi krokami a co za tym idzie, wejdzie ona do naszego tygodniowego jadłospisu :). Dzisiejsza propozycja to najprostszy i najszybszy sposób przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnaOstatnie maliny, jeżyny i soczyste brzoskwinie z miodem pod orzechową kruszonką - super pomysł na śniadanie lub szybki deser. W wersji śniadaniowej pysznie smakują z naturalnym jogurtem. Jako deser świetnie sprawdzą się podane w pucharkach z lekko tylko osłodzoną bitą śmietaną. Takie crumle przygotowałam ostatnio w sobotni poranek. Już podczas pieczenia po całym mieszkaniu roznosił się owocowy zapach, a śniadanie... cóż
Kulinarne InspiracjeWołowina to absolutna klasyka kuchni polskiej, w natłoku fali burgerów i steków rodem z ameryki wystawiam środkowy palec na ten zalew obcej kultury. Mieszkańcy wielkich miast
Kuchnia PROzdrowotna