dania z kurczakiem - 13702 przepisów (strona:369/914)

pierś z kurczaka nadziewana prosciutto i ricottą 209

jednego z programów Gennaro Contaldo. W oryginale ricotta i mozarella są z bawolego mleka – równie dobrze sprawdza się wersja kozia… Danie łatwe i szybkie w przygotowaniu, dające wyborny smak. Składniki: filet z kurczaka – po jednej piersi na dorosłą osobę prosciutto crudo ricotta parmezan wędzona mozarella tymianek sól pieprz oliwa z oliwek czosnek chili białe wino

stajnia gołębie od kuchni
Grillowany kurczak z karmelizowanymi śliwkami i kaszą bulgur 246

talerzu. Długo nie minęło jak pobiegłam do sklepu po śliwki. Słodkie śliwki z ostrą nutą chili, delikatna kasza bulgur - mniamm. Z tym daniem potrzebujemy niecałe 30 minut, a warto! Bosskie to było! Składniki na 2 porcje: Kurczak: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej Skworcu 1 łyżka oliwy sól pieprz sok z cytryny

Blondynka Gotuje
Kurczak curry w wolnowarze 159

sokiem, imbir, 1/2 łyżeczki soli  i 1/4 łyżeczki pieprzu. Przełożyć do blendera, zmiksować.  Posypać kurczaka  pozostałą 1 łyżeczką garam masala i curry, dobrze doprawić solą i pieprzem.  Na dnie misy wolnowaru położyć ziemniaki.  Na ziemniakach ułożyć kurczaka. Polać sosem. Gotować w ustawieniu high  4 godziny lub  na niskim poziomie - low - 6 godzin(...)pieprzem.* Podawać z ryżem, z chlebem naan ( lub innym pieczywem) i np z jogurtem greckim. Smacznego! * Wygodniej jest, moim zdaniem, przenieść kurczaka z sosem do dużej patelni i szpinak oraz kolendrę dodać tuż przed podaniem dania

Stare Gary
Shawarma (shoarma) z pieczonego kurczaka 118

Dzisiaj propozycja na danie z kuchni arabskiej, ale z lekką modyfikacją. Pewnie wszyscy znacie "szawarme (shawarma) czyli inaczej danie shoarma, tak popularne w jednej z sieci restauracji. Shawarma to bliskowschodnia potrawa w postaci skrawków mięsa okrawanych z pionowego, obrotowego rożna. Nazwa arabska "szawarma" pochodzi od tureckiego słowa çevirme, dosłownie "obracający się". W Turcji(...)döner kebab, w Grecji – gyros."* Ale co zrobić jeśli nie mamy urządzenia obrotowego? Możemy wykorzystać do tego piekarnik i zrobić shawarme po prostu z upieczonego mięsa np piersi kurczaka. Do tego mega aromatyczna marynata, dodatki i gotowe. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej 170

się w odpowiednie składniki - glazurę przygotowałam z użyciem  Owocowej Rapsodii St. Dalfour imbir i pomarańcza . To ona nadaje temu daniu odświętny, zimowy charakter. Do tego czosnek, ostra papryka i prawdziwe masło.  Musicie tego spróbować! Składniki: Kurczak zagrodowy (ok. 2 kg) 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 1-2 łyżki roztopionego

Kulinarne Inspiracje
Piersi nadziewane suszonymi pomidorami 321

pierś z pomidorami i fetą wg przepisu, który znalazłem w koperkowej kuchni . Tym razem postanowiłem fetę zastąpić mozzarellą - obie wersje są bardzo smaczne. Danie to jest proste w przygotowaniu i efektownie wygląda. Składniki: pierś z kurczaka suszone pomidory w oleju ser mozzarella w zalewie świeża bazylia przyprawy: sól, curry, zioła prowansalskie Ser i pomidory kroimy w kostkę, dodajemy liście

Gotuj z Misiem
Quinoa po marokańsku 118

pestek winogron. To był impuls do stworzenia tego pysznego, aromatycznego dania i nawet się okazało, że nie przeszkadza mi w nim kumin, z którym od pewnego czasu się oswajam ;) Zapraszam więc w kulinarną podróż do Maroka. Składniki: 3 szklanki ugotowanej quinoy 1 pierś z kurczaka 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1 cebula 2 pomidory 1 mała cukinia 3 suszone(...)marynaty, czyli szarmuli. Wszystkie jej składniki przekładamy do miski i łączymy ze sobą mieszając energicznie przez chwilę. Pamiętajmy, że do dania będą także dodane oliwki i kiszona cytryna, więc ostrożnie z solą (dosolić można zawsze). Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do szarmuli, mieszamy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie kroimy w kosteczkę cebulę

Quinoa Raz!
Kurczak sezamowy (Sesame Chicken) 652

niezwykle popularnej w USA sieciówki serwującej tzw. fast food azjatycki - Panda Express. Restauracji, pomimo swojego sieciowego charakteru serwuje naprawdę pyszne dania, które zapadły mi w pamięć. Dziś proponuję Wam właśnie jedną ze specjalności Pandy- kurczaka sezamowego.   Kurczak sezamowy (Sesame Chicken) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2/3 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 1/3 łyżeczki sody

