Lody śmietankowo ciasteczkowe (z mascarpone). Upały nie odpuszczają. A co jest najlepsze w takie dni? Lody! A najlepiej, gdy są to lody domowe. Przygotujecie je z
Słodkie okruszkiPodobnie, jak i muffiny Paddingtona , raczej dla wielbicieli gatunku - m ą ka pełnoziarnista ma raczej charakterystyczny smak (i zapach) i wypieki wykonane z jej udziałem mog
Lejdi of the housetrudna do wymieszania, dlatego wartą ją łączyć ze składnikami lepkimi - takimi jak jajka, czy ziemniaki. Po obróbce termicznej delikatnie twardnieje i zmienia kolor potrawy (moje placuszki wyszły jakby czekoladowe). Idealnie też sprawdzi się w wypiekach z owocami, bo dzięki niej możemy uniknąć zakalca. I jeszcze jedno... Mąka z żołędzi jest mąką bezglutenową ! Kilka ciekawostek: Mąka z żołędzi była(...)węglowodany 72,8 % Sposób użycia: Mąkę żołędziową można wykorzystywać jako uszlachetniający dodatek do mąki zbożowej w proporcji 2/3 mąki zbożowej i 1/3 mąki żołędziowej - do wypieku chleba, bułek, ciasteczek oraz innych wyrobów. Można ją wykorzystać także do wszystkich dań - gdzie normalnie dodaje się mąkę zbożową, np jako dodatek do: -makaronu - omletów z jaj - placków ziemniaczanych (dodając
Di gotujeJeśli macie już zrobioną czekoladę plastyczną na pewno przyda się do tego przepisu. (Jak zrobić czekoladę? Zajrzyjcie tutaj). Do zrobienia misiowych babeczek wykorzystałam przepis na
CiastkozercyDzisiaj pavlova w wersji mini, a mianowicie bezy z mascarpone i bitą śmietaną, udekorowane mango i marakują. To słodki deser na każdą okazję. Bezy z wierzchu
Oryginalny smakPo upieczeniu ciast zostają nam czasami białka jajek. Zazwyczaj wykorzystujemy je do babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze
Cztery Fajery(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto kruche: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 żółtka 30 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 5 g cukru
Domowy Smak JedzeniaHej :) Dzisiaj kolejna propozycja szybkiego ciasta na niedzielę. Po co siedzieć godzinami w kuchni, rzeźbić w garnkach i tracić czas na wytwarzanie cudów cukierniczych. Od tego
vegetanie[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: 230 g mąki 200 g masła w temperaturze pokojowej 150 180 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek
Domowy Smak Jedzenia[Głosów:5 Średnia:5/5] składniki na ciasto makowe: 1 puszka masy makowej Helio 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g masła w temperaturze
Domowy Smak JedzeniaSzukając pomysłów na nowe ciasta potrafię spędzić naprawdę godziny na Instagramie, Pintreście czy moich ulubionych blogach kulinarnych. Często inspiracją jest po prostu zdjęcie, bo wiem, że
CiastkozercyJeden z moich ulubionych blogów kulinarnych Ostra na słodko obchodzi właśnie swoje 3 urodziny. Z tej okazji autorka bloga wraz z producentem oleju Kujawskiego organizują konkurs
paapilotkaaPain perdu roulé to tosty francuskie w formie roladek. Idealnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub deser . Pycha! Chleb tostowy należy najpierw rozwałkować, żeby łatwo się
Oryