Blok czekoladowy jest popularnym deserem znanym od dawna. Jednak mój ma składnik, który czyni to innym od tych tradycyjnych. Dodatek smażonej skórki pomarańczowej oraz soku z pomarańczy sprawia, że nasz blok ma inny smak. Jeśli dodamy miód zamiast cukru, nasz blok nabierze zdrowszej wersji. Potrzebujemy
Tylko pyszniejedna z najprostszych propozycji na deser pieczony na tym blogu. Do jego wykonania potrzebujemy zaledwie trzech rzeczy: gotowego ciasta francuskiego, puszki z ananasem i cukru pudru. Po upieczeniu dodatkowo można jeszcze ozdobić ciastka wiśniami. Banalnie proste i szybkie do zrobienia. Jedynym problemem może być znalezienie odpowiedniej foremki do wycinania krążków, ale ciastka wcale nie muszą być krągłe, można też zrobić
Arabeska waniliowarazem postanowiłam zrobić nieco „lżejszą” wersję. Dodałam więcej mleka zamiast części oleju, cukier okroiłam o połowę, a polewę czekoladową zastąpiłam cukrem pudrem. Może nie jest to całkiem dietetyczny deser, ale z pewnością mniej kaloryczny od oryginału ;-) A co najważniejsze, smakuje rewelacyjnie – ciasto jest odpowiednio słodkie, wilgotne i sprężyste. Polecam :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaopada (z typowymi sufletami też tak bywa). Mój wyszedł niski, ale z innego powodu. Nie miałam odpowiedniej formy, więc wzięłam większą, a porcja jest naprawdę mała. Powiedziałabym, że to deser dla dwojga. Ja podzieliłam na czworo i po zjedzeniu czuliśmy niedosyt. Ten serniczek jest po prostu przepyszny ! Czytaj dalej
Arabeska waniliowaNajlepszy deser na upalne dni, czyli lody. To już druga odsłona lodów krówkowych na blogu - tym razem z dodatkiem serka mascarpone i w wersji marmurkowej. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby masę wymieszać dokładnie, by była jednolita, ale myślę, że z wzorkiem wygląda bardziej atrakcyjnie :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaplastikowa butelka. Po zastygnięciu ciasta butelkę rozcina się i łatwo zdejmuje. Ten słodki salceson podobno kiedyś był bardzo popularny, ja jednak poznałam go dopiero teraz. Jak wrażenia ? Całkiem przyjemny deser, z tym, że dodałabym do niego więcej ciastek i trochę mniej kakao. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaKandyzowana dynia o smaku pomarańczowo-korzennym. Aromatyczna, o pięknym złocistym kolorze. Doskonała jako dodatek do ciast i deserów, do dekoracji, a także jako słodka przekąska. Czytaj dalej
Arabeska waniliowanowego do kuchni, jesień przynosi warzywa. Całe mnóstwo warzyw! Najbardziej wyczekiwane przeze mnie to dynia i papryka. Można je dodać do wszystkiego i zrobić z nich każdą potrawę od deseru po danie główne. Warzywa jesienią są plastyczne, są też bombą witaminową i o tym teraz. W kategorii SMAK ZDROWIA chcę poruszać tematy związane ze zdrową kuchnią, smacznym jedzeniem i świadomym
Cookery.plniesamowity kolor. Suszone owoce miechunki warto mieć zawsze pod ręką . Można je spożywać jako przekąskę, podobnie jak inne bakalie np.: rodzynki, albo dodawać do batoników, muesli, lodów, ciasteczek, czy deserów. Świetnie smakują, dobrze zaspokajają głód, więc stanowią znakomitą alternatywę dla niezdrowych, słonych chipsów. Warto nimi wzbogacić również smak sosów . Taki dodatek doskonale współgra ze słodki potrawami. Można go podawać również
mojej kuchnipyszny, bogaty miód, który będzie doskonałym dodatkiem do deserów, ciast, lodów,a i dla zdrowia. Jeśli nie mieliście okazję gotować miód z arbuza, radzę go zrobić. Składniki: 1000 gr miąższu arbuza 2 szt cytryny 500gr cukru ,lub więcej ,to zależy od słodkości arbuza Wykonanie Obrać miąższ arbuza z nasion i skórki
mojej kuchniktóry ma więcej niż 10 lat jest przysmakiem, który doskonale towarzyszy serom miękkim i twardym, kawiorom, krewetkom, a także truskawkom i innym świeżym owocom. Dodawany jest także do śmietankowych deserów lodowych i wyrafinowanych koktajli. I w końcu król octów balsamicznych Gocce Riserva e Gocce Patriarca starszy niż 20 lat, który oprócz wszystkich wymienionych zastosowań może wieńczyć posiłek, podany na małej
mojej kuchniDziś przedstawiam fajny przepis na pyszne i chrupiące gofry. Warto podawać je z bitą śmietaną i owocami. Ja lubię robić je również z dodatkiem dżemów oraz
Blog kulinarny S9.PLProsty i łatwy przepis na doskonałe słodkie naleśniki. Napełnij naleśniki czekoladą i owocami. Wylewny deser, który zawsze dotyka delikatnych ... podniebień. SKŁADNIKI: 500 ml. mleka 300 gr. mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 1/2łyżeczki oleju szczypta soli 2 banany 2 gruszki nutella WYKONANIE
Rita creativejest skomplikowany i długi – trwa 6 miesięcy – i polega na przemiennym wywoływaniu „pocenia się ” strąków i ich wysuszaniu. Jak przygotować cukier waniliowy Wanilia ma zastosowanie przede wszystkim w deserach, wypiekach i aromatyzowaniu słodkich sosów, w przemyśle cukierniczym przy wyrobie czekolad i cukierków, a także jako komponenta niektórych perfum i tytoniów. W kuchni egipskiej i arabskiej szczególną sławą cieszą się
Podstawy Gotowaniachyba najprostszy deser świata, czyli przekładane masą wafle. Pewnie jak większość z Was mam w swych zbiorach kilka receptur na masę do wafla. Oto jedna z nich. Jednak ostrzegam, jest bardzo słodka... Oczywiście Ameryki nie odkryję, jeśli powiem to...ale żeby zrobić mniej słodką wystarczy dodać mniej cukru, a tym samym należy również zredukować ilość mleka. Można dodać trochę więcej
Z Hrabiną w kuchni