Kiedy Twoja dieta jest poważnie zagrożona? Kiedy ulubionym deserem Twojego kochanego samca są gofry! Lekkie i chrupiące – takie które zawsze wychodzą, a ich jedzenie kojarzy się górą bitej śmietany, lepkimi od sosu palcami i z najsłodszą dziecięcą beztroską. Dlaczego gofry nie zawsze wychodzą takie jak powinny – nie są ani lekkie, ani chrupiące? Jak piec i podawać gofry? Wszystko(...)gofrów mieści się na półce, czyści się szybko i sprawuje doskonale – od momentu zakupu 3 tygodnie temu gofry zdążyłam zrobić już 7 albo i 8 razy (mówiłam – ulubiony deser!). Patelnia to odlew aluminium powlekany nieprzywieralną powłoką i fenolowy, nienagrzewający się uchwyt – całość waży tylko 1,6kg i schowacie ją bez problemu nawet do małej szuflady. Używam jej na kuchence gazowej
Karo in the KitchenGofry! Uwielbiam odkąd pamiętam, ale sami w domu nie mieliśmy gofrownicy, więc jadłam je stosunkowo rzadko. Czasami udało się gdzieś u kogoś, czasem w jakiejś budce
Kuchnia w czekoladziecukrowy deser owocowy. który jest lekki i dietetyczny. Owoce są słodkie same w sobie więc nie słodziłam go za wyjątkiem miodu. 100 g wiórków kokosowych 2 szklanki wody 1 mango duże 1 szklanka soku pomarańczowego ze świeżych pomarańczy 3 łyżeczki żelatyny pełne 1 awokado 1 łyżka miodu 1 garść melisy 1/2 cytryny Wiórki kokosowe zalewam szklanką gorącej wody i odstawiam(...)rozpuszczoną żelatyną i wlewam do szklanek. Wstawiam do lodówki na godzinę. Awokado obieram i kroję, skrapiam sokiem z cytryny, dodaję miód, liście melisy i miksuję blenderem. Przekładam na deser, dekoruję wiórkami i melisą
wesoła kuchniaDoskonały i zdrowy deser ze słonecznym mango. Konsystencja puddingu z nasion chia pozwoliła mi na stworzenie fantazyjnego wzorku z nektaru z mango. Uwielbiam ten nektar i zawsze zaglądając do sklepu Kuchnie Świata sięgam po dużą puszkę pełną tego przepysznego przecieru. Ze świeżym mango mam zawsze problem, dookoła mnie jest pełno soku, a z pestką ciężko sobie poradzić. Dlatego zazwyczaj wybieram(...)minut. Następnie ręczną trzepaczką ubijamy namoczone chia, aby powstała pianka. Piankę pakujemy do słoiczka, odstawiamy na godzinę do lodówki, aby jeszcze bardziej całość stężała. Do schłodzonego deseru dolewamy na środek 3-4 łyżki przecieru z mango i drugą stroną łyżeczki zaciągamy skośne wzorki od środka do ścianek słoiczka. Na górę nakładamy maliny i zajadamy ze smakiem! :) Chciałam
MamaOskarkajagodowe, które można jeść łyżeczką . Im więcej czasu mija od przygotowania, tym lody bardziej się roztapiają, tworząc bardziej płynny shake jagodowy . Błyskawiczne lody jagodowe lub shake jagodowy to idealny deser lub drugie śniadanie w ciepłe dni pełne słońca. Wspaniale orzeźwia i syci. Jest bogaty w antyoksydanty, pochodzące z jagód i borówek oraz bakterie probiotyczne z kefiru. Na dodatek deser pozbawiony
Moja DelicjaSmaczny deser niczym lekka pianka podany w szklanych pucharkach z kolorowymi galaretkami posypany tartą gorzką czekoladą, zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych, doskonały na słodki wiosenno letni podwieczorek. Banalnie prosty i kolorowy. SKŁADNIKI: Na 4 pucharki: 1 galaretka agrestowa 1 galaretka owoce leśne 1 galaretka krystaliczna o smaku cytryny 400 ml śmietanki 30% 1 płaska łyżka cukru pudru(...)wierzchu posypujemy tartą czekoladą i resztą galaretki. Schładzamy w lodówce godzinę, podajemy. Szklaneczki ze zdjęcia znajdziecie w sklepie Cookin.pl idealne do kawy latte jak i deserów
Wanilia i KardamonJest to pyszny deser, który wywodzi się z Włoch, a jego receptura troszkę różni się w zależności od regionu. Salame al cioccolato ma nawet swój dzień, który obchodzi się 5 kwietnia. W regionie Emilia-Romagna jest to deser typowo wielkanocny. Przyznam, że trochę przypomina polski blok czekoladowy, ale w smaku czuć sporą różnicę. Salame di cioccolato jest przepyszne, takie
