Powiem szczerze, że do zrobienia tego wybornego deseru natchnęło mnie zdjęcie Dusi i Jej crumble z rabarbarem. Ja i rabarbar nie lubimy się zbytnio, wiec użyłam samych truskawek, a do kruszonki dodałam zmielone orzechy laskowe. Deser wyszedł super truper! Dla mnie najlepszy na ciepło. Z reguły dodaję jeszcze sos waniliowy, ale tym razem nie zrobiłam bo chęć spałaszowania truskawek wzięła
Mia Cucina SofietaDziś lekki krem bawarski, bardzo popularny zimny deser w Italii. Przepis na bavarese jest dość prosty, a efekt końcowy wprost zniewalający. W smaku bavarese przypomina lekką piankę, wprost rozpuszczającą się w ustach. Takie zimne ptasie mleczko. Podstawą bavarese jest krem angielski z jajek, cukru, wanilii i mleka, do którego dodaje się lekko ubitą śmietanę, żelatynę i przełamujący smak składnik, którym(...)podaniem wystarczy odwrócić formę z bavarese i przełożyć na talerz. Jeśli zastygły krem nie chce wyjść, to można na chwilkę( dosłownie !) zanurzyć formę w gorącej wodzie. Trzeba wyczuć kiedy deser odchodzi od ścianek, w przeciwnym razie może się rozpuścić, co mi się właśnie przytrafiło brr( Następnym razem posłucham netowych rad i formę wewnątrz lekko przetrę papierowym ręcznikiem z odrobiną oleju
Mia Cucina SofietaMinimum wysiłku, maksimum sukcesu. Tak w skrócie można zdefiniować ten leśny deser. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w gotowe ciasto francuskie w płatach, które po upieczeniu przełożymy dowolnym kremem i udekorujemy owocami, czekoladą lub kolorową posypką. Nie miałam zbyt wiele czasu, więc do przłożenia użyłam chyba najprostszego z kremów: ubitą śmietanę połączyłam z serkiem mascarpone i voilà. Deser ten można śmiało
Mia Cucina SofietaTego cuda nigdy nie może zabraknąć na wielkanocym stole. Przygotowuję je raz na rok, rozpoczynając jednocześnie serię deserów “al cucchiaio” –jedzonych łyżeczką, zimnych, szybkich i bez pieczenia. Ten deser przygotowuje się z dosłownie kilku składników: śmietany (i /lub mleka), cukru, wanilii i żelatyny. Ma niezwylke kremową strukturę i delikatny śmietankowy smak. Jedyną sztuczką jest dobranie
Mia Cucina Sofietachłodzenia (około 2-3 h), robi się ją bardzo szybko. Polecam bardzo tym, którzy jak ja wraz ze zbliżającym się latem, mają ochotę na lekkie, owocowo-galaretkowe ciasta i desery. Pomysł z miesięcznika Cucina Moderna 05/14. Pianka truskawkowa Składniki na 4 porcje( okolo 500 ml musu): 250 ml śmietanki 30% 300 g truskawek 2 płatki żelatyny (każdy(...)Piankę przekładamy do salaterek i chłodzimy ok. 2-3 godziny w lodówce. Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami lub kleksem bitej śmietany. Pianka truskawkowa to idealny leciutki deser, doskonały na przerwę w nauce. Nie jest zbyt słodki, ani ciężki, więc świetnie wyrówna poziom cukru we krwi
Mia Cucina SofietaHej!!! To już nasz 30 wpis.. Przy takich liczbach można otwarcie powiedzieć, że człowiek przez swoją pracę staje się sentymentalny(; Blog stosunkowo założony niedawno daje
Symfonia Smakówświecie, ma właściwości barwiące, ale nie należy przesadzić z dodaniem zbyt dużej ilości, bo możemy uzyskać bardzo gorzki efekt! Szafran był już kilkakrotnie wykorzystywany przeze mnie właśnie w sporządzaniu deserów, a to dlatego, ponieważ uważam, że przyprawa ta nadaje deserom lekkiej wytrawności, a jej cierpki, charakterystyczny smak idealnie równoważy się z przeróżnymi, słodkimi smakami. Ponadto sernik idealnie komponuje się
Symfonia SmakówZostało mi troszkę puree z dyni, musiałam więc coś wymyślić. Wykorzystując wszystko co znalazłam w lodówce powstał bardzo smaczny deser - taka pianka z dyni. Pianka ma typowo jesienny kolor i ciekawy smak, dominuje skórka z pomarańczy oraz cynamon. W rzeczywistości jednak deser jest bardzo sycący i nie da się go za dużo zjeść;):) Składniki: szklanka mleka, szklanka śmietany
Z miłości do słodkościoknem szaro, buro trzeba więc sobie trochę osłodzić ten czas. A na osłodę zdecydowanie najlepsza jest czekolada;):) Mam dla Was przepis na pyszny, mocno czekoladowy deser w kokilkach z nutką migdałów. Plusem jest także to, że deser nie zawiera mąki! Idealny przysmak na jesienny wieczór... Składniki: 80g gorzkiej czekolady, 50g migdałów, 30g masła, jajko+1 żółtko, 30g drobnego cukru
Z miłości do słodkościDziś Walentynki, raczej nie obchodzimy z mężem tego święta, ale lubię skorzystać z okazji, by przygotować dla moich chłopaków coś wyjątkowego :) Tym razem nie miałam zbyt
Z miłości do słodkościI znowu dałam się namówić synkowi na pieczenie ciasteczek:)) Tym razem jednak upiekliśmy zdrowszą wersję;) Z mąki razowej, płatków owsianych, brązowego cukru, odrobiny gorzkiej czekolady i
Z miłości do słodkościNiedawno otrzymałam do przetestowania dekorator firmy Tupperware. Na początek postanowiłam wykorzystać go do udekorowania uwielbianego przez nas musu czekoladowego. Deser ten sprawdzi się podczas każdej okazji, ponieważ lubią go zarówno mali jak i duzi:) Składniki: 100g mlecznej czekolady, 100g gorzkiej czekolady, 4 jajka, szczypta soli, 4 łyżki wody, 2 łyżki masła(...)stanu. Do zestawu należy też 5 różnych końcówek, które można przechowywać w pojemniku, aby ich nie zgubić, co ułatwia dolna pokrywka. Ja na razie użyłam go tylko do udekorowania deseru, jednak dekorator sprawdził się fantastycznie. Masa dała się wycisnąć bez problemu, wychodził taki wzór, jakiego oczekiwałam. Resztę masy zamknęłam w pojemniczku i wykorzystałam później. Jest to bardzo wygodna opcja
Z miłości do słodkościprzekór tej brzydkiej pogodzie warto zrobić na deser coś lekkiego i kolorowego:) Na przykłada takie oto ptasie mleczko. Masa z serków homogenizowanych waniliowych przełożona kolorowymi galaretkami. Deser jest lekki, nie jest bardzo słodki a dzieci się nim zajadają:) Szczególnie polecam na upalne dni! Składniki: 600g serka homogenizowanego waniliowego, 2 jajka, 1/2 szklanki mleka, 100g masła
Z miłości do słodkościprzepis na nasz ulubiony deser - krem z zielonej herbaty. Jest bardzo orzeźwiający, delikatny i puszysty, nie za słodki. My bardzo go lubimy. Szczególnie polecam ten deser na upalne dni:)) Z podanego przepisu otrzymamy 3 porcje. Krem możemy posypać np. startą czekoladą... Składniki: 6 łyżek zielonej herbaty liściastej, 225 ml mleka, 450 ml śmietanki 30%, 8 łyżek cukru
Z miłości do słodkościTradycyjnie już dołączyłam do akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem naszym zadaniem właściwie nie było przygotowanie potrawy na śniadanie, lecz na deser;) Pierwszy raz miałam okazję upiec i skosztować typowo włoskich ciasteczek Biscotti z całymi migdałami. Ciastka przypominają nieco sucharki, ponieważ są bardzo twarde, jednak po delikatnym umoczeniu w kawie ciasteczka błyskawicznie miękną i nabierają pysznego kawowego smaku(...)jajko, 70g cukru, 100g całych migdałów ze skórką, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, skórka z cytryny, łyżeczka przyprawy do kawy i deserów (użyłam Kamis). Wykonanie Jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę - to bardzo ważny etap! Jajka należy ucierać co najmniej 7 minut. Dodać szczyptę soli oraz świeżo startą skórkę
Z miłości do słodkości