Mania Gotowania
Kurczak z rożna 141

kupowane w supermarketach, przeżywają swój trzeci żywot. Pierwszego doświadczają jako świeże mięso, drugiego jako mięso zepsute i trzeciego jako danie z rożna. Przyznaję, że trochę mnie to stresuje. Zawsze boję się kupować mięso z takich miejsc. Mimo, że kurczaka z rożna ubóstwiam. Jest na to sposób? Jasne! Zrobić go w domowym zaciszu. (function

Życie zamknięte w smaku
Filet z kurczaka w lekkim sosie z marchewką i groszkiem. 316

Szybkie, niezwykle proste w przygotowaniu i smakowite danie. Przygotowane bez dodatku tłuszczu jest odpowiednie dla dzieci i osób na diecie niskocholesterolowej.  Najważniejsze, aby gotować kurczaka zbyt długo, bo będzie wiórowaty. Tak ugotowany filet z kurczaka najlepiej podać z ryżem, tłuczonymi ziemniakami, kaszą jaglaną lub kaszą bulgur. Składniki: 40 dkg filetu z kurczaka 1 marchewka 1/2 szkl. mrożonego groszku

Codziennik Kuchenny
Makaronowa sałatka z wędzonym kurczakiem i sosem jogurtowo-madziarskim 220

Dziś zapraszam Was na kolejną szybką, sytą i smaczną sałatkę. Makaronowa sałatka z wędzonym kurczakiem i sosem jogurtowo-mardziarskim idealnie nadaje się na obiad, do pracy, na szybkie danie itd. Przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt pyszny. Spróbujcie. Do przygotowania sosu wykorzystałam pyszny i charakterystyczny w smaku sos madziarów Folwark . Składniki: 1 sitko ugotowanego makaronu kokardki 1 wędzona ćwiartka(...)kurczaka (około 250 g) 3 łyżki kukurydzy z puszki 1 cm grubego pora (biała część) pieprz do smaku 2 pomidorki cherry 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka sosu madziarów  Folwark Wszystkich zainteresowanych sosami Folwark zapraszam do zakupów na Frisco.pl Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W małej miseczce mieszamy jogurt z sosem madziarów. Do miski przekładamy pokrojone

Słodkie okruszki
wolno pieczone nóżki z kurczaka w whiskey 148

Zabawne, nigdy nie przepadałam za udkami z kurczaka, a coraz częściej pojawiają się na blogu. Staram się odczarować to z pozoru nudne danie i zdaje się, że z dobrym skutkiem, skoro sama coraz częściej po nie sięgam :) Tym razem  całe nóżki w dosyć nietypowej marynacie. Pieczone w nietypowej temperaturze.  Zapraszam! Składniki: - 2 nogi z kurczaka - pomarańcza

Cook&Love
Kurczak po meksykańsku 141

Nasza wariacja na temat kurczaka. Z dodatkiem papryki, czosnku, fasoli i kukurydzy. Dla chętnych z żółtym serem. Bardzo smaczne danie i szybkie - samo przygotowanie trwa około pół godziny (oprócz wcześniejszej marynaty). Sycące, można je podać z ryżem, ale równie dobrze z kaszą kuskus czy jęczmienną. Polecam gorąco! 1 podwójna pierś z kurczaka puszka pokrojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli puszka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kurczak w chilli z czerwoną fasolą 430

Przedstawiam Wam jedno z moich ulubionych dań. Proste, ale bardzo smaczne. Delikatnie pikantne za sprawą chilli, lekko kwaśne dzięki pomidorom i koncentratowi. Najlepsze do zajadania się ze świeżym chlebem czy bułką. Dobry sposób na przygotowania zarówno piersi z kurczaka, jak i innych jego części, na przykład udek. Składniki: panierka kurczaka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka chilli pieprz cayenne

W kuchni wieczorem
Zmodyfikowana, dyniowa wersja ratatuj (z kawałkiem kurczaka) 117

Czerpiąc inspiracje z jesieni, chcę dzisiaj zaproponować lekkie, a jak smaczne danie z wykorzystaniem dyni, czyli moją zmodyfikowaną wersję ratatuj z dynią i odrobiną kurczaka. Składniki: ok. 0,5kg dynii cukinia kilka pieczarek puszka pomidorów  1/2 pojedynczej piersi kurczaka (opcjonalnie) przyprawy Dynię kroimy w kawałki wielkości ok 1 x 2 cm, cukinię w ćwiartki grubości(...)pieczarki w plasterki. warzywa przekładamy do garnka, podlewamy wodą, solimy i dusimy na wolnym ogniu. Dla chętnych: Mięso kroimy w drobniutką kosteczkę, żeby było delikatnie wyczuwalne w naszym daniu, a nie dominowało go. Przyprawiamy (ja użyłam curry, przyprawy do kebaba :) i ostrej papryki), następnie smażymy na łyżce oleju. Z warzyw, gdy zmiękną, odlewamy wodę, jaka zebrała się w garnku

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania