Upały się skończyły, a u mnie ciasto na zimno. Ktoś mógłby powiedzieć, że trochę na opak, ale to ciasto czy też deser zrobiłam specjalnie dla mojego synka, który bardzo lubi galaretki. Postanowiłam, że zrobię je w postaci takiego deseru, aby przemycić trochę mleka do jego diety, bo samego nie chce pić. Przy okazji mieliśmy sporo frajdy ze wspólnego przygotowywania ciasta(...)żywności) o wymiarach ok. 19x19cm. Następnie zalałam je zimnym mlekiem z żelatyną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pojemnik z ciastem wstawiłam na kilka godzin do lodówki aby mleko stężało. Przed podaniem deser wyjęłam z pojemnika na talerz, przekręcając go do góry nogami. U mnie galaretkowiec bardzo łatwo się odkleił od pojemnika, ale jeśli będziecie mieć problem z wyjęciem ciasta to formę można
Waniliowe ImprowizacjeBudapesztu zimą, ale udało nam się spróbować wielu węgierskich klasyków. Do rzeczy... Budapeszt wegetariański wersja na 3 dni! Dzień I 1) Śniadanie Jegbüfe to miejsce klasyczne. Ciasta, desery i wszelkiego rodzaju wypieki serwowane są tam od ponad 60 lat, a ceny są bardzo przystępne. Jeśli ktoś zna poznańskiego Kociaka, to może sobie wyobrazić jak wygląda Jegbüfe. Co jemy: Makos(...)obowiązkową - g esztenyepüré , czyli pur é e z kasztanów. Wygląda jak mięso mielone z bitą śmietaną, ale na szczęście smakuje o wiele lepiej. Jest to w zasadzie bardzo prosty deser składający się z kasztanów, mleka, masła, cukru, odrobiny rumu i bitej śmietany. Na naszym blogu możemy już znaleźć przepis na ten przepyszny deserek ! Koszt: 650 ft za deserek 3) Obiad
Roślinożerni urlopowiczejedzenie możemy zapłacić nawet więcej niż za wyborne, więc warto mieć się na baczności... My po ponad godzinnej podróży samochodem z Herceg Novi zaczęliśmy od osładzania naszego życia tradycyjnym deserem o nazwie r ož ata , czyli dubrownickim crème caramel . Cudo to nad cudami! Dodatkowo, jedzenie takich smakołyków w Gradskiej Kavanie z widokiem na najważniejsze zabytki dubrownickiego starego miasta(...)škim sirem (Chorwacja nie zezwala na używanie podpuszczki zwierzęcej, więc pa ški sir jest wegetariański) oraz risotto cytrynowe. Poezja! Do tego wino, oczywiście lokalne. Na deser lody figowe z winem Malvasija i mus z białej czekolady z szałwi ą. Za dwa dania główne, 2 lampki wina, 2 desery i kawę zapłaciliśmy
Roślinożerni urlopowiczeSerowe oponki, czyli niekwestionowany bohater karnawału i wspomnienie z dzieciństwa. Szybki i pyszny deser, który najlepiej smakuje oczywiście na ciepło z cukrem pudrem. Składniki na około 25-30 oponek: 3 szklanki mąki 1 szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 250 zmielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 6 żółtek (z białek możecie zrobić babkę ) 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: Olej
Słodki sentymentskładniki – goście dopiero nabierając potrawę odkrywają co kryje się w środku, dlatego też SEFFA nazywa jest również „talerzem z niespodzianką”. BAKLAWA Na pierwszym miejscu wśród arabskich deserów trzeba wymienić oczywiście baklawę – pyszne i nieprzyzwoicie słodkie ciasto przyrządzane z wielu warstw cieniutkiego ciasta filo, przełożonego siekanymi migdałami i nasączonego miodem lub syropem na bazie miodu. BASBOUSA Migdałowe(...)Podobne do nich są BRIOUAT BIL LUZ z ciasta warqa i nadzieniem migdałowym czy sezamowe CHEBAKIA . Wszystkie te słodkie przysmaki po usmażeniu oblewane są miodem. Do takich najbardziej popularnych deserów należy KTEFE – placki z chrupiącego, smażonego ciasta warqa (bardzo cienkie ciasto, podobne do ciasta filo), przełożonego nadzieniem z prażonych migdałów i kremu angielskiego, oblanego miodem. Bardzo popularne są również
