Przemierzając bezkresy polskiej blogosfery natknąłem się na lody z kaszy jaglanej. Pierwsza myśl była taka, że to trochę dziwny pomysł, ale skoro robi się „sernik
BlendmanUwielbiam jogurtowe lody z owocami, zawsze trafiają do mojego lodowego wafelka jako pierwsze :) W końcu postanowiłam przygotować je w domu i..... sukces! Lody są pyszne, takie
DefinicjaSmakuMamy dzisiaj dla Was deserową propozycję - puszyste czekoladowe muffinki obtoczone w czekoladzie z siekanymi migdałami i kremem kawowym. Szybkie, proste i efektowne! Składniki: (10 sztuk) 120
Plate of JoyDzisiejszy dzień rozpoczynamy bardzo prostym deserek. A co tam, nikt nie obiecywał, że za każdym razem będzie domowy, skomplikowany przepis. Póki są truskawki wykorzystujemy je na
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitakie desery, które o każdej porze roku smakują idealnie. Ukochany, kremowy sernik , szarlotka z kruszonką , tarta czekoladowa , no i lody. To właśnie lodom poświęcę dzisiejszy wpis, a Was zapraszam na przepyszną lodową ucztę. Gdy od marki UNOLD dostałam propozycję przetestowania kolejnego sprzętu ( pewnie pamiętacie, jak kilka miesięcy temu testowałam genialne urządzenie do robienia pancakes – tutaj ) – nie zastanawiałam się(...)wypróbowanym przeze mnie smakiem była TRUSKAWKA – lody bardziej sorbetowe niż śmietanowe ze względu na dużą ilość truskawek, a mniejszą ilość śmietany. Wykorzystałam truskawki mrożone – genialny pomysł! LODY TRUSKAWKOWE SKŁADNIKI: * śmietana 36% – 200 ml * mleko tłuste – 150 ml * truskawki ( mrożone ) – 350 g * cukier – 80 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Truskawki siekamy na drobno, wkładamy do misy, zalewamy
Ostra na Słodkookazji dużo i jeszcze więcej miłości w Waszych związkach :) Akurat ten dzień wypada na weekend, dlatego można nieco posiedzieć w kuchni i przyrządzić coś specjalnie na tę okazję. Ten deser możecie wykonać dzisiaj wieczorem i jutro, gdy zapewne większość z Was ma wolne rozkoszować się nim we dwójkę. Bardzo pyszne i mało kaloryczne! Potrzebujecie tylko galaretki, jogurt grecki i foremki(...)Składniki: 400 g jogurtu greckiego 1 galaretka wiśniowa (ja dałam bez cukru) 1 galaretka cytrynowa (ja dałam bez cukru) pół galaretki truskawkowej (lub cała) foremka w kształcie serca Przygotowanie: Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i studzimy. Ostygniętą łączymy z 200 g jogurtu greckiego i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do foremek lub do blaszki kwadratowej (wyłożonej folią
zdrowo i aktywnieokazji dużo i jeszcze więcej miłości w Waszych związkach :) Akurat ten dzień wypada na weekend, dlatego można nieco posiedzieć w kuchni i przyrządzić coś specjalnie na tę okazję. Ten deser możecie wykonać dzisiaj wieczorem i jutro, gdy zapewne większość z Was ma wolne rozkoszować się nim we dwójkę. Bardzo pyszne i mało kaloryczne! Potrzebujecie tylko galaretki, jogurt grecki i foremki(...)Składniki: 400 g jogurtu greckiego 1 galaretka wiśniowa (ja dałam bez cukru) 1 galaretka cytrynowa (ja dałam bez cukru) pół galaretki truskawkowej (lub cała) foremka w kształcie serca Przygotowanie: Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i studzimy. Ostygniętą łączymy z 200 g jogurtu greckiego i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do foremek lub do blaszki kwadratowej (wyłożonej folią
Zdrowie i pysznie na talerzuPrzedstawiam Wam zupełnie inny sposób na tradycyjny polski wypiek jakim jest sernik. Wykonany w mojej ulubionej wersji – mini serniczków w formie muffinkowej. Dodatkowo zamiast zwykłego
Słodki Blogesień rozgościła się na dobre, a co za tym idzie, mój wewnętrzny Łasuch domaga się słodkości Dlatego dzisiaj mam dla Was prosty przepis na deser, który moim zdaniem idealnie wpisuje się w jesienny klimat. Smak ptasiego mleczka to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa! Ale kto powiedział, że trzeba kupować je w sklepie? Jeśli nie lubicie piec ciast, a macie ochotę(...)potrzebować: 4 duże jajka 4 łyżki żelatyny 9 łyżek cukru (u mnie cukier trzcinowy) 2 płaskie łyżki kakao 1 szklankę (200ml) słodkiej śmietany 30% 1 opakowanie galaretki (ja używam truskawkowej galaretki bezglutenowej) 15 g cukru waniliowego (ok. 1 łyżki) 200 ml wody do rozpuszczenia żelatyny Wykonanie krok po kroku: 1. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i odstawiamy
