W menu Wielkanocnym nie może przecież zabraknąć jajek :) Proponuję więc pyszne jajeczka faszerowane łososiem. Smakują rewelacyjnie, a taki farsz może być również świetną pastą do kanapek
kuchnia doskiOkoło 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. A te są niezbędnym elementem do budowy m.in. witaminy D. Dodane do sałatek, deserów, płatków śniadaniowych dodatkowo wzbogacą nasze dania, desery czy przekąski. Dynie są jednymi z najzdrowszych warzyw. Wzmacniają system odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają mdłościom i wymiotom, działają uspokajająco. Dodatkowo
Zasmakuj KuchniEfektowny, pyszny deser a do tego bardzo szybki w przygotowaniu ;) Składniki (ok. 10 sztuk): 2 budynie waniliowe 800 ml śmietany kremówki 1 galaretka (o dowolnym smaku) cukier puder krem czekoladowy biszkopty Wykonanie: Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Przygotuj pucharki. Udekoruj brzegi kremem czekoladowym a na spodzie ułóż biszkopty. Ugotuj budyń według instrukcji na opakowaniu(...)preferencji. Pod koniec ubijania wlej cienkim strużkiem galaretkę cały czas ubijając. Powstałą piankę przełóż do pucharków za pomocą rękawa cukierniczego (albo zwyczajnie łyżką) i udekoruj według uznania :D Deser jest od razu gotowy do spożycia :) albo przechowuj go w lodówce :) Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćJak Wielkanoc to musi być przecież i babka :) To kolejna moja propozycja do Wielkanocnego menu, tym razem na słodko. Bardzo prosta i szybka do zrobienia babka
kuchnia doskiKolejna propozycja Wielkanocna to biała kiełbasa pieczoba z jabłkami. Kiedy pierwszy raz robiłam to danie, zastanawiałam się czy może dobrze smakować kiełbasa z karmelizowanym jabłkiem. Jednak
kuchnia doskiSerowa pasta ze słonecznikiem. Skamieniałości z Eifel. Edyta Guhl. Serowa pasta ze słonecznikiem ma kremową konsystencję, dobrze rozsmarowywuje się na chlebie, szybko się rozsmarowywuje, a chrupiący
dolcevitainmykitchenBardzo lubię ryby pod każdą postacią, a te kotleciki smakują mi wyjątkowo. Zresztą nie tylko mnie, bo dzieci również je lubią. Nawet mój mały niejadek zjada
kuchnia doskiMiseczki Buddy przebojem wdarły się do naszego kulinarnego repertuaru, a ten wariant wybitnie smakował Dominikowi - prosty i smaczny. :) Przyznam, że przy małym piesku ciężko jest się
Cooking Monsterfiletem maślanym oraz sosem jogurtowym. Danie główne również kusiło smakiem - pieczona polędwica i comber z jelenia z pieczonymi warzywami i kaszotto z płatków owsianych. Nie mogło obejść się bez deseru, ale był to niezwykle zdrowy deser - kulki pozytywnej energii, przygotowane z daktyli, orzechów, wiórków kokosowych i kakao. Po tak pysznym posiłku i interesujących warsztatach z pewnością poziom motywacji
Obiad gotowyDo Wielkanocy coraz bliżej i może wiele osób już zastanawia się nad świątecznym menu. Chciałabym podsunąć kilka pomysłów i pierwszym z nich jest przepis na schab
kuchnia doskiUwielbiam wszelkiego rodzaju sosy do ciast! Faworytami od zawsze jest solony sos karmelowy i sos angielski – czyli sos waniliowy. Idealnie nadaje się do ciast, deserów, lodów, naleśników czy też gofrów. Smakuje obłędnie i jest bardzo łatwy do zrobienia! Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakował. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * żółtko – 3 szt * cukier puder – 3 łyżki * śmietana
Ostra na Słodkowłasnych preferencji. Jeśli użyjecie bardzo dojrzałych bananów, może okazać się, że miód nie będzie potrzebny. „Koktajl bananowo-malinowy bez nabiału” jest idealny na śniadanie, drugie śniadanie, lunch, deser lub podwieczorek. Można go przelać rano do butelki i zabrać do pracy lub szkoły. Zasmakują w nim weganie, wegetarianie oraz osoby nietrawiące laktozy. Jeśli pominiecie płatki owsiane, otrzymacie koktajl bezglutenowy
Moja DelicjaNie ma nic piękniejszego niż leniwe niedzielne śniadanie w gronie najbliższych! Jako że samymi owsiankami ciężko dogodzić mojemu Mężczyźnie, a nawet dwóm (dobrze, że trzeci jeszcze
Kuchnia w czekoladzieDomowa chińszczyzna to prosty i błyskawiczny obiad dla całej rodziny, nie wymagający specjalnych umiejętności kulinarnych, uwielbiany przez wszystkich moich domowników. Kawałki soczystego kurczaka doskonale komponują się
Smakowite Daniajadało się go w dzieciństwie, ale też to nie było jakoś specjalnie często. Teraz nie jem go w ogóle, bo tak jak pisałam wcześniej nie jest to mój ulubiony "deser" i jakoś za nim nie tęsknię. Jednak okazja pojawienia się u mnie kilka żółtek w zanadrzu (białka poszły do jakiegoś ciasta :D) sprawiła, że postanowiłam zamieścić tu przepis na kogel
Zdrowie na języku :P