lekko je dociskając do ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Chlebek bananowy sprawdzi się zarówno na śniadanie (na przykład z domową konfiturą) lub deser czy drugie śniadanie. Podany w towarzystwie domowego kakao na mleku roślinnym - nie ma nic lepszego! Smacznego
Health-Fit-Lifewczorajszym świątecznym deserze dziś sięgam po owoce i warzywa. Za oknami typowe przedwiośnie. Pada deszcz, jest szaro i ponuro. Nie cieszą nawet zapowiadane w prognozach pogody wysokie temperatury. Nie mam radosnego nastroju, bo wciąż nie mogę wyjść z przeziębienia. Po kolejnej kontroli wiem, że muszę zadbać o krtań, o odporność i o siebie. Od mojej pani doktor usłyszałam kilka prawdziwych
W mojej kuchnibyć mocno brązowy. Chleb wyjmujemy i studzimy na kratce. 4.26 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/chleb-polny-pszenno-zytni/ MieszamWGarnku Artykuł Chleb Polny pszenno żytni pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuDziś po solidnym śniadaniu i obiedzie z deserem, na kolacje postanowiłam zjeść sałatkę :) Czytaj więcej
Kasia SarnaWybór jest tutaj ogromny, bo zupę przygotować możemy z bardzo dużej selekcji zarówno mięsa jak i warzyw. Spotkałam się też z zupami owocowymi. Te jednak nadają się bardziej na deser aniżeli na przystawkę. Zdarza się, iż gotuję obiad na więcej niż jeden dzień. Jeśli też tak robicie to wiecie sami, że zupa, która postoi sobie w lodówce przez kilka godzin
mecooksGęsty owocowy koktajl zawierający banany, a także sok z dużą ilością miąższu z jabłek i czarnej porzeczki.
Przepisy KulinarneŚwietny, szybki i prosty przepis na efektowny, walentynkowy deser. ;) Składniki: - świeże, duże i jędrne truskawki - ulubiony szampan - polewa toffi - polewa biała czekolada - posypki do dekoracji - sos czekoladowy - sos toffi - bita śmietana + mała strzykawka jednorazowa z igłą Sposób przygotowania: Truskawki myjemy i dokładnie suszymy. Na każdą truskawkę odmierzamy ok. 1 ml szampana i powoli wstrzykujemy. Umieszczamy owoce w lodówce
DominikaDolciPyszny deser. :) Składniki (17 trufli): - 300 g daktyli bez pestek - 15 listków świeżej mięty - 4 łyżki tahini - szczypta kardamonu - 1/2 łyżeczki cynamonu - wiórki kokosowe - zmielona kawa - prażony sezam - polewy/utemperowana czekolada - kamyczki owocowe, czekoladowe, itp. Sposób przygotowania: Daktyle kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w rozdrabniaczu. Dodajemy listki mięty, tahini, kardamon i cynamon. Miksujemy na dość zbitą, oleistą masę. Umieszczamy
DominikaDolcicynamonu 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka (płaska) sody oczyszczonej 2 jajka 700 g mąki II. Masa: 1 niesłodzony budyń waniliowy 500 ml mleka 3,2% 3 łyżki przyprawy do deserów "Karmel i wanilia" 1 puszka masy kajmakowej 250 g prawdziwego, miękkiego masła 150 g masła orzechowego (użyłam z kawałkami orzechów) III. Do przybrania: drobno zmielone skrawki ciasta temperowana czekolada (opcjonalnie
DominikaDolciracji tego, że uwielbiam ładne jedzonko ( i czekoladę :P) przedstawiam Wam moją, nietypową propozycję brioche. Nie jest za słodka, jak mogłoby się wydawać. :) Pyszna, efektowna, idealna na śniadanko i deser. Składniki: I. Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłego mleka 250 g mąki szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 2 jaja 125 g masła w temperaturze
DominikaDolcirozmarynem. CUDO! Pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą, serem Scamroza suszonymi pomidorami i oliwkami. Biała pizza z mozzarellą, kwiatami cukinii, pomidorkami, serem burrata i szczypiorkiem. Mój faworyt! A na deser Focaccia z winogronami. Właśnie mamy sezon, więc są one WSZĘDZIE! Trzeba przyznać - są pyszne. A to cudo awansowało ostatnio na jeden z moich ulubionych owoców! Fichi d'India z Sycylii
DominikaDolcimogę nadziwić się, gdy ktoś w Polsce zajada się świeżym mango, czy ananasem. Są obrzydliwie i nawet niepodobne w smaku do tych np. w Tajlandii... Dlatego do ciast i deserów zawsze używam pulp, lub owoców w puszce. Włoscy kucharze ograniczają gotowanie (obróbkę termiczną) do minimum, aby nie stracić smaku i wartości. Np. piekąc pizzę ze świeżymi pomidorkami, dodają je dopiero
DominikaDolciOstatnio często zajadamy się domowymi pralinkami. Według mnie to najlepsza forma deseru do kawy. Oprócz tego, że przygotowanie ich to chwila to są również zdrowe o pięknej różowo pudrowej barwie. Pralinki są bez cukru. Cukier zastępują daktyle. Kulki są orzeźwiające i lekko kwaskowate, dzięki truskawkom, które przypominają smak zbliżającej się wiosny i lata. Są na prawdę pyszne, każdy skusi się
Kuchnia Paulettesktóra znakomicie stawia nas na nogi przy pierwszych listopadowych infekcjach. Ale, tak prawdę mówiąc, na przednówku przyda się nawet bardziej. Smacznego! Wasza, PS. Zrobiliśmy też deser! Przepis niebawem. Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ Artykuł Curry z kurczaka
PatchworkCiastka pełne wiórków kokosowych. Niezwykle proste i do szybkiego przygotowania.
Przepisy Kulinarne