Ostra na Słodkookazuje się że moje wrażliwe jelita bardzo źle tolerują gluten. Z pomocą przyszła mi kuchnia indyjska oraz ajurweda, więc spodziewajcie się również więcej orientalnej kuchni. Indyjska chałwa to słodkawy deser na bazie mąki z dodatkiem przypraw i bakalii. Mnie indyjskie desery urzekają tym, że w magiczny sposób gaszą ogień po daniach głównych. Nie wymagają ogromu pracy, a większość składników zawsze(...)bezglutenowej pełnoziarnistej mąki jaglanej, możecie ją zamienić na każdą inną, ale pamiętajcie o tym, że każda mąka ma inny smak i konsystencję, co znacznie może zmienić strukturę i smak deseru. ps. Chałwę można przechowywać w lodówce do tygodnia. Składniki na 2-4 porcje: pół kubka (około 100 g) mąki jaglanej 2 kubki wody 2 łyżki nerkowców (około
greenscarfKesar Phirni to deser przyrządzany na bazie mąki ryżowej przypominający budyń. Od budyniu jodróżnia go jednak bardziej kremowa konsystencja oraz smak, który zawdzięcza przyprawom. Jest to lekki, bezgutenowy deser idealnie zwieńczający główny posiłek. Jego przygotowanie zajmuje 10 minut, a jeść można go zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealny zimową porą, kiedy to tylko marzymy o ciepłym kocyku, kapciuszkach
greenscarfstycznia) i kolejnymi „urodzinami” bloga (13 stycznia). Dlatego zadanie będzie… słodkie Bo cóż jest lepszego niż filiżanka matcha latte i kawałek słodkiego ciasta lub innego deseru z okazji urodzin Wygrywa aż 5 osób! Nagroda za 1 miejsce: książka „W kuchni mamy i córki” + Bio maca korzeń mielony 100 g + słodki upominek Nagroda za 2 miejsce(...)miejsce: książka „Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem” + słodki upominek Nagroda za 5 miejsce: książka „Dania z owoców” + słodki upominek Zadanie konkursowe: Jakie ciasto lub deser przynieślibyście na moje urodziny? Czekam na Wasze pyszne propozycje Formę odpowiedzi pozostawiam Wam. Może być krótka, długa, możecie dodać zdjęcia, obrazki, przepisy itd Przekonajcie mnie i sponsora
Słodkie okruszkiWłoski deser Tiramisu w klasycznej odsłonie. Pyszny, delikatny, krem przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą. Deser jest wilgotny i rozpływający się w ustach <3 Składniki: 6 żółtek 3 białka 160 g drobnego cukru 500 g serka mascarpone 250 g podłużnych biszkoptów do tiramisu dodatkowo: 300 ml mocnej kawy espresso gorzkie kakao do posypania Przygotowanie: Zaparzamy kawę, przelewamy
Życie zaczyna się w kuchnipowitać hucznie ten Nowy Rok, stąd w dzisiejszym wpisie znajdziecie coś na sylwestrowe pragnienie. Na pewno każdy z Was kojarzy drinka, który wziął swoją nazwę od mleczno-czekoladowo-orzechowego deseru dla dzieci marki Zott. Drink Monte jest banalny do przygotowania, potrzebne Wam zaledwie 2-3 składniki i ewentualnie kostki lodu. Smakuje świetnie, nas zachwycił. Poniżej znajdziecie więc przepis na drinka
W kuchni Karmel-itkiPraliny na mleku w proszku to świetny i szybki deser do złapania w rękę na raz. To wariacja na temat bloku czekoladowego lub wafli z mlekiem w proszku. Polewa z czekolady jest tutaj doskonałym uzupełnieniem smaku Składniki (na ok. 16 półkul o średnicy 5 cm lub trochę mniejszych kulek): ½ szklanki mleka 1 (200g) masła ¾ szklanki cukru 2 szklanki mleka
Słodki sentymentGotujemy przecież dla tych, których kochamy. Czy udany obiad mógł zmienić bieg historii? Zdaniem Witolda Szabłowskiego tak. Więcej o tej książce. Deserownik. Kuchniokracja. Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Wydawnictwo: Publicat W deserach było już wszystko – wegańskie, bezglutenowe, zdrowe, artystyczne. Nie było tylko prostych nowoczesnych przepisów z mąką, masłem i bitą śmietaną jak “Deserownik”, oparte na w miarę dostępnych składnikach i wykonalne(...)domu bez specjalistycznego sprzętu. To minimalistyczne desery i słone wypieki z poszanowaniem dobrych składników i bez udziwnień. Uwielbiam anegdoty kulinarne, więc z radością dowiedziałam się jak stare są przepisy na muffinki, jaka legenda stoi za powstaniem przepisu na katarzynki, że deserownik to specjalny mebel na desery i że czeska marlenka ma ormiańskie korzenie. Więcej o tej książce. Creative flow
Ugotowane pozamiataneTarta, danie kuchni Francuskiej na deser lub obiad. Powstało bardzo dużo wariacji na temat tarty i jak wiele wspaniałych potraw powstała przez przypadek. Stephanie Tatin, współwłaścicielka małego hotelu w Lamotte „Beuvron” w środkowej Francji przygotowywała jak co wieczór deser dla gości. Przez roztargnienie włożyła ciasto bez ciasta do pieca. Jabłka z cukrem, bez ciasta, bardzo się spiekły, goście(...)czekając na deser, nie byli świadomi, że zjedzą pierwszą tartę w historii. Stephanie, jako że była sprytną kucharką, przykryła jabłka cienką warstwą ciasta i zapiekła całość. Przed podaniem odwróciła placek i jak głosi legendę powstała tarta. Zapraszam na tartę z dyni i szałwia. 👥 – ❌ ⏰ – 90 minut 🥩 – ❌ Składniki 250 g mąki 140 g masła 2 łyżki lodowatej wody
RafalCookSmażona skórka pomarańczowa - kandyzowana skórka do ciast i deserów Smażona skórka pomarańczowa jest tania i łatwo dostępna, ale... warto zrobić własną. Przynajmniej kilka małych słoiczków, aby udekorować sernik krakowski i inne świąteczne ciasta. Dopiero wtedy zobaczycie jak wielka jest różnica w smaku między sklepowym gotowcem, a domową kandyzowaną skórką pomarańczową. Smażona skórka pomarańczowa - przepis Cztery Fajery Skórka pomarańczowa smażona
Cztery Fajerymożna jednak przygotować dzień wcześniej i tylko wykończyć, kiedy na niedzielny obiad przychodzą goście. W tym zestawie poprzedniego dnia przygotowujemy nasiona konopii do posypania makaronu, rybę do podgrzania i deser. Wszystko jest bardzo proste i efektowne a głównymi smakami będą ryba i pomarańcze. Nic nie kojarzy się z zimą lepiej niż cytrusy. W przepisach jest kilka niecodziennych składników jak zielony(...)oliwie rybę na 3-3,5 minuty do mikrofali ustawionej na maksymalną moc. Podawać np. z puree z marchwi i karmelizowaną cebulą. Sernik na zimno z pomarańczami Najprostszy deser świata? Smakuje pomarańczami i jest pyszny. Składniki: 1,5 białej czekolady (ok 150 g) opakowanie serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik opakowania serka mascarpone
Ugotowane pozamiatane