Okiem Blondynki by McBlondiSkładniki: 1 opakowanie galaretki truskawkowej (77g) 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) 1/2 litra mleka 1/2 przygotowanej gorącej wody 2 łyżki cukru kryształ 4 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Galaretka - galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wody. Odstawić do schłodzenia. Budyń - z pół litra mleka odlać 1/2 szklanki mleka, wsypać do niej 1 opakowanie budyniu, dobrze wymieszać. Resztę mleka(...)galaretkę rozlać do 4 pucharków i wstawić do lodówki do stężenia. Następnie na wierzch stężonej galaretki delikatnie rozłożyć budyń, wierzch wyrównać szpatułką. Na koniec wierzch posypać startą gorzką czekoladą. Deser lekko schłodzić
Ciastka - domowe słodkościwidać w tym roku w sezonie truskawkowym trochę poszalałam. Zrobiłam szybki deserek z płatków ryżowych. Mało, że szybki i łatwy deserek to jeszcze jaki pyszny. Do posłodzenia użyłam tegorocznego miodu rzepakowego Miody Wileńskich. Składniki: 1 szkl mleka 0,5 szkl płatków ryżowych błyskawicznych 1 łyżeczka miodu rzepakowego Miody Wileńskich 8 podłużnych biszkoptów 300 g truskawek 1 łyżka miodu rzepakowego(...)minuty. Zdjąć z ognia dodać łyżeczkę miodu, wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Płatkami napełnić do połowy kieliszki, pokruszyć po dwa biszkopty i na wierzch nałożyć truskawki zmiksowane z miodem. Deser można podać od razu po przygotowaniu lub przed podaniem schłodzić w lodówce
Ala piecze i gotujeSPÓD: Upiec biszkopt z 2 jajek z tego przepisu MASA SEROWA: 700 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego dwukrotnie, ja wrzucam ser do malaksera i miksuję
Blondynka GotujeW lodówce zalegała otwarta śmietana kremówka, na czasochłonne kombinowanie w kuchni nie było czasu, musiałam się zbierać do pracy. Kiedyś w internecie widziałam coś podobnego, coś
Blondynka GotujePyszny i słodki bałagan w kieliszku jest świetnym deserem! Do tego świeże truskawki i nektarynka - poezja! 150 g truskawek 250 g śmietanki 36% 3 łyżki wody 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 nektarynka Kilka bezów Żelatynę zalewamy zimną wodą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Truskawki obieramy ze szypułek (kilka odkładamy do dekoracji). Myjemy pod bieżącą wodą(...)ognia, dodajemy żelatynę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dolewamy truskawki i miksujemy na wolnych obrotach aż owoce połączą się ze śmietaną. Mus truskawkowy przekładamy do kieliszków. Następnie blend ujemy obraną nektarynkę i wylewamy na mus. Układamy pokruszone bezy i świeże truskawki
VioletoweKucharzenieNajlepsze ciasto na słodkie weekendy, dwie warstwy masy serowej z galaretkami , dowolne owoce lata zatopione w krystalicznej bezbarwnej galaretce, na spodzie z biszkoptowych języczków, efektowne i
Wanilia i KardamonWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 (wyszło 14 naleśników) ŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki na naleśniki
JejKuchniaNie ma nic lepszego niż domowe lody. W taki upał najbezpieczniejsze są te przygotowane bez jajek. Aksamitny grecki jogurt i aromatyczne borówki amerykańskie to
Kulinarne przygody GatityJestem najszczęśliwsza na świecie! Nie dość, że wczoraj zaczęłam i skończyłam sesję to dostaliśmy wyniki z fizjologii i mam 5 na koniec! Z tym o to
Be Fit Be StrongCiasto , które prezentuje na blogu powstało na bazie ciasta ananasowiec, ale zmodyfikowane przeze mnie i tylko z truskawkami. Zastanawiałam się jak je nazwać i skoro z
W kuchennym oknie EwyMój pomysł na ciepłe śniadanko. Uwielbiam połączenie smaku słonego ze słodkim, takie jak słone paluszki i czekolada. Dzisiejsze słone serowe ciastka ze słodkim dżemem zainspirowała koleżanka
prawdziwe jedzenie