Dlatego też odwiedziliśmy Vapiano zaraz po dwunastej, kiedy jeszcze nie było takiego tłoku. Restauracja mimo wszystko cieszy się dużą popularnością. Muszę przyznać, ze jedzenie jest bardzo smaczne. Można wybrać danie z makaronem, pizzę lub sałatki. Dla zwolenników drinków jest również dobrze zaopatrzony bar. Wszystkie odbywa się w ten sposób, że klient dostaje kartę, na której rejestruje swoje zakupy. Potem(...)wynos. Akurat mieliśmy stolik przy maszynce to cięcia makaronu… Każdy wybrał to lubi. Lisa makaron, Alex i Philip pizzę, a ja grecką sałatkę, na której dodatkowo znalazły się kurczak i scampi. Oczywiście nie obyło się bez ciabaty. Vapiano ma bardzo miłą atmosferę. Jest to restauracja dla całej rodziny. Menu zawiera różnorodne potrawy i każdy wybierze coś dla siebie
codojedzeniaAsia, podgrzewać mieszając do momentu zgęstnienia ( ma to wyglądać tak jakby olej oddzielił się od mleka ) i dodać pastę curry. Połączyć na jednolitą masę. Dodać pokrojoną pierś z kurczaka. Chwilę podsmażyć. Wlać resztę mleka. Dodać połowę sosu rybnego, łyżeczkę cukru, liście limonki kafir i doprowadzić do wrzenia. Dodać warzywa kolejno wg ich twardości pamiętając, że mają one pozostać chrupkie(...)uważając aby z nim nie przesadzić. Danie powinno być lekko słodkawe, słone i ostre. Na sam koniec, już po wyłączeniu palnika dodać połowę liści bazylii tajskiej i pokrojone pomidorki koktajlowe. Curry podać z ryżem( ten gotować po przepłukaniu ok 15-20 min), najlepiej w głębokich talerzach. Każdy ma swój ulubiony stopień ostrości dania więc ja papryczkę chilli
Jemy Pijemyjest chyba jednak lubczyk, zwany przez moją mamę "niemiecką maggi", która rosła u nas dziko w ogródku. Czas gotowania - długo, wolno i ani minuty krócej. Rosół potrzebuje czasu, nie da się dobrego rosołu ugotować w 20 minut. Rosół musi pyrkać przynajmniej z dwie godziny. Dzięki temu, że nie gotuje się jak szalony, jest klarowny a nie mętny. Opalona cebulka - nadaje(...)tego celu palnika do crème brûlée (do deseru użyłam raz, do opalania cebuli już wiele razy). Składniki: ok. 400 g wołowiny (np. antrykotu z kością) 2 duże tylne ćwiartki kurczaka (ze skórą) 3 l wody 4 średnie marchewki 2 małe pietruszki 1 por (cały lub tylko biała część) ½ średniego selera 1 średnia cebula (opalona płomieniem razem z łupinką) 3 liście
bistro mamaodchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia Farsz: cebulkę pokroić w piórka, zeszklić na patelni,przestudzić pierś umyć pokroić w paski, podsmażyć na patelni z dodatkiem ostrej przyprawy do kurczaka paprykę pokroić w kosteczkę, kukurydzę odsączyć ser żółty zetrzeć na dużych oczkach Wykonanie: Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować, uformować koło. Położyć na blasze, posmarować koncentratem pomidorowym, położyć cebulkę, posypać(...)minut Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza. Sos czosnkowy: Do miseczki przełożyć jogurt, dodać majonez, czosnek przepuszczony przez praskę ( dałam 5 ząbków ). Do smaku doprawić solą pieprzem i suszoną pietruszką
Darcia w kuchniCudowne risotto, warto poświęcić trochę czasu i je przygotować. Nie trwa to może długo, wymaga jedynie troszkę cierpliwości - trzeba pilnować ryżu przez cały czas robienia dania
