Dziś zapraszam na ciasto w 100 % zdrowe i naturalne, zielony kolor powstał po dodaniu młodego jęczmienia. Jeśli lubicie eksperymenty, nie wahajcie się upiec takie ciacho
Życie zaczyna się w kuchniCzas na coś nowego – przynajmniej dla mnie Za oknem ciągle zimno i śnieg więc kolejny smakołyk będzie miał swoje korzenie w słonecznej Australii czyli pavlova
Kuchenne Wariacjeoknem śnieg, więc postanowiłam przygotować jakiś pyszny deser pachnący jabłkami, cynamonem, delikatny, słodki, przypominający wakacyjne chwile, leżenie pod jabłonką i patrzenie na płynące nad głowami chmury.... Składniki: ciasto 125 g masła, 75 g cukru, 2 żółtka, 170 g mąki, 1 łyżka wody, szczypta soli nadzienie 4 duże jabłka, sok z połowy cytryny, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka cynamonu(...)jabłek przełożyć do formy z ciastem, starając się odsączyć z powstałego soku. N wierzchu ułożyć jabłko pokrojone w półplasterki. Całość przykryć pianą z białek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez koło godzinę. Żeby beza się nie spiekła używać tylko dolnej grzałki. Można też przez 35 minut piec samą tartę z jabłkami a dopiero na ostatnie 25 minut dodać
Moja kraina smakówlaktozy od Mlekovita 2 łyżki cukru 1 op. budyniu śmietankowego na 500 ml mleka 100 g masła bez laktozy kilka świeżych truskawek cukier puder do posypania Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Oddzialamy białka od żółtek. Białka przekładamy do miski, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po 1 łyżce(...)ciasto na kształt koła. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wykładamy biskwity z piekarnika i po 2-3 minutach odklejamy je od papieru do pieczenia i delikatnie zaginamy na pół oraz odstawiamy do ostudzenia (ja ułożyłam je na odwróconej blaszce do pieczenia babeczek). Krem: Do garnka wlewamy 300 ml mleka, dodajemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneZdecydowanie beza należy do moich ulubionych deserów czy ciast. W tamtym roku próbnie upiekłam pavlovę w kształcie wianka i był to strzał w dziesiątkę. Wersję w czerwonej kolorystyce z granatem i rozmarynem znajdziecie tutaj , to jeden z chętniej odwiedzanych przepisów na blogu. W tym roku postanowiłam przygotować również wianek bezowy, dobrałam do niego krem cytrynowy i ozdobne owoce miechunki, które(...)Piekarnik nagrzewamy do 150*C bez włączonego termoobiegu Wkładamy bezę na dolą półkę, pieczemy 5 minut (nie dłużej) Zmniejszamy temperaturę do 120*C, pieczemy 60 min Po upływie 60 minut zmniejszamy temperaturę do 100*C, pieczemy kolejne 60 minut Wyłączamy piekarnik, zostawiamy bezę do całkowitego wystudzenia (ja zostawiłam na całą noc) W trakcie pieczenia, suszenia i studzenia
Gotowanie i blogowanieCiacho w 45 minut, 1 miska, 2 łyżeczki. Tak, to jeden z moich ulubionych czekoladowców. Szybki i pyszny deser na każdy dzień tygodnia. A do tego nie potrzebujemy ani jajek ani mleka. W sumie bez masła również - użyłam go tylko do polewy. Choć zasadniczo rzeżucha nie komponuje się ze słodkościami tu akurat polecam to połączenie. Smak czekoladowca jest bardzo(...)całości dolewamy olej, ocet, wodę i energicznie mieszamy do momentu powstania jedolitej kremowej masy. Przekładamy ciasto do brytfanki lub blaszki na babkę (Ja akurat używam właśnie takiej blaszki) Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Gotowe ciasto wyciągamy do przestygnięta i przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy, gotujemy. Dodajemy masło, ściągamy z gazu
upichconaSernik na zimno z połówkami brzoskwiń i galaretką krystaliczną z wyglądu przypominający sadzone jajka to idealna propozycja na Święta Wielkanocne. Masa sernikowa wykonana jest z
Kuchnia MagdaLenyIdą święta! Choć tych nowości u mnie sporo, to części albo nie mam kiedy wrzucić albo- co gorsza nawet kiedy napisać. Zdjęcia leżą, notatki też, a
Kuchnia w czekoladzieMałe, słodkie co nieco, a jak bardzo cieszy. Pyszne makaroniki z jeszcze fajniejszym krem na bazie belgijskiej mlecznej czekolady Blanche . Składniki: 100 g
Malinowe PocałunkiDacquoise to tort, w którym zakochałem się od pierwszego kęsa. Słodka beza, słodki krem z daktylami i chrupiącymi orzechami. Po prostu niebo w gębie. A za
Jacob TastesKarnawałowe kruche ciasteczka, które nie wymagają piekarnika, zaskoczą Was zupełnie. Smakują jak pieczone, rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Ich wadą jest
Poezja smakuDzień dobry! Jestem, wróciłam. Kilka dni urlopu bardzo mi było potrzebne, nowa energia, nowe pomysły, nowe przepisy. To wszystko już niebawem. Dzisiaj zapraszam na jogurtowe
Życie zaczyna się w kuchniPytanie z serii tych retorycznych… znacie ciasteczka „Jeżyki”? Tak myślałam! Co prawda osobiście nie sięgam po nie, gdy jestem w sklepie. Ale zawsze
Be Fit Be StrongMIODOWNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ, KAJMAKIEM I ORZECHAMI W KARMELU Przepis na miodownika, przechodzi w mojej rodzinie z rąk do rąk, jest to ciasto, z tych, które
SMYKWKUCHNITrudno skojarzyć święta bez smaku i zapachu pierniczków. Są uwielbiane przez każdego, nikt, po prostu nikt nie może im się oprzeć. Sam bardzo lubię
Kuchnia Łukasza