ochłody i słodyczy dziś shake morelowy. Pyszny, zimny, gęsty, pity lub wyjadany łyżką. Obłędny smak słodkich moreli, lodów śmietankowych i mleka. Deser, koktajl, shake w ciągu dnia, traktujcie dowolnie Jest pyszny, polecam jak nigdy! SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka (250 ml), u mnie 3,8% 5 moreli 2 czubate łyżki lodów śmietankowych lub waniliowych PRZYGOTOWANIE: Morele myję, pozbawiam pestek i kroję
Zasmakuj Kuchnirazem mam coś nietypowego. Otóż granolę z kaszą gryczana – baaaardzo chrupiącą i niezwykle smaczną. Granole świetnie sprawdzają się na pierwsze i drugie śniadanie, a również jako dodatki do deserów. Pamiętajcie, że te domowe są zdrowsze od tych kupnych. Nie zawierają konserwantów i ulepszaczy, ani cukru, którego dodają w ogromnych ilościach. Możemy sięgać po nasze ulubione bakalie i kombinować
Be Fit Be StrongRyż na mleku z cynamonem to pyszny i sycący deser, który przygotować możemy na śniadanie, lub jako przekąska w ciągu dnia. Składniki: 200g ryżu 700-800ml mleka 20g cynamonu 4 łyżki cukru 1op. cukru waniliowego 1 łyżka masła Przygotowanie: Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, cukier i wsypujemy ryż. Gotujemy na średniej mocy palnika, mieszając często by ryż się
NiePieprz.plnajczęściej smażę w bułce lub robię z nich placki. Zrobiłam też kilka słoików marynowanych patisonów. Pomyślałam jednak, że może by użyć je także do ciasta. Z cukinii robiłam taki deser już nie raz, więc tym razem padło na patisony. Tak powstało wilgotne Ciasto z patisonów kakaowe z dodatkiem jeżyn. Składniki: ciasto
Kuchnia co dniaWszystko, co dobre szybko się kończy i niestety wakacje dla niektórych też. Na osłodzenie sobie tych ostatnich chwil przed szkołą, proponuję pyszny deser przygotowany z wafli ryżowych, soczystych borówek i klasycznego kremu do andrutów wg przepisu mojej Babci :) opakowanie wafli Sonko Slim Wafle ryżowe z ryżem białym jaśminowym i kokosem szklanka borówek masa: 250 g masła 3/4 szklanki cukru pół
Mienta blogCiepła pogoda nas nie opuszcza, więc pozostaje się tylko cieszyć i chłodzić jakimiś ziemnymi deserami. Najlepiej oczywiście sprawdzą się lody, więc dziś przepis na wersję domową i oczywiście bananową :) Te lody wymagają troszkę więcej pracy i czasu, niż te klasyczne, które można przygotować dosłownie w 5 minut i które również bardzo polecam (i przy okazji przypominam przepis, który pojawił się
Healthy food explorerPtysie w karmelu nadziane pysznym francuskim kremem cukierniczym Crème pâtissière . To zdecydowanie deser na specjalne okazje! Ten wpis, razem z przepisem na krem francuski, otwiera całą serię, w której chciałabym podzielić się z Wami wiedzą i moimi wersjami przepisów z Le Cordon Bleu. W Paryżu nauczyłam się całego mnóstwa przydatnych cukierniczych trików. Przywiozłam też wiele ciastkowych inspiracji, które na pewno
Ciastkozercysię do przekładania ciast, tortów czy wypełniania babeczek oraz rurek. Ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt. Krem ten sprawdzi się również jako lekki deser. Polecam. 200g śmietanki 30-36% 200g serka homogenizowanego waniliowego (można użyć dowolnego smaku) 2 łyżki cukru pudru (płaskie lub wg smaku) 1 opakowanie śmietan-fixu (*) Śmietankę
Di gotujePrzepis na te pyszne babeczki pochodzi z książki Aleksandry Seghi "Zielona Toskania" . Babeczki robi się szybciutko, pięknie pachną, są przepyszne. Idealne jako deser ale także jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy, polecam gorąco. Muffiny z kiwi. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieFrużelina z borówek to idealny sposób na pyszne owoce, jako zdrowy dodatek do lodów, deserów i ciast. To owoce w żelu, które swoim wyglądem przypominają gęsty kisiel lub rzadszą galaretkę. Można je przygotować na dwa sposoby, czyli przy pomocy żelatyny lub z dodatkiem mąki kartoflanej. Tym razem frużelinę zrobiłam na bazie mąki ziemniaczanej, bo nas sos jest gotowy
Kulinarne przygody Gatityprzychodzę do Was nie tylko z przepisem na pyszną delikatną roladę makową, ale również z filiżanką dobrej kawy. Bo cóż może być lepszego. Dobrze dobrana kawa jest dopełnieniem każdego deseru. Aroma Pieno , to głębia i smak dla każdego kawosza. Mieszanka jasno palonych ziaren 100% Arabica pochodzących z plantacji znajdujących się w Brazylii, Kolumbii oraz Etiopii. Ta kawa zachwyci każdego. Już
Słodkie okruszkiGości część kolejna, więc jest domowy deser Ciasto, które pięknie wygląda, świetnie smakuje, zawsze się udaje. Użyłam do jego przygotowania mąki pszennej i mąki kukurydzianej w proporcji 1:1, możecie upiec je także na samej mące pszennej. Mąka kukurydziana jednak dodaje pięknego, ciepłego koloru ciastu, które w połączeniu z ciemnymi owocami wygląda mega zachęcająco! Jeśli macie czas możecie oprószyć
Zasmakuj Kuchniksiążki Aleksandry Seghi "Zielona Toskania". Ciasto wypiekane z ricottą jest leciutkie, pulchniutkie i zdecydowanie za pyszne, znika szybko. Jest idealne do porannej kawy czy herbaty, jako deser albo drugie śniadanie, idealne do szkoły czy pracy. Ono po prostu jest doskonałe, polecam do wypróbowania. Toskańskie ciasto z ricottą. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejabłkami, ja proponuję Wam letnią wersję tarty tatin, z brzoskwiniami, zapewniam, ze jest pyszna i delikatna. A podana z kremem jogurtowym to sama rozkosz. To idealna propozycja lekkiego deseru na letnie przyjęcie w ogrodzie. Czas przygotowania : 30 min Porcja dla 4-6 osób : ● 1 gotowe ciasto francuskie do formy o średnicy 24 cm* ● 5 brzoskwiń ● 60 g cukru
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska