Beijinhos to po portugalsku całuski. Wymowa tego słowa jest przeurocza - „beiżinios”. Nazwa jest zresztą tak słodka jak słodkie są te jakże popularne w Brazylii słodycze.W
Smaki BrazyliiIdealny deser na niedzielne popołudnie lub na specjalne okazje tj. Walentynki Z tej porcji wyszło 9 sztuk Przygotowanie ciasta – do garnka wlać wodę, dodać masło
Kuchnia PokoleńCzekoladowe ciastka serduszka z czerwonym pieprzem Pieprz czerwony (różowy) ziarnisty – suszone owoce jagodowe rośliny Schinus molle – “peruwiańskiego drzewa pieprzowego” . Lekko pikantny i
Tajemnice SmakuŚwiat oszalał na punkcie Walentynek. Czerwony kolor jest absolutnie wszędzie! Ja zawsze anty, bo po co takie święto i że raz w oku tylko i że
bistro mama14.02 .2019 Magda Nie jestem szczególnym fanem Walentyne – nie daje się porwać fali czerwonych serduszek, kartek czy maskotek. Nie dla mnie też wystawna kolacja w
Smaczna StronaUważam, że kupowanie prezentów na walentynki jest przereklamowane. O wiele lepiej samemu zrobić prezent albo jeszcze lepiej ugotować lub upiec! Walentynki już w tę niedziele dlatego
wegujemyJutro wyjątkowy dzień dla wszystkich zakochanych, zostaniemy obsypani jutro z każdej strony wszystkimi czerwonymi sercopodobnymi gadżetami z każdej strony. Trzeba się więc przygotować na zmasowany
ciastkarnia na kruchym spodziewykonaniu sernik na zimno, który nie wymaga wielu składników i jest prosty w przygotowaniu. Pomimo swej prostoty jest przepyszny i może ładnie prezentować się w walentynkowej scenerii. Składniki: Na masę zieloną: 400 g twarogu białego (z wiaderka) 150 g śmietanki 30% 2 galaretki agrestowe Na masę różową: 400 g twarogu białego (z wiaderka) 150 g śmietanki(...)twarogu stopniowo wlewać zimną (płynną) galaretkę miksując na średnich obrotach miksera. W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietankę i delikatnie połączyć z masą twarogową. (Jeśli lubimy desery bardzo słodkie, można dodać do śmietanki pod koniec ubijania 1-2 łyżki cukru pudru). Przelać do tortownicy i odstawić do stężenia do lodówki. Masa stosunkowo szybko tężeje, najlepiej jednak odczekać minimum
My sweet a lifeChoróbsko powoli przechodzi. Jeszcze tylko pokasłuję sobie w najmniej odpowiednich momentach i oddycham niczym ryba wyrzucona na brzeg przez fale: z szeroko otwartymi ustami. Mało to
Pożeraczka, czyli raz adobrzedzisiejszym poście przygotowałam dla Was zestawienie czterech pysznych deserów, które możecie przygotować na Walentynki. Ryżowy sernik wegański w słoiku Błyskawiczny sernik wegański na zimno zamknięty w słoiku. Głównym składnikiem są płatki ryżowe, które w połączeniu z mlekiem kokosowym tworzą pyszną masę sernikową. Link do przepisu Wegańskie delicje Wegańska wersja delicji, czyli biszkopty z wody po ciecierzycy, galaretka(...)przepisu Wegańskie mini serniki z truskawkami Szybkie i proste wegański mini sernik na bazie jogurtu roślinnego, mleczka kokosowe z agarem z dodatkiem pokrojonych truskawek. Link do przepisu Walentynkowe trufle daktylowo-czekoladowe Prosty i szybki przepis na trufle daktylowo-czekoladowe obtoczone w suszonym buraku. Link do przepisu Smacznego
wegujemyValentine's Day Bądź moją Walentynką ( Walentym) ! Czy to się komuś podoba ,czy nie 14 lutego jest obchodzony na całym świecie jako „Dzień zakochanych
Kulinarny karnet ChristopheraCześć!Czy wiecie jaka firma produkuje tyle czegoś pysznego do jedzenia, że w ciągu roku wyprodukowanymi słoikami można okrążyć Ziemię 1,4 razy? Nie macie jeszcze
Pora coś zjeśćNa dzisiejszy Dzień Babci postanowiłam przygotować domowe trufle. Przepis znalazłam w internecie i przez cały proces wytwórczy trzymałam kciuki, żeby moje trufelki okazały się smaczne
W poszukiwaniu inspiracjiKiedyś w sklepach nie było gotowych mas kajmakowych i robiło się takie w domu..troszkę pracochłonne..w sumie nie pracochłonne, tylko czasu trzeba, bo taka masa
Moje domowe kucharzeniewprowadza sympatyczną atmosferę. Czas przejść do najlepszej części wyjazdu. Romantyczna kolacja w Restauracji Panorama. Restauracja serwuje dania kuchni polskiej i europejskiej, wystrój jest bardzo przyjemny (akurat trafiliśmy na walentynkowy, gdyż wczoraj był 14. luty). Dostaliśmy stolik z widokiem na Jezioro. Karty menu były konkretne, nie zawierały nie wiadomo ilu pozycji, co dla mnie jest plusem. Lepiej mniej do wyboru(...)pyzami i modrą kapustą. Ja postawiłam na rybę: grilowany łosoś, ziemniaki dauphinoise, masło ziołowe, puree z kalafiora z wermutem. Genialne! :) Na samą myśl leci mi ślinka. Czas na deser! W tym wypadku wybraliśmy tak samo: tradycyjne lody, trzy gałki: pistacjowa, truskawkowa i waniliowa, coulis z brzoskwiń, chrupiące wafelki i posypka (chyba pistacjowa). Ale było pysznie, prawdziwe, tradycyjne lody. Do pokoju
Trufelkowo