Całość jest bardzo wyrazista w smaku, sycąca i - naprawdę dająca się polubić. To propozycja dla fanów gyrosa - bardzo podobna, jednak inna. Nie ma kurczaka, są za to pierożki. Nie ma kapusty pekińskiej, jest sałata lodowa. Dałam też przesmażone pieczarki. Idealna propozycja na imprezy rodzinne, domówki itp. A może i Sylwestra? Jednocześnie chciałabym Wam życzyć wszystkiego dobrego w nadchodzących Nowym(...)Sałatę porwać na nieduże kawałki - na piórka. Całość układać warstwowo, rozdzielając wg potrzebnej ilości w zależności od ilości miseczek. Można dołożyć inne ulubione składniki, czy np. mięso z kurczaka. Ja układałam tak: - jedna część sałaty - ogórki - jedna część sosu czosnkowego - pieczarki - ketchup - tortellini - kukurydza - pomidory - druga część sosu czosnkowego - druga część sałaty. Sałatka trzyma się długo
Poezja Smaków - blog kulinarnyDzisiaj przenosimy się smakiem do Meksyku! Co prawda nigdy tam nie byłam, ale będąc w Los Angeles, które jest w większości zamieszkiwane właśnie przez ten naród
Zgrabne GotowanieJesień trwa niespełna miesiąc, a mi się już tęskni za latem. Nie jest ona może bardzo straszna i smarkata, jak to było jeszcze w tamtym roku
gotować!Skrzydełka w chrupiącej panierce z grilla to chyba jedna z najpopularniejszych potraw z grilla przygotowywana w naszym kraju. Któż z nas nie był na grillu na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pozostał z obiadu. Szybka w wykonaniu i jeszcze szybciej zniknęła. Nic dziwnego skoro w domu jest sporo amatorów takich dań. Inne pomysły na zapiekanki znajdziecie tutaj , a uzbierało się ich już bardzo dużo. Składniki 300 g ugotowanego makaronu gotowany kurczak (miałam udka i pierś z rosołu) 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego Sos beszamelowy
O kuchni z uczuciemJeżeli nie macie czasu na długie gotowanie, to zachęcam do przygotowania zapiekanych udek z kurczaka. Wystarczy udka podsmażyć na patelni, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec z żółtym serem oraz plasterkami pomidora. Danie proste i bardzo smaczne. Takie udka świetnie smakują podane z młodymi ziemniakami. Składniki na porcje dla 3-4 osób(...)wyluzowanych udek z kurczaka (bez kości i skórek) 1-2 pomidory malinowe starty, żółty ser sól, pieprz olej do smażenia mąka pszenna do obtoczenia Udka z kurczaka umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Mięso przesmażyć z obu stron. Gdy udka będą miały lekko złoty kolor - przełożyć je do naczynia żaroodpornego
UgotowaćPyszne domowe danie obiadowe:) Improwizowany obiad zrobiony z tego co było akurat w lodówce. Niewiele tam było ale udało się coś ciekawego zrobić, całe szczęście miałam piersi z kurczaka w zamrażalniku :) Zestaw kurczak z sałatką warzywną wyszedł całkiem smaczny, nawet gotowy sos czosnkowy nie był zły, ale zdecydowanie polecam samemu jednak robić ;p Składniki: 1 duża pierś z kurczaka
Kuchnia Pełna Pasjitrzeba to proponuję wam właśnie to danie, które można podać z ziemniakami, kaszą, makaronem lub pieczywem. Składniki: 2 duże piersi z kurczaka (około 500-600 razem) 2 łyżki masła klarowanego 1 średnia cebula około 500 ml bulionu około 3/4 szkl śmietanki łowickiej 36% 1 puszka czerwonej fasoli 3-4 łyżeczki przyprawy do kurczaka po polsku sól do smaku pieprz(...)zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę dodać kurczaka podsmażyć od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso będzie podsmażone zalać bulionem i chwilkę gotować aż cześć bulionu się zredukuje. Wlać śmietankę, wsypać odsączoną fasolę. Na końcu gulasz zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie i ponownie zagotować. *Ilość mąki zależna od tego jak mocno zagęszczone dania lubimy
