mamy Moja mama od zawsze kojarzy mi się z prawdziwą gospodynią w której domu, musiał być obiad dwudaniowy, kompot i deser. Nigdy nie szła na skróty, nigdy nie narzekała że jej się nie chce. Gotowała dla nas z miłością i poświęceniem. Od zawsze pamiętam jej torty które czarowała z przeróżnych okazji. Biszkopty piekła w prodiżu. W zależności od sezonu torty
wesoła kuchniaczyli serniczek z likierem truskawkowym Możecie upić ricottę dowolnym likierem. Ja wykorzystałam truskawkowy. Kremowy smak likieru idealnie podkręcił dość mdłą ricottę. Wystarczyło dodać owoce dla przełamania smaku i deser dla pełnoletnich gotowy. Podczas gotowania wprawdzie alkohol odparowuje, jednak nigdy do końca. Dlatego też nie polecam dań z dodatkiem alkoholu dla dzieci. Nawet jeśli ten dodatek jest niewielki. Tu akurat wcale
Kucharzycatakie dni, kiedy człowiek ma ochotę na kogel mogel z kakao. W jednym jajku znalazłam dwa żółtka i tak oto powstał naprawdę dobry mini deser w deszczowy dzień. W dzieciństwie najczęściej jedliśmy kogel mogel bez żadnych dodatków takich jak kakao, ale pamiętam, że była też wersja z sokiem z cytryny. Jak to było dawno, czas leci! Pamiętam jak kogel
Moja smaczna kuchniaBabeczki bananowe nie muszą być traktowane jedynie jako deser. Te bez dodatku cukru (słodzone jedynie smakiem dojrzałych bananów z dodatkiem gorzkiej czekolady idealnie sprawdzą się na śniadanie lub na drugie śniadanie do torebki lub szkoły. Składniki (12 sztuk): 125 ml oleju roślinnego 3 banany (muszą być bardzo miękkie i dojrzałe) 2 jajka 250 g mąki 1/2 łyżeczki sody łyżeczka
ChilliJemyZapach i smak wiosny zamknięty w tym słodko-kwaśnym deserze bez pieczenia. Lubicie rabarbar ? ja uwielbiam w ciastach. Dla mnie smak rabarbaru to wspomnienie z dzieciństwa, gdzie Mama zawsze co sobotę piekła puchate drożdżowe ciasto z kawałkami majowego rabarbaru posypane maślaną kruszonką. Jak to ciasto smakowało! Bardzo często też robiła konfiturę z rabarbaru z dodatkiem pomarańczy
Wanilia i KardamonJabłka w cieście to świetna szybka przekąska, do tego proponuję słodziutki sos karmelowy o smaku kokosowym! Idealne na śniadanie, obiad, deser. Składniki: 60 g mąki 1/4 szklanki mleka 1 jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jabłka – najlepsze kwaskowate olej do smażenia Mąkę, mleko, jajko, sól i proszek do pieczenia połączyć w miseczce. Jabłka umyć obrać pokroić
Mój pomysł naKrakersiak z orzechami bez pieczenia to błyskawiczny deser o wyjątkowym smaku. Ciasto nie jest zbyt słodkie, a słona nuta dodaje mu charakteru. Wykonuje się je błyskawicznie i można je zajadać właściwie od razu po przygotowaniu, choć najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy krakersy lekko zmiękną, a masa z mascarpone i kajmaku zastygnie. Jest wyjątkowo pyszne i będzie smakować wszystkim łasuchom
e-PrzepisyKulinarneMakowiec japoński jest bardzo łatwym i pysznym ciastem do zrobienia. Świetnie sprawdzi się jako prosty deser na każdym przyjęciu. Przepis na ciasto, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Makowiec zaraz po serniku jest najchętniej jedzonym ciastem w moim domu. Zazwyczaj robię pyszne ciasto, jakim jest torcik makowy , który nie zawiera w swoim składzie jabłek i jest praktycznie z samego
Kuchcik gotujeprawie jak lato, tylko szkoda że to tylko jednorazowo, bo od jutra popsucie totalne pogody i deszcze na majówkę.😑 Gdy zbliża się weekend nie wypada przyrządzić czegoś słodkiego na deser i tym razem padło na babeczki. Wykonałam je wzorując się wyglądem na sernik królewski czy izaura. Przepis oczywiście na ciasto znajdzie u mnie poniżej w linku. Jeśli chodzi o babeczki
Zdrowie i pysznie na talerzuChrupiące, pachnące wanilią i z ulubionymi dodatkami gofry. Idealne na śniadanie lub deser dla całej rodziny. Przygotowanie: 10 minut Koszt: Tanie Z góry przepraszam za jakość zdjęcia, ale robiłam je, gdy zabrakło mi dziennego światła. Oczywiście to, co najważniejsze i tak ukazuje fotografia, bo przedstawia przepyszne chrupiące gofry. Tym razem wykonałam je na maślance z dodatkiem wanilii. Użyłam
Zdrowie i pysznie na talerzuClafoutis to smaczny deser z francuskim rodowodem, najczęściej pieczony z owocami np wiśniami. Szczególnie dla miłośników ciast o gęstej, zbitej i wilgotnej konsystencji. Dzisiaj wersja czekoladowa clafoutis z gruszką. PRZEPIS NA CLAFOUTIS CZEKOLADOWE Składniki na clafoutis czekoladowe: 2 jaja 1 szkl mąki 2 łyżki kakao 1/4 szkl cukru trzcinowego demerara łyżeczka ekstraktu waniliowego 100g masła 150ml mleka 1-2 gruszki
Dorota Smakujeczyli mini serniczki na zimno w słoiczkach, łatwo zapakować do koszyka i przewieźć, a każdy dostaje ładną porcję w sam raz na raz ;) Dzisiejsze serniczki można podać również jako deser w domu, dzięki zamknięciu wygodnie przechowamy je w lodówce. Z podanych składników zrobiłam 6 porcji w niedużych słoiczkach. Jeśli marzy Wam się sernik na zimno w standardowych rozmiarach zapraszam
CiastkozercyZnowu kombinuję jaką słodkość mogłabym zjeść, musi być zdrowo, smacznie i bez cukru Takie desery jak ten to ja mogę w sumie jeść codziennie! Delikatny, zdrowy, jogurtowy z ananasem….Do tego „czekoladowy” spód i lekko grzeszna polewa – pychotka! Jagielniczek jogurtowy z ananasem Jagielniczek jogurtowy z ananasem Składniki: SPÓD: 2 łyżki płatków żytnich ( lub innych) 2 łyżki
Mój pomysł naGofry są bardzo dobrą alternatywą na deser dla całej rodziny. Są zrobione ze składników, które używamy codziennie do obiadów czy pieczenia ciast, dlatego też można je wykonać praktycznie od razu bez potrzeby poszukiwania składników w sklepie. Przedstawiam przepis, z którego ja często korzystam. Gofry są smaczne i chrupiące. Do ich przygotowania warto użyć gofrownicy o mocy minimum 1000 wat. Niestety
Blog kulinarny S9.PL