deser - 61894 przepisów (strona:3217/4127)

Stoję i płaczę, a one się rumienią.... Jabłka, toffi i cud z łąki. 158

" Szkoda drzewa, które nie wyszumiało całej melodii"  K. Przerwa- Tetmajer Jeśli znamy się już dłużej, pamiętacie Królową  z mojej łąki (pisałam o niej tu

KUCHARNIA
Ciasto na smutki. I niech zrobi się różowo! 254

Wy też tak macie? Pewnie tak... Pobudka, włosy splątane ostatnimi minutami snu. Kawa, mleko, słowa zmieszane nad śniadaniem. Całus jeden, drugi; dłonie uniesione na "do widzenia

KUCHARNIA
TU I TAM nr 16. Bakłażan i ciasto czekoladowe? Ależ tak! 175

Jesienna martwa natura. Na pierwszym planie gładki i lśniący bakłażan . Idealnie smukły kształt. Dekadencki fiolet. Zwany też oberżyną. Swoją uniwersalność  w kuchni potwierdza łatwością, z

KUCHARNIA
Rumieńce we mgle. Późne śniadanie z jabłkami, imbirem i rozmarynem. 176

Wczesny poranek. W kolorze mleka. Rozlało się wszędzie, za oknem.  Świat zniknął bez uprzedzenia.  Ukrył we mgle, jak kotara zakryła wszystko.  Wpatruję się

KUCHARNIA
Pąsowe zaklęcie. Dulce de Membrillo. TU I TAM nr 17. 163

Jest jak Kopciuszek. Albo brzydkie kaczątko. Niezgrabna. Żółta. Opasła.   Tu i ówdzie pokryta meszkiem. Uparcie twarda. Pełna pestek. Rzadko trafia na salony.  Częściej marznie

KUCHARNIA
Pani róża i makaroniki. W duecie z Desperate Housewife. 139

Ktoś mnie niedawno o Was zapytał. Tak, o Was - o Czytelników bloga. Kim jesteście? Czy Was znam? Co mnie z Wami łączy? Ależ pytanie, prawda?! 

KUCHARNIA
Gruszki na wierzbie? Nie. W soli. Z sosem cajeta. 160

"Niezbyt dojrzałe gruszki, gatunku winiówek i innych twardszych układać do baryłek posypując sieczką lub prosem, baryłkę zalewa się pakiem i zatapia do studni, jak z ogórkami

KUCHARNIA
Na początku był sklep ... 2-gie urodziny bloga w objęciach Kucharza, pod Szczęśliwą Siódemką. Mazurek razowy. 192

Sklep kolonialny.  Jeszcze o nim nie wiecie.  Z czarną żaluzją na drzwiach i oknie.  Z nisko sklepionym bocznym wejściem do toczenia beczek Na

KUCHARNIA
Drobinki, okruszki... Galette z truskawkami i solą morską. 178

" Kiedy nie pracuję, wolę posiedzieć z dzieciakami, wyjść na spacer, obejrzeć stare filmy albo nawet pomilczeć. Nie ma w tym żadnej ideologii. Jestem przywiązany do szczegółów

KUCHARNIA
Topimy lody. Mrożony sernik malinowy. 124

Jak to jest? Sama nie wiem... Wystarczy rzut piłką. Kopnięcie kamienia. Śmieszna mina. Samolot na niebie. Wyłowiona z rzeki butelka. Kawałek sznurka na trawie. Niby nic

KUCHARNIA
Maliny. Porzeczki. Morele. Tymianek. Kanapka? Lodowa! 136

Kanapki. Lubicie? Jecie? Robicie dla siebie, dla Kogoś? Pakujecie do pracy, na drogę? Zjadacie rano czy cichaczem późno w nocy? Ser, szynka, pomidor.   To

KUCHARNIA
Przechytrzyć czas, z Małgosią. Lody z karmelizowanych papierówek. 131

"Czas wydaje się być prostym narzędziem do mierzenia drobnych zmian, szkolną linijką z uproszczoną podziałką - to zaledwie trzy punkty: było, jest i będzie."  Olga Tokarczuk

KUCHARNIA
Inne czasy. Kres lata o smaku śliwek. Na słodko i na słono. 147

"Ja już nie przystaję do tego świata - mieszkam na wsi, a sąsiad ma pretensje, że psy szczekają po 22. Tego to ja już nie rozumiem. Niech

KUCHARNIA
Vendemmiamo. Wrześniowy wernisaż, winobranie i concord grapes zatrzymane w lodach. 113

"Gdy księżyc zaczyna blednąć, a winogrona są napęczniałe i ciemne, pokryte wyraźnym białawym nalotem i w pierwszych promieniach słońca osuszone z porannej rosy - wówczas vinaiolo (zarządca

KUCHARNIA
Karmel i rajskie jabłka. Na patyku. 131

Nadszedł z zachodu. Wyjątkowo silny. Zdecydowany.  Jednym podmuchem zrzucił wszystkie doniczki. Kazał się kłaniać drzewom, a tym niesfornym wyginał gałęzie i łamał konary. Postrząsał najpiękniejsze

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania