Jedliście kiedyś pestki z jabłek? Ja uwielbiam! Mają cudowny migdałowy posmak. Amigdalina to substancja, która ten posmak nadaje. Nazywana leatrilem lub witaminą B17 - jest uznawana za
Gary Bez dnaKu chwale spontaniczności - znów! Rozmawiałam z Gosią w kuchni, kiedy zadzwonił do mnie telefon. Ledwie skończyłam rozmawiać, a Gosia zeskoczyła z blatu i zaczęła obierać jabłko
Gary Bez dnaRabarbar! Sezon na rabarbar przemija, a mi właśnie dziś przypomniało się jak cieszyłam się nim w tym roku! Jako dziecko jadłam rabarbar z cukrem (kto tego
Gary Bez dnaDrugie śniadanie z energią! W okresie sesyjnym mocno wytężam swój mózg i na drugie śniadanie chciałam dodać sobie trochę mocy :) Koktajl mleczny z owocami to zdecydowanie
Gary Bez dnaDziś jest malinowy dzień! Na śniadanie - kanapki z twarogiem i rozgniecionymi owocami, a drugie śniadanie było kontynuacją wczorajszej myśli koktajlowej :) Very raspberry coctail Składniki: ok. 200g
Gary Bez dnaObiecałam, że wrócę do tematu brzoskwiń... Jeszcze kilka lat temu brzoskwinie były bardzo egzotycznym towarem. Od niedawna drzewka brzoskwiniowe pojawiły się w przydomowych polskich ogródkach i
Gary Bez dnaW tym roku jest wspaniały sezon malinowy! Jest ich mnóstwo! No, a już na pewno u Kasi (mojej cioci, na którą już nie mówię "ciocia") w
Gary Bez dnaW tym tygodniu odwiedzając stragany z warzywami znalazłam kolejny dowód na to, że jesień już przyszła - zaczął się sezon na gruszki! Kilogram owoców można kupić już
Gary Bez dnaJesień... robi się już chłodno na dworze - jednak w każdej kuchni nadszedł najwspanialszy czas! To właśnie teraz trwa sezon na najsłynniejsze polskie owoce i
Gary Bez dnaNiewielu jest ludzi, którzy nie lubią słodyczy... Ciężko byłoby policzyć tych, którzy od cukru są uzależnieni. Nie umiałabym też określić ile razy dziennie ludzie mają ochotę
Gary Bez dnaPrzełom lipca i sierpnia to idealny sezon na krajowe brzoskwinie. Szkoda byłoby nie skorzystać! Ten przepis jest doskonały w swojej prostocie... Serdecznie polecam! Brzoskwinie pod razową
Gary Bez dnaRobiąc kruche tarty najchętniej zaczynam "od podstaw" i sama robię mąkę. Zachowują się wszystkie dobrodziejstwa drzemiące w ziarnie, a struktura takiej mąki jest po prostu
Gary Bez dnaKażdego z nas czasem najdzie ochota na coś słodkiego. Uważam, że nie ma potrzeby zawsze z tym walczyć - w zasadzie nawet nie powinniśmy. Jak wiadomo zakazany
Z notatnika dietetykaDziś coś miłego dla wszystkich lubiących słodkości, a szczególnie dla miłośników budyniów - pyszny budyń migdałowy z porzeczkami. Budyń migdałowy z porzeczkami - przepis na 4 porcje Do
Z notatnika dietetykaWielu moich znajomych, którzy starają się odżywiać zdrowo, łączy podobna słabość - słodycze. Nie ukrywam, że ja również lubię od czasu do czasu zjeść sobie coś słodkiego
Z notatnika dietetyka