CROISSANTY Kiedy nachodzi Nas ochota na coś słodkiego i dobrego, ale kompletnie nie mamy ochoty na spędzanie godziny w kuchni i pieczenie ciasta, to zawsze robimy
SMYKWKUCHNITaki dziś zrobiłam szybki deserek. Owoce z ekspandowaną quinoą i kogel-mogel zwykły i kakaowy z śliwowicą i erytrolem zamiast cukru. Może nie rozmieszałam perfekcyjnie, ale
Quinoa Raz!Lody czekoladowe powinny być kremowe, gęste i budyniowe, czytam w Jadłonomii i właśnie lody z przepisu Marty były inspiracją do powstania moich dzisiejszych . Całkowicie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś polecam Wam szybki jagodowo-ryżowy pudding z karmelowymi orzechami . Idealny po długim dniu pełnym wyzwań. Pyszna chwila relaksu. Nie ma jak usiąść na balkonie i
Słodkie okruszkiSkładniki (blacha ok 22x32): 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka cukru trzcinowego 3 jaja 2 płaskie
Pora na pora i pomidoraSernik bez pieczenia Czy da się przygotować pyszny sernik bez dodatku sera z wiaderka, a używając jedynie zwykłych kostek białego sera? Tak! Na dodatek jest to
Taste and CookLeciutki i puszysty biszkopt dobrze nasączony, dwie warstwy śmietankowego kremu na bazie budyniu, i gruszkowy mus zwieńczony kleksem bitej śmietany z kawałkiem świeżej gruszki, ciasto jak
Wanilia i KardamonChoć są dość pracochłonne, uwierzcie mi, że warto:). Chociażby dlatego, żeby zobaczyć uśmiech w oczach gości. Serniczki są naprawdę smaczne, polecam każdemu. Zrobiłam z tych składników
Szefowa kuchniWspaniałe drożdżówki upieczone według sprawdzonego przepisu, prawdziwy hit lata :-) Piekę je z różnymi owocami, lubimy te ze śliwkami , smakowały nam też z truskawkami czy czarną porzeczką
babka w formieZwykły pszenny chlebek, ale smaczny. Pokruszyć drożdże do miski, dodać sól, cukier, ciepłą wodę i 1/2 szklanki mąki. Wymieszać i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia. Następnie
Kuchnia PokoleńWracam do przepisów z mojego archiwum, stąd zdjęcia trochę przedpotopowe, ale ciasto pyszne, dlatego żal było mi go wam nie pokazać, a przy okazji jak zrobię
Bernika - moj kulinarny pamietnikJagody teraz rządzą! A ja uwielbiam wszystko co jagodowe, więc postanowiłam dodawać je teraz wszędzie gdzie się da, a nie ma na to lepszego sposobu niż
karmelowyCzy Wy też macie w zamrażarce awaryjny zapas mrożonek, ma wszelki wypadek ? Ja zawsze trzymam mały zestawik mrożonych warzyw i owoców. I jak przychodzi nam nagła
Kulinarne przygody GatityZnalazłam babę z dżemem malinowym na stronie Ewy Wachowicz, zmodyfikowałam ją trochę na swoją nutę i oto powstała wielosmakowa baba. Bogactwo smaków i aromatów, użyłam tutaj
Moje Małe CzarowaniePrawie jak tiramisu ;) Biszkopty nasączone kawą, połączoną z likierem kawowym i kremówka ubita z malinami... Cudo, mówię Wam cudo <3 Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś
Domowa cukiernia Ewy