składnik sosu do sałatek, dań z warzyw, ryb (i nie mam na myśli tylko sushi) czy grillowanego mięsa. I nie tylko w daniach kuchni azjatyckiej. Pysznie podkreśla też desery z czekoladą, sosy i makarony. Ciekawa była też historia sosu sojowego, który powstał jako pyszny sposób konserwowania żywności. Rodziny, które później utworzyły firmę Kikkoman produkowały ten sos już w XVII
Ugotowane pozamiataneKiedy zrobiłam go po raz pierwszy, byłam zachwycona. Od tej pory nie może go zabraknąć w mojej kuchni. Taki domowy cukier waniliowy, doskonale pasuje nie tylko do ciast i deserów. Można go dodać także do kawy lub mleka. Ma cudowny zapach prawdziwej wanilii. Jeśli jeszcze nie robiliście takiego cukru, to bardzo Was do tego zachęcam. Sami zobaczcie jakie to proste
Agusiowe smakołykiSłodka tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą sera, świeżej moreli, pachnącego cytrusami imbiru to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy deser. Składniki: Ciasto: 260g mąki pszennej 160g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli Farsz: 200g białego sera 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru starta skórka
Szalona Kuchnia EwelinyDo bloku czekoladowego mam ogromny sentyment. I choć na sklepowych półkach można obecnie dostać wszystkie możliwe smaki czekolady, dla mnie ten smak z dzieciństwa chyba już
Smaki Na Talerzuszparagowo - baklażanowo - paprykowe śniadanie, w towarzystwie grzanek i jajek w koszulce. Jak tylko przychodzi sezon szparagowy jem je bez opamiętania ;) na śniadanie, na obiad, na kolację jeszcze tylko deseru brakuje ;) Składniki dla 2-3 osób: 1 pęczek szparag woda, sól do ugotowania szparag 4-6 jajek woda, sól, łyżka octu do ugotowania jajek chleb tostowy ajvar Przygotowanie: Jajko
Życie zaczyna się w kuchniWspólne gotowanie i pieczenie integruje, odpręża i może być doskonałą formą spędzania czasu. Dlatego na niedzielny deser propozycja prosta do zrobienia, którą możecie wykonać wspólnie z dziećmi. Podczas takiej kuchennej zabawy rodzą się najpiękniejsze wspomnienia. Zróbcie słodkie, kruche babeczki z karmelem, chrupiącymi orzechami i czekoladą. BABECZKI KARMELOWO-ORZECHOWE z CZEKOLADĄ Składniki: babeczki: 300 g mąki 150 g margaryny Palma
Bon appetit mon amiespokojnie okazuje się, że właśnie tak ma być. Dodatkowym atutem tego musu (przynajmniej dla mnie) jest fakt, że nie używamy surowych jajek. Nie szczególnie przepadam za surowymi jajkami w deserach Tort czekoladowa rozkosz Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki 2 łyżki czekolady w proszku 1 łyżeczka kakao 16 g cukru wanilinowego pół łyżeczki proszku do pieczenia
PatiGotujeupiec, żeby smakowało i zarazem nie obfitowało w produkty niekorzystnie wpływające na zdrowie. Chociaż kawałek ciasta zjedzony „od święta” nikomu nie powinien zaszkodzić, jednak starajmy się modyfikować przepisy, żeby deser był w miarę „zdrowy” Kawa… czekolada… Czego chcieć więcej … Ciasto czekoladowo – kawowe – przepis Biszkopt: 6 jaj, 1 łyżka ksylitolu , 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej (lub innej
Strefa Zdrowego Żywieniadodatkami. Możesz dodać świeże, mrożone czy suszone owoce, orzechy, czekoladę, ulubione mleko, aromaty, przyprawy i wiele innych. Dosłownie wszystko co lubisz. Możesz sprawić, by owsianka smakowała jak twój ulubiony deser. Dzisiaj podzielę się z tobą orzechowo-cynamonową owsianką, czy to nie brzmi fantastycznie? Artykuł Owsianka orzechowo-cynamonowa pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie GotowanieGdyby ktoś mnie zapytał o najlepszy deser na upalne, letnie chwile, bez dłuższego zastanowienia odpowiem - sernik na zimno. Zatem przedstawiam kokosowe mini serniczki na bazie jogurtu greckiego, najeżone słodkimi, aromatycznymi truskawkami, na zdrowym owsiano- kokosowym spodzie, zwieńczone lekkim, orzeźwiającym truskawkowym musem. Lekko, smacznie i najważniejsze bez grama cukru, idealny fit deserek. Smacznego! SKŁADNIKI NA SPÓD: 6 łyżek płatków
Upiecz sobie babeczkęPieczona, zblendowana dynia będąca podstawą jesiennych wypieków i deserów. Zawsze przygotowuję większą ilość tego pomarańczowego musu i zamykam go w słoiczkach na zimę. Używam do babeczek, kremów, serniczków, racuszków, oraz jako dodatek do kawy. 1. Dynię kroję na mniejsze części układam. na blaszce skórką do dołu 2. Piekę ok 40 minut w 180 stopniach. 3. Łyżką
Upiecz sobie babeczkękremu. Jest to idealna propozycja na wszelakie rodzinne uroczystości, a przecież zbliża się okres Komunii Świętych, takie babeczki będą piękną i elegancką ozdobą stołu, a zarazem smakowitym i ciekawym deserem. SKŁADNIKI NA BABECZKI: 1/2 kostki masła 1/2 - 3/4 szklanki cukru ( w zależności od upodobań) 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1/2 szklanki jogurtu 2 cytryny
Upiecz sobie babeczkęwciskam je w każdą, dopuszczającą udziału owoców potrawę. Zatem przedstawiam Wam lekki, bezcukrowy, pełen truskawek jogurtowiec. Wykonany na owsiano - kokosowym spodzie i przykryty warstwą truskawkowego musu. I takim właśnie deserem, w spokoju dla mojego sumienia, umilam sobie upalne, leniwe popołudnia a także aktywne poranki, bo świetnie nadaje się jako słodkie śniadanko. SKŁADNIKI NA SPÓD: 10 łyżek płatków owsianych
Upiecz sobie babeczkęDelikatny, lekki deser, idealny na lato. Proste kruche ciasto, przykryte pianką wykonaną z truskawek, osłodzoną miodem i utrwaloną żelatyną, przykrytą przez delikatną warstwę bitej śmietany. Bardzo przyjemna przekąska, nie zniechęci Cię przesadzoną słodyczą, która przy rozleniwiających upałach jest wręcz niepotrzebna. Dość mocno ograniczyłam w niej ilość cukru ( na całe ciacho tylko trzy łyżki), naturalnie można go zastąpić innym słodzidłem
Upiecz sobie babeczkęSezon truskawkowy więc w deserach królują tylko truskawy. Przygotowałam pyszne kremowe lody truskawkowe na bazie śmietanki i mleka zagęszczonego, to dokonała baza do wszelakich owocowych lodów. Mleko zagęszczone jest bardzo słodkie więc aby lody nie były słodkim ulepkiem dodałam więcej truskawek i śmietanki i dla nas wyszły idealne. Aby były jeszcze mniej słodkie można dodać nieco więcej truskawek albo
Monia miesza i gotuje