Stare GaryPork chop marinade Przepis na te kotlety podany jest na kilku blogach. Sprawdza się tak samo z piersią kurczaka jak i filetem ze schabu. Postanowiłem go sprawdzić. Czas trzymania w marynacie 1 do 3 dni. Ja trzymałem moje kotlety tylko 1 dobę. Faktycznie smak i delikatność mięsa jest naprawdę dobra, warta polecenia, a sam przepis wart zapamiętania(...)smażenia sól Marynata: 2 jajka 2 łyżeczki śmietana 18% 2 łyżeczka ketchup 2 łyżeczki mąka ziemniaczana 1 łyżeczka musztarda 1 łyżeczka majeranek 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa do dań Kucharek papryka słodka pieprz harrisa Wykonanie: Wszystkie składniki marynaty wymieszać trzepaczką. Filety ze schabu lekko rozklepać, lekko posolić i włożyć do marynaty. Pojemnik z marynatą i filetami
Kulinarny karnet Christophera10 . 09.2018 Magda Po ciepłym przyjęciu przez moją rodzinę zielonej zapiekanki z orzo zostałam zachęcona do dalszych eksperymentów kulinarnych z użyciem drobnego makaronu. Jest on świetny
Smaczna StronaBardzo lubimy nowe wyzwania, nowe połączenia. Ostatnio kuchnię robioną na szybko. Przez te upały jeszcze bardziej niż zwykle, nie chce się. Zawsze z pomocą przychodzą sosy
R'n'G KitchenChyba każdy go zna i lubi, kotlet po Szwajcarsku serwowany na różnych imprezach rodzinnych zawsze dobrze wypada. Różnie bywa nadziewany, warzywnie lub też szynką i serem
Apetyczna babeczkaLubicie ciasto francuskie ? Ja bardzo! Zarówno w wersji na słodko ( z kremem budyniowym , serowym, owocami … ) albo w wersji na słodko ( z tuńczykiem, pastą serową albo
Ostra na SłodkoKażdy kocha przyprawę kebab - gyros:). Taki smak ma moja dzisiejsza pizza. Ma mnóstwo dodatków i jest naprawdę pyszna. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka
Szefowa kuchniWitajcie:) Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych pieczonych warzyw z kurczakiem.Lekko, aromatycznie w sam raz na obiad. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 1 średniej wielkości cukinia 3
Sama słodycz i szczypta chiliSkrzydełek z grilla nie lubiłam wcale. Zawsze się przypalą z wierzchu a mięso nie dopiecze. Nie wiem co robiłam źle, ale znalazłam sposób na mega dobre
Magiczne Życie MartyPotrawa bardzo szybka i prosta - wystarczy wszystko pokroić i udusić. Smakuje wyśmienicie za sprawą swojej pikanterii. Porcja przygotowana prze zemnie jest przeznaczona na 4 osoby. Składniki
PychotkaaaUwielbiam zupy i bardzo lubię wypróbowywać na nie ciekawe przepisy, więc dzisiaj proponuję zupę bardzo ciekawą i wykwintną, bo z mięsnymi roladkami. Takie roladki z powodzeniem
Przepisy AleksandryWątróbka drobiowa w innym wydaniu, razem z warzywami zapieczona w delikatnym omlecie. Składniki na 2 omlety o średnicy ok. 22 cm: -4 jajka -2
Maminek kulinarnyJako ,że dzisiaj dzień pizzy ,nie mogliśmy sobie darować popełnienia jej. Jak każda smaczna ,bądź najsmaczniejsza z własnymi ulubionymi dodatkami. Składniki Ciasto: 2 niepełne szklanki mąki
R'n'G KitchenJak kiedyś wspomniałam uwielbiam jeść wszelkiego rodzaju zupy. Kolejną propozycją jest prosta i szybka zupa fasolowa. Świetnie rozgrzewa i długo syci. :) Składniki: 60g fasoli "Piękny Jaś
Truskawkowa FiestaJuż w sobotę, 25 października Światowy Dzień Makaronu Viva la pasta! Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem
Moja smaczna kuchnia