ugotowane kluseczki. Mieszam i wykładam na talerz. Do przygotowania masy makowej wykorzystałam mak mielony, który otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Mak to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i potraw na słodko. Mak mielony MAKAR jest bardzo wygodny do użycia. Nie trzeba go parzyć, ani mielić, co pozwala nam to zaoszczędzić sporo czasu. Produkt spełnił wszystkie
Tradycyjna kuchnia KasiPotrzebowałam ciasta na niedzielny deser. Na parapecie leżały sterty jabłek, a do zamrażalnika po sobotniej wizycie na targu wsadziłam całkiem sporo poporcjowanej żurawiny. Niestety po zrobieniu moim zupełnie nieobiektywnym zdaniem fajnej sesji ciasto zniknęło bardzo szybko. Wieczorem chciałam zrobić wpis. Zaglądam do aparatu, a tam nie ma karty! Na szczęście ciasto było pyszne szybko
Polska Zupawięc ukulać smuklejszy wałeczek i przygotować sobie nieco więcej orzeszków (w przepisie podałam odpowiednie proporcje; zastosujcie się do nich, a ciasteczka wyjdą idealne!). Przepis z gazetki Ciasta i desery , nr 4/2008. Zabawny był fakt, że dokładnie pamiętałam, jak te ciasteczka wyglądają, ale za nic nie mogłam sobie przypomnieć, gdzie je widziałam! Przejrzałam więc kilka książek i kilkanaście gazet, zanim
Pożeraczka, czyli raz adobrzekopalnią cennych składników i właściwości. Przygotowany z nich pudding smakuje przepysznie i nigdy się nie nudzi, bo można go przygotowywać na wiele sposobów. Dlatego dziś kolejna wariacja tego deseru, czyli mleczno cytrusowy pudding chia z musem bananowo orzechowym. Brzmi smacznie? Pewnie! Taki też jest :) Słodki, mleczny, z delikatną nutką cytrusową, absolutnie nie kwaśny! Ukryty na dnie przepyszny, kremowy
Zdrowie na języku :Pcelach zdrowotnych producent zaleca spożywanie 1 łyżki 30 minut przed posiłkiem, 2-3 razy dziennie. Oczywiście pasta taka nadaje się doskonale również jako baza wspaniałych śniadań, kolacji czy zdrowych deserów (z zastrzeżeniem spożywania jej na zimno, aby nie straciła swoich właściwości). Niedługo na blogu pojawią się najróżniejsze propozycje kulinarne z pastą z czarnej jagody. Zaglądajcie, będzie pysznie i zdrowo
Słodkie okruszkirysujemy z użyciem pomarańczowego pisaka a kokardki i szaliki czerwonym pisakiem. Do wykonania ciasteczek wykorzystałam miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej marki Zenker. Doskonała do wykonania delikatnych ciast, deserów i sosów, gdyż masło i czekolada najbezpieczniej rozpuszcza się kąpieli wodnej. Produkt wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, co zapewnia trwałości i odporność na zarysowania. Wyposażony został w długą rączkę
Podróż w kulinariaDomowy budyń na bazie puree z pieczonej dyni hokkaido. Jeden z najlepszych jakie jadłam :) Jest szybkim i smacznym deserem o zaskakującym smaku. Smaku… dyni, która jest lekko wyczuwalna. Polecam przede wszystkim tym co dynię kochają i tym co do niej nie mogą się przekonać :) Ciekawym dodatkiem są ziarenka wanilii, które przyjemnie „chrupią” :) SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka
https:KKuchniaMniamwierzch wyłóż drugą połowę masy, wyrównaj. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem, za pomocą drobnego sitka oprósz ciasto kakao, a następnie posyp mieloną kawą. Pokrój deser na kwadraty. Smacznego
Przepisy i porady kulinarneD rożdżowy makowiec upiekłam w formie babki. Przeważa w niej ciasto drożdżowe, masy makowej jes t mniej niż w tradycyjnym , ś wiątecznym ma kowcu , moim zdaniem
Szefowa kuchniBiedronka Pierwszy raz biedronkę jadłam przy okazji jakiś świąt u mojej szwagierki. Mając do wyboru kilka rodzai różnorakich ciast i deserów - a mało nigdy nie piecze, najbardziej mi smakowała właśnie biedronka. Kilka dni później szperając w necie znalazłam przepis i upiekłam. Nie wyszło tak samo. Wykradłam więc przepis z cudownego zeszytu mojej szwagierki i teraz dość często ciasto to gości
na moim stole...Wiem, wiem... To była bardzo długa przerwa, ale projekty same się nie zrobią ;). Więc dzisiaj błyskawiczny przepis na deser bądź też drugie śniadania, które bez obaw, że się wyleje, wysypie, zepsuje... można zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. No i można zrobić je dzień wcześniej, a rano tylko zapakować do torby. My zrobiliśmy je na piknik :) Słoik brzoskwiniowy
Kuchnia w szuwarachmiesiąca nas tu nie było, trzeba nadrobić zaległości ;). Dzisiaj pojawią się trzy desery. Na pierwszy ogień - specjalnie dla Dagi - proste, smaczne, bezglutenowe ciacho. Puchate ryżowe ciasto Składniki 1,5 szklanki mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta 0,5 szklanki cukru 1 torebka cukru wanilinowego Delecta
Kuchnia w szuwarachostudzenia. W międzyczasie ubijamy śmietankę. Do ubitej śmietany dodajemy partiami zimną masę czekoladowo-kokosową, mieszamy łyżką, tak aby nie zaburzyć puszystej konsystencji śmietany i połączyć dokładnie masy. My deser podaliśmy z kawałkami ananasa
Kuchnia w szuwarachpierwsze dlatego, że nie za bardzo za nią przepadam (jadłam kiedyś te kupne) a po drugie dlatego, że się jej bałam. Słyszałam wielkie różnych opinii, że beza jest kapryśnym deserem. Za długo suszona jest jest sucha a za krótko ciągnąca i gumowata. No ale co zrobić jak po serniku zostało mi 10 białek. Postanowiłam. Robię Pavlową- raz się żyje
Krakowskie smaki Aniwypluwa, to wino się pije. O winach można przeczytać na blogu Blisko Tokaju . Zbliżają się Święta, a wraz z nimi na stołach pojawią się ciasta i desery, warto zastanowić się nad butelką Tokaju. O doborze win do świątecznych ciast pisał u nas Gabriel Kurczewski. Na pewno wina od Disznókö wspaniale zgrają się z ciastami. A kupić
królestwo garów