Di gotujeWegańskie monte to roślinna wersja kultowego deseru o gładkiej kremowej konsystencji z ukrytym pod nim czekoladowym musem. Przepis ten powstał właściwie przez przypadek… Gdy eksperymentowałam z pewną recepturą, mój Mąż zauważył, że połączenie zrobionych przeze mnie mas smakuje jak bardzo lubiane kiedyś przez niego klasyczne mleczne monte! Zatem dzielę się z Wami tym niezwykle prostym przepisem, żebyście mogli(...)rozkoszować się jego wyjątkowym smakiem! Monte uwielbiane jest nie tylko przez małe i duże dzieciaki Super nadaje się także jako deser na każdą imprezę! Polecam Składniki (około sześć niewielkich porcji): Masa budyniowa: 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 1 szklanka (250 ml) niesłodzonego mleka roślinnego np. sojowego 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/3 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu 1 łyżeczka
Lamarida.plDesery nie muszą być niezdrowe i tuczące. Możemy przygotować deser, który będzie smaczny, zdrowy oraz ładnie wyglądający. Idealny dla dorosłych i dzieci Składniki: 8 sztuk daktyli Jumbo Agnex 1/2 szklanki zmielonych migdałów kalifornijskich Agnex 2 łyżki wiórek koksowych szczypta soli 100 g czekolady gorzkiej białka z 3 jajek 1 łyżka cukru brązowego 1 i 1/2 łyżki jogurtu greckiego szczypta cynamonu
Kuchnia w oparachchodzimy z mężem do restauracji to mój wzrok najpierw biegnie do działu desery. Ostatnio byliśmy w restauracji gdzie pod tym działem znalazły się nie tylko lody, naleśniki czy ciasto czekoladowe ale też sery. Pomyślałam więc dlaczego nie przygotować sera camembert na deser :) Składniki: ser camembert 4 Sztuki 250 g wymieszanych bakalii Agnex (rodzynki, ulubione orzechy, migdały, skórka pomarańczowa
Kuchnia w oparachJesień w pełni. W sklepie można kupić truskawki czy maliny ale nie są One już tak słodkie jak latem. Na stole więc królują cięższe desery niż latem. Na stół wjechały więc babeczki z batatów z dodatkiem mango. Babeczki są wilgotne z nutą egzotycznego mango. Każdy składnik idealnie pasuje do pozostałych. Całość uwieńczyłam chipsem z gruszki i polałam syropem złocistym Diamant(...)bazie cukrów trzcinowych syrop znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni. Produkt doskonale sprawdza się jako polewa do naleśników i gofrów, składnik ciast, w szczególności pierników, dodatek do lodów i deserów, a także baza do sosów, marynat i dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak produktu nadaje daniom głębi smaku. Idealna konsystencja i specjalna membrana w zamknięciu ułatwiają
Kuchnia w oparachMelszpejz do deser pochodzący z kuchni kresów północnych, litewskiej i niemieckiej. Melszpejz do zapiekanka na słodko podawana z jabłkiem, którą można podać na zimno lub ciepło. Zazwyczaj podawana jest z konfiturą lub syropem. Ja przygotowałam jesienną wersję melszpejz czyli dyniowy deser z jabłkiem. Podałam go z syropem Diamant. Składniki: 4 jabłka 2 łyżki puree z dyni 2 jajka 1/2 szklanka
Kuchnia w oparachstopnie przestało mi się chcieć wstawać z łóżka. Najchętniej zostałabym w łóżku pod ciepłą kołdrą i wyszła na wiosnę. Czy Wy również jak ja czekacie na wiosnę? Wczoraj na deser przygotowałam wiosenne danie aby przywołać trochę słońca. Danie wyszło pyszne, wiosenne chociaż trochę czasochłonne bo trzeba ulepić pierogi. Pierogi są przygotowane wg mnie z najlepszego ciasta... parzonego. Do pierogów wykorzystałam(...)mieszankę kompotową HORTEX . Owoce nadają słoneczne smaki nie tylko wiosną.Skarmelizowany cukier nadał chrupkości deserowi. Mąż powiedział, że chce więcej. Składniki: PIEROGI: 1 jajko 500 g mąki 1 szklanka wody NADZIENIE: 300 g mieszanki kompotowej HORTEX 1 łyżka cukru BUDYŃ: 1 op. budyniu bez cukru 3 łyżeczki cukru 500 ml mleka. Jeżeli jest was mniejsza liczba osób to budyń
Kuchnia w oparachpyszne desery zawsze jest odpowiednia pora. I choć ten przysmak rodem z Boliwii smakuje idealnie na Tłusty Czwartek, znakomicie smakuje również o każdej innej porze roku. Deser jest znakomity, smak coś pomiędzy pączkiem a faworkiem, polecam gorąco. Szybko się zagniata i szybko smaży, potem szybko znikają ale chyba to dobrze. W Boliwii podawane są polane miodem ale tylko z cukrem
Moje Małe Czarowaniebloga i zobaczcie jakie pyszności można tam znaleźć." Taki wpis możecie znaleźć na stronie Poltino , bo to ja 2 tygodnie temu miałam przyjemność dla firmy Poltino przygotować śląski deser Szpajze pod okiem kamery agencji Mucha nie siada. Chłopaki całość pięknie zmontowali i filmik możecie obejrzeć zarówno tutaj jak i w sieci. A przepis na malinowo-cytrynową szpajze poniżej. Zapraszam(...)regionalny, tradycyjny deser. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik