oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 180ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem: 150ml mleka 200ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów) 120g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka cukru z wanilią 300g mleka w proszku (użyłam mleka pełnego o zawartości tłuszczu 27%) 250g masła w temperaturze pokojowej 80g naturalnego(...)jogurtu w temperaturze pokojowej, najlepiej typu greckiego Polewa: 100g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady 200ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów) Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta
Mała CukierenkaSernik jagodowy na kakaowym spodzie Przepis łączący w sobie dwa genialne desery – ciasto kakaowe oraz sernik na zimno. Ciemny spód, wilgotny, przyjemnie kakaowy doskonale uzupełnia lekka sernikowa masa. Do części sernikowej dodałam sproszkowane jagody, co nadało jej uroczego, fioletowego koloru. W sezonie możecie oczywiście wykorzystać świeże jagody! Całe ciasto przygotowane jest w zdrowej, lekkiej wersji. Nie znajdziecie(...)białego cukru. Do posłodzenia ciasta wykorzystałam jedynie banany oraz naturalny miód, które poza tym, że nadają słodyczy, to są też kopalnią wartości odżywczych! Taki deser będzie doskonałą alternatywą dla klasycznych, dosładzanych ciast. Z pewnością będzie dużo korzystniejszym wyborem dla naszego zdrowia Sernik jagodowy na kakaowym spodzie Sernik jagodowy na kakaowym spodzie Artykuł Sernik jagodowy na kakaowym spodzie pochodzi z serwisu
Healthycreations.plCzas na klasyk kuchni włoskiej :) Lasagne, ale w mojej wersji jest ona z kurczakiem. Był to kolejny debiut i zarazem eksperyment w kuchni, ale z pewnością
Emskie SmakiZakręcone bułeczki z ciasta drożdżowego nadziane domowej roboty konfiturą z czerwonej cebuli, zapieczone z serem mozzarella. Niebanalne drożdżówki w wersji półwytrawnej - wychodzą mięciutkie i puszyste.
Kuchnia MagdaLenyKiedy jakiś czas temu Mąż polubił bezmięsne spaghetti, byłam szczerze zdziwiona. No bo po kim jak po kim, ale po nim bym się tego nie spodziewała
Kuchnia w czekoladzieSałatka z makaronu typu cienkie rurki (również będzie tu pasował makaron typu kolanka) z dodatkiem szynki, sera żółtego, selera sałatkowego ze słoika, kukurydzy oraz szczypiorku, podana
Kuchnia MagdaLenySzybki, prosty i lekki deser z truskawek (świeżych lub mrożonych), biszkoptów i jogurtu naturalnego. Idealny na wiosenne i letnie dni :) Składniki na 4 pucharki: ok. 15-20 biszkoptów 4 duże garście mrożonych truskawek lub innych owoców 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru (u nas z erytrolu) Przygotowanie: Truskawki wyciągamy dzień wcześniej z zamrażalnika i wkładamy do lodówki
CzarnawisienkaZupa ze wszystkiego co się nawinie, czyli robimy czystki w lodówce. Co jakiś czas warto przeglądać zawartość lodówki, a to co znajdziemy może być bazą
Związek na patelniCiasto kruche z rabarbarem i odrobiną cukru pudru – czyli tak prosto, a tak pysznie. Doskonale kruche ciasto sprawdza się z każdymi owocami, ale rabarbar jest jakiś
Słodki sentymentskładniki razem delikatnie wymieszaj. Wlej ostrożnie masę do pojemników lub szklanych keksówek. Lody śmietankowe będą gotowe po minimum 7 godzinach. Najlepiej jednak przygotować je wieczorem, podać następnego dnia na deser – w pucharkach lub wafelkach. Lody można udekorować owocami, najlepiej sezonowymi. Smacznego
Zasmakuj KuchniMój zeszłoroczny czosnek niedźwiedzi nie obrodził tak jakbym sobie tego życzyła, ale coś tam zawsze "oskubałam". Za to szpinak póki co nadal dzielnie współpracuje ku mojej
Kuchnia w czekoladzieSernik na zimno z truskawkami i galaretką truskawkową. Przygotowany na pieczonym biszkopcie, z masą serową z mascarpone i dodatkiem mleka oraz zatopionymi kawałkami świeżych truskawek, a
Kuchnia MagdaLenyDzień dobry, mam dziś super przepis na brownie owsiane z glazurą z białej czekolady. W spamu jest obłędne i skradło w moim domu nie jedno
Niezły MłynekBardzo intensywna w smaku kawa z duża ilością pianki/kremu kawowego. Można pić zarówno na ciepło jak i na zimno. Osobiście wole wersję na ciepło wtedy lepiej
RAROSSABaczni obserwatorzy bloga myślę, że już wiedzą, że wszelkie dania mączne uwielbiam. Pierogi, makarony czy też inne "placki" mogłabym jeść niemal codziennie, jednak przy dzieciach i
Kuchnia w czekoladzie