deser - 61894 przepisów (strona:2105/4127)

Borówki pod pierzynką - deser na niedzielne popołudnie 176

zdobywaniu pobliskich górek i pagórków. Takie dotlenienie dobrze mi zrobi, przede mną kilka miesięcy ostrego zakuwania przed egzaminem. A co można zafundować sobie po takim wysiłku? Oczywiście dobry deser:) Wraz z zbliżającym się latem na pewno tego typu wynalazków będzie u mnie coraz więcej. Nic bowiem tak nie umila słodkich chwil jak deser w świeżych owoców. Zapraszam więc do wypróbowania

ciastkarnia na kruchym spodzie
deser truskawkowy 170

ubijamy na sztywno mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.    Nakładamy do pucharków mus i bitą śmietanę na zmianę, całość deseru dekorujemy pozostałymi truskawkami. Deser należy schłodzić w lodówce przed podaniem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Norweski pudding królowej Maud (Dronning Maud pudding) 366

pochodzi z niej ale poleciła mi moja norweska koleżanka.  Oczywiście nie byłabym sobą gdybym od razu nie wyszukała przepisu  i nie przetestowała go w mojej kuchni. Deser a właściwie to mus przypomina trochę smakiem ajerkoniak. Ja zrobiłam go zgodnie z przepisem ale myślę, że można urozmaicić go truskawkami albo czereśniami.  Z książki wyczytałam, że został on pierwszy(...)wykonany w 1906 roku w Haugesund  dla królowej Maud  (  stąd jego nazwa)  i króla Haakona, kiedy to odwiedzali oni wspomniane miasto. Deser jest bardzo prosty i szybki w przyrządzaniu myślę więc, że wam się spodoba.  Składniki na 4 pucharki: 5  żółtek 5 łyżek cukru 2 łyżeczki żelatyny 0,5 l śmietany

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jej Puszystość Beza Pavlovej - Tort bezowy z bitą śmietaną i świeżymi owocami. 560

Tort bezowy czyli inaczej beza Pavlovej to według mnie deser na specjalną okazję. Nie znam nikogo kto nie skusiłby się chociaż na mały kawałek tego pysznego deseru i z doświadczenia wiem, że na małym kawałku ciężko skończyć. Wykonanie nie jest trudne, ale żeby wszystko się udało wymaga cierpliwości i kilku drobnych zabiegów. Starałam się opisać cały proces dokładnie - tak żebyście

Smaczna Pyza
Babka z wiórkami czekoladowymi 141

Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować jeden z ulubionych deserów naszej mamy. Jest to babka z wiórkami czekoladowymi zanurzona w pysznej czekoladzie. Deser pyszny i łatwy w przygotowaniu, a przy tym bardzo smakowity! Ilość porcji: 1 babka Składniki: 250g mąki 125g masła ( w temperaturze pokojowej) 110g cukru 3 jajek 150g twardej czekolady mlecznej 1/5 szklanki mleka 1/2 opakowania cukru waniliowego 1/2 opakowania proszku

Kolizje Smaków
Muffinki tęczowe 164

Mój synek jest wielkim fanem wszelkich kolorowych deserów. Uwielbia tort tęczowy i tęczowy sernik na zimno, dlatego też, kiedy na   serwisie kotlet.tv wpadły mi w oko muffinki tęczowe koniecznie musieliśmy je zrobić. Musieliśmy, bo mój synek nie tylko lubi je zajadać, uwielbia też piec. Wprawdzie kuchnia wygląda wówczas jak po małym tornado, a sprzątania jest 3 krotnie więcej(...)uwielbiam z nim robić różne słodkości :) Jest to fajnie spęczony czas na zabawie, owocem którego są pyszne desery. Polecam każdemu rodzicu! Ilość porcji: 15 muffinek Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka 100g masła 2 jajka 2 łyżeczki do pieczenia Barwniki Masło roztapiamy   w rondelku. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i delikatnie

Kolizje Smaków
Pieczone banany z lodami 213

Jednym z moich ulubionych deserów są pieczone banany. Cieplutkie, rozpływające się w ustach o słodkim smaku. Podawane z dowolnymi dodatkami zawsze smakują wyśmienicie :) Czas przygotowania: 10-12 minut pieczenia + czas na dekoracje Ilość porcji = Ilości bananów Składniki: Banany Oraz dowolne dodatki na przykład: Lody Polewa czekoladowa Cynamon Migdały Listek mięty Banany pieczemy w nagrzanym na 150 stopni piekarniku. Umieszczamy(...)czas, żeby nasze banany nie ostygły zbytnio. Nasz ulubiony dodatek do cieplutkich bananów to zimne lody najlepiej waniliowe. Całość posypujemy cynamonem oraz polewamy odrobiną roztopionej czekolady. Powstaje nam pyszny deser godny najlepszych kawiarni

Kolizje Smaków
Truskawki w czekoladzie 177

Dzisiejsza propozycja to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser z udziałem truskawek. Wystarczy kilka patyczków do szaszłyków, odrobina czekolady i jakaś fajna ciekawa posypka. Jeśli przygotowujemy deser dla dorosłych posypką mogą być wiórki kokosowe lub mielone orzechy. Jednak nie tylko dorośli uwielbiają takie smakołyki. Dla dzieci również jest idealny, a cukrowa kolorowa posypka dodaje mu atrakcyjności. Szczerze przyznam

Kolizje Smaków
Jabłka pieczone pod ciastem francuskim 153

Jabłka pieczone pod ciastem francuskim to pyszny i aromatyczny deser. Soczyste owoce zapieczone z miąższem przyrządzonym z miodem i cynamonem, a całości dopełnia delikatne ciasto francuskie. Idealnie komponuje się z lodami waniliowymi  i listkiem mięty. Deser niezwykle efektownie wygląda, a wyglądowi dorównuje jedynie smak :)  Czas przygotowania: 15 minut + 15 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 4 jabłka Łyżeczka

Kolizje Smaków
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 208

których przygotowuje się równie słodkie przetwory. Dżem z pomidorów może i brzmi dziwnie, ale przecież pomidory to owoce. Takim dżemem polewa się np. grecki jogurt w celu przygotowania prostego deseru. Drugi produkt to małe pomidorki nadziewane migdałami, zanurzone w słodkim syropie . Są przykładem tradycyjnego greckiego deseru  γλυκό του κουταλιού,  po ang. spoon sweet - całych owoców powoli gotowanych

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 146

Babbo Natale otwiera się w Boże Narodzenie rano lub po świątecznym obiedzie. Świąteczne słodkości Po świątecznym obiedzie przychodzi czas na słodkości, a Włosi mogą poszczycić się wspaniałą tradycją bożonarodzeniowych deserów, które spożywa się zarówno w Wigilię, jak i pierwszy dzień Świąt. Niech chociaż wspomnę o struffoli – małych pączuszkach z Neapolu, cenci – przypominających nasze faworki, czy il torrone – nugacie zrobionym(...)świąteczny dla pracowników we Włoszech. Myślę, że żaden Włoch nie wyobraża sobie bez niego Świąt. Sambuca i inne anyżowe likiery, jak również espresso , to napoje często podawane razem z deserami, doskonale przełamujące ich obezwładniająca słodycz. Święto Trzech Króli – La Festa dell’Epifania Bardzo ważnym we Włoszech dniem jest Święto Trzech Króli 6 stycznia, szczególnie wyczekiwane przez dzieci. W noc poprzedzającą

Chilli Czosnek i Oliwa
Tureckie pączki nasączone słodkim syropem 161

dawna Turcja), dla którego przygotowywano również inne słodkości o wyrafinowanych nazwach, takich jak usta kobiety (dilber dudağı), dziewczęcy biust, czy palce sułtana (vezir parmağı)... Spróbujcie sobie wyobrazić, jak takie desery mogły wyglądać:)  Słodkości stanowią ważną część również współczesnej kuchni tureckiej, każdy turecki posiłek kończy się deserem podawanym z turecką kawą lub herbatą, a zmysłowe słodkości sułtana stanowią dziś ważne

Chilli Czosnek i Oliwa
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 249

chleba i sera i już mieli kompletny posiłek. Co więcej jadali warzywa jako główne danie 2-3 razy w tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem(...)posiłku . Sięgaj po małe porcje mięsa i zawsze łącz go z dużą ilością warzyw. Miód i petimezi , czyli skoncentrowany sok z winogron, były jedynymi środkami słodzącymi używanymi przez Kreteńczyków. Desery na bazie mąki i tłuszczu przygotowywali na specjalne okazje, a codzienny apetyt na słodkie zaspokajali świeżymi i suszonymi owocami oraz tureckimi słodyczami loukoumi (to te małe galaretki), które nie zawierają

Chilli Czosnek i Oliwa
Biały blok z żurawiną i pistacjami 394

owskiego bloku czekoladowego z mleka w proszku. Smakuje inaczej – bez kakao ma zupełnie inny smak. Taki keks bez pieczenia. Jego walorem są dodatki, które decydują o odbiorze deseru. Ja zdecydowałam się na żurawinę, pistacje i domową, kandyzowaną skórkę pomarańczową. To one nadały blokowi charakteru. Możemy oczywiście dodać dowolne bakalie. Deser robi się szybko, nie licząc łuskania pistacji . Co chwila

Poezja smaku
Sernik 154

Przyszedł czas na ciasto, pierwsze na tym blogu i zarazem jedno z moich ulubionych. Sernik jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Przepis pochodzi z sekretnego

PastelFood