dania mięsne - 13801 przepisów (strona:484/921)

Udka zapiekane z papryką i cebulą 289

Udka z kurczaka upieczone w sałatce paprykowo cebulowej z  tego przepisu 2 udkasól, przyprawa typu vegeta1 słoiczek (400 - 500 ml) sałatki paprykowo cebulowejUdka przyprawić lekko

Praktyczna pl
Domowa przyprawa do grilla. 168

przyprawach do grilla. Dlatego dziś przepis na domową mieszankę przypraw do grilla, także ta mieszanka może służyć nie tylko do grilla, ją także możemy użyć do różnych potraw mięsnych.W danym przepisie podaję ilość przyprawy na 2 kg mięsa. Składniki: 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku2 łyżeczki ostrej papryki w proszkułyżeczka mielonych ziaren kolendry1,5 łyżeczki soli0,5 łyżeczki pieprzu3

Kuchnia Łukasza
Jednodaniowy gulasz po węgiersku 154

Czasami przychodzi nam ochota na coś pikantnego, sycącego... Jakiś czas temu dostałam w prezencie oryginalną węgierską przyprawę gulaszową. Stała sobie taka samotna w kąciku szafki, więc

Kulinarne przygody Gatity
Domowy hamburger 169

To nasza rodzinna wariacja na temat hamurgera :-) Tak na prawdę kolejność układania składników jest sprawą osobistą i każdy może układać swoje według gustu i

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki z rzymskiego garnka 142

Do tej pory gołąbki robiłam w zwykłym żaroodpornym naczyniu, ale od kiedy stałam się szczęśliwą posiadaczką rzymskiego garnka postanowiłam go przetestować przy gołabkach. Zdał egzamon na

Kulinarne przygody Gatity
Souvlaki z grillowanymi warzywami 259

Zainspirowana wpisami z bloga Lepszy Smak postanowiłam też powspominać greckie klimaty. Na moim grillu zagościły szaszłyki w towarzystwie cukini, bakłażana i pieczarek. Oczywiście nie mogło

Kulinarne przygody Gatity
Kiełbaski na grilla 145

Dziś kolejny przepis zaczerpnięty z fantastycznego bloga Lepszy smak. Sezon grillowy w pełni, pogoda słoneczna, więc grillujmy :-). Kiełbaski możemy podać z grillowanymi warzywami lub  z

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura z jarzębiny z gruszkami 183

pektyn i składników mineralnych. Maja tyle samo witaminy C co cytrusy i 2 razy więcej beta karotenu niż marchew ! Konfitura z  tych owoców jest wyrafinowanym dodatkiem do dań mięsnych, dziś niestety zapomnianym... Kiedyś korale jarzębiny zbierano po pierwszych przymrozkach, w ten sposób pozbywano się z owoców kwasu parasorbinowego. Proces mrożenia eliminuje ten kwas, a co za tym idzie

Kulinarne przygody Gatity
Bakłażan faszerowany z mięsem 192

Dziś robimy dzień przerwy od dyni :-) i zajmiemy się innym jesiennym warzywem, czyli bakłażanem, zwanym też oberżyną. Ja go uwielbiam ze względu na smak i ... na

Kulinarne przygody Gatity
Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów 143

W sezonie pomidorowym zrobiłam parę słoiczków sosu z pieczonych pomidorów, teraz nadeszła pora, żeby wykorzystać jeden :). Pulpety możemy podać z makaronem, tak jak to zrobiłam

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z kurczakiem 350

Lubię risotto ! Niezależnie od tego z jakich składników zostało wykonane zawsze mi smakuje. Czasami jako dodatek wystarczą 2 główne składniki, innym razem można się bardziej rozwinąć

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekana cukinia z mielonym mięsem 229

Ostatnio w sklepach obrodziły piękne cukinie i to w bardzo dobrych cenach. Grzechem by było nie skorzystać ! W takim razie dziś na blogu prosty przepis na

Kulinarne przygody Gatity
Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami 219

Uff, w końcu chwila odpoczynku od upałów ! W takim razie dziś polecam kotlet schabowy, ale w nieco innym wydaniu niż nasz ulubiony panierowany klasyk. Oto roladki

Kulinarne przygody Gatity
Bakłażany w adżice 278

słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę. Doskonale smakują z makaronem, ryżem, albo w daniach mięsnych z kurczakiem czy wieprzowiną.    Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Bakłażany

Kulinarne przygody Gatity
Pęczak ze szpinakiem i pomidorami 158

wiem czemu, ale jesień od zawsze kojarzy mi się z kaszami. Może to dlatego, że kiedyś kasza akompaniowała tylko cięższe mięsne dania, które podawano po pojawieniu się pierwszych chłodów... ? W każdym razie dziś kasza wraca do łask i jadamy ją nie tylko jako dodatek do mięsa, ale także w postaci sałatek ( z bazyliowym bulgurem i mozzarellą

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania