Dzisiaj coś na deser. Puszyste, pyszne, rozpływające się w ustach - donaty . Chociaż są pracochłonne, efekt jest imponujący. Składniki: 1/2 kg sera 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 całe jajka 1 zapach według uznania 1/2 margaryny 1 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu olej do smażenia Margarynę rozpuszczamy i ostudzimy. Jaja, cukier, mąkę, zapach, sodę, ser - wszystko wyrabiamy nożem
Salonik smakówPyszny deser z mascarpone i owocami - tu borówki amerykańskie, ale mogą być wykorzystane inne owoce - maliny, jeżyny - albo truskawki :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 250g borówek - tu amerykańska 50g bezy 200g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 125g serka mascarpone 1/2 łyżeczki soku z cyrtyny listki mięty do dekoracji
Moje Kuchenne RewelacjeSłodko - kwaskowy deser porzeczkowy - pychota - tu w wersji z czerwoną porzeczką, ale pianka z czarną porzeczką też jest przepyszna :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 400g porzeczek (około 2 szklanek obranych owoców) 1/2l śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 5 łyżeczek żelatyny PRZYGOTOWANIE Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do ostudzenia. Porzeczki (kilka zostawiamy
Moje Kuchenne RewelacjeOto prawdziwe lody, nie takie z dodatkiem koszenily (naturalny czerwony barwnik otrzymywany z mszyc żerujących na kaktusach rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Centralnej – pyszota
Nerds KitchenNasz ulubiony Azjata niestety musiał opuścić Polskę, ale przed samym wyjazdem zrobił jeszcze swój super sernik, którym zachwycaliśmy się przez ostatnie 1,5 roku. Robi się
Nerds KitchenTarta ostatnimi czasami zrobiła się bardzo słynna na wszelakich blogach kulinarnych. Brzmi wykwitnie, ale jest to po prostu kruche ciasto z różnorodnym nadzieniem (w wersji na
Nerds KitchenDla prawdziwych czekoladoholików – ciasto o konsystencji trufli (tak, takiej jak w pysznych cukierkach). Co ciekawe, jest banalnie proste – jedyne co może wydać się dziwne, to pieczenie
Nerds KitchenTłusty Czwartek – więc ma być tłusto i słodko, dlatego proponujemy coś w tych klimatach, z tym, że jak zwykle upraszczamy sprawę i serwujemy Wam przepis ekspresowy
Nerds KitchenMocno czekoladowe, wilgotne i rozpływające się w ustach muffiny. W dodatku nie trzeba mieć do nich żadnych specjalnych foremek silikonowych czy papilotek – wystarczy Wam folia aluminiowa
Nerds KitchenSezon szkolny i przedszkolny w pełni się rozkręcił. Jest to też czas przygotowywania drugich śniadań dla dzieci. Owszem zawsze pozostaje alternatywa wręczenia im pieniędzy, ale wówczas
Kolizje SmakówMoi chłopcy uwielbiają wafelki z kremem. Postanowiłam więc mój stary sprawdzony przepis i zrobić im takie domowe wafle przekładane pysznym czekoladowym kremem. Krem na bazie mleka
Z miłości do słodkościJesień to pora śliwek, oczywiście najlepszych polskich węgierek. Dlatego proponuje wam dzisiaj czekoladowe ciasto z zatopionymi w środku śliwkami. Szybki, prosty i pyszny deser i jesień nam już nie straszna. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikcyklu "deser w 20 minut" (3 min przygotowanie + 17 min pieczenie) :) Pozostała mi połowa puszki masy kajmakowej z KRUCHEGO CIASTA MILIONERA , więc postanowiłam połączyć dwa moje ulubione składniki: ciasto francuskie i kajmak. A poza tym dziś lenistwo wzięło nade mną górę i nie byłam w stanie wymyślić nic kreatywniejszego (Na obiad przygotowałam pizzę na gotowym kupnym spodzie!) :) Wykonanie
My Culinary Artgram) cukru wanilinowego, 200 gram masła śmietankowego, 1 jajka, 500 gram masy krówkowej (kajmaku), 200 gram czekolady mlecznej, 1 pomarańczy. Przygotowanie dania rozpocząłem od upieczenia ciasta kruchego, będącego bazą deseru. W tym celu do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450) i dodałem dwa opakowania (po 16 gram) cukru wanilinowego oraz 150 gram śmietankowego masła. Pomarańczę dokładnie wyszorowałem
Wyprawy kulinarneCiasto marchewkowe jest proste w wykonaniu, tanie i pysznie wilgotne w środku. Nie obawiajcie się marchewki, nie czuć jej smaku w cieście, ale właśnie dzięki niej
Nerds Kitchen