Ala piecze i gotujeromans z młodą kapustą . W końcu oba warzywa są ze sobą spokrewnione , więc nic dziwnego że się doskonale dogadują Podsmażane na maśle skrzydełka ,wzbogacają aromat , smak i nadają treściwości daniu . Smaczna , lekka zupa , pyszna i bardzo prosta . Genialna na gorące dni Spróbujcie tego połączenia – polecam Składniki : kawałek młodej kapusty ( może być połowa malutkiej główki, ale nie więcej ) 2 kalarepki(...)liśćmi 1 duża marchewka 1 cebula 1/2 pęczka koperku 1.2 pęczka natki pieruszki 2 ząbki czosnku – wyciśniętego praską 100 ml śmietany ,kremówki 1 łyżka masła 4-5 skrzydełek kurczaka sól , pieprz do smaku około 3 l wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warzywa , obieramy , oczyszczamy – wedle potrzeb i kroimy , szatkujemy w dowolny sposób . Ważne , żeby kawałki nie były zbyt duże
Ogrodnik w podróżytygodnie temu otrzymałam fantastyczną, naprawdę wielką księgę kulinarną, którą na dobrą sprawę, jeszcze nie przeczytałam całej. Przeglądałam często, ale fragmentami, bo z tak dużą książką nie da się zapoznać w całości naraz, szczególnie przy Zuzi, która już też próbowała ją przeglądać. A trochę mi szkoda takiego egzemplarza. Nie zawsze jej rączki są delikatne dla książek. ;) Niemniej Wielka Księga Kuchni Polskiej(...)gdzie na szybko tylko przejrzałam, na pewno będę mieć więcej pomysłów na obiady i inne dania. Jednym z pierwszych przepisów, które chcę wykorzystać, są pomysły na domowe wędliny, szczególnie gotowany schab i konserwę słoikową. Przy czym schab zamierzam zastąpić filetem z kurczaka lub indyka, aby i mąż miał co jeść. Już nie mogę się doczekać, mniam. :) Najciekawsze przepisy
Anioszek w kuchniteż po głowie dodanie jakiegoś pikantnego sosu: worcestershire, BBQ, sojowego? Co jakiś czas fiksuję się na testowaniu różnych wersji jednego rodzaju dania. Coś czuję, że nadszedł czas na pasztety :) Składniki: 2 ugotowane ćwiartki kurczaka (0,5kg) 1/2 dużej ugotowanej marchewki 1 ugotowana pietruszka 1/4 ugotowanego selera szklanka ugotowanej czerwonej ciecierzycy (100g) 50g bułki tartej 2 jajka szklanka suszonej
W kuchni wieczorempodać go dziś na obiad polecam w delikatnym pieczarkowo-śmietanowym sosie. Szybko i smacznie :) Jest to też idealne danie, jeśli chcemy przygotować coś "na jutro". Następnego dnia smakuje chyba nawet jeszcze lepiej ;) Składniki: - pierś z kurczaka (podwójna) - ok. 300 g pieczarek - 1/2 szkl. gęstej śmietany 18% - ok. 1/2 szkl. wody - łyżka masła - ząbek czosnku - olej do smażenia - odrobina
Kraina Tysiąca Smakówcukinią i szynką parmeńską (con prosciutto e zucchine) - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Tagliatelle z fetą i szpinakiem - Monika Piotrowska z bloga Malowane smakiem Tagliatelle z kurczakiem i mascarpone w sosie pomidorowym - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Tagliatelle verdi ai tre formaggi - zielone tagliatelle z trzema serami - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Tagliatelle z bazyliowo(...)Chilli, Czosnek i Oliwa Królik po myśliwsku - Ola z bloga Poznaj smaki świata Kurczak cacciatore - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Pollo rustico con patate - włoski kurczak rustykalny z ziemniakami - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Pulpety drobiowe z serem - Janiołka z bloga Eksperyment sobotni Pozostałe dania obiadowe: Caponata di mele - jabłkowa caponata - Maria T. z bloga SycyliaSi! Cukinia
Chilli Czosnek i OliwaO istnieniu tej pyszności opowiedziała mi ostatnio koleżanka z pracy - Asia - opowiadała i opowiadała jak to się nimi zajadała podczas grilla u koleżanki i tak mi
sierotka maRysia w kuchnidanie z kuchni azjatyckiej. Warto ugotować i spróbować, jest bardzo smaczny. Bulion przygotowałam na wywarze z kurczaka i warzyw. W zakładce Zupy znajdziecie przepisy na zupy tradycyjne takie jak pomidorowa, grochowa itp, oraz inne np zupa z cykorii z omletem, zupa z kalarepą, zupa z serków topionych itp. Można wybierać, gotować i zjadać. Jeżeli przygotowaliście dania
O kuchni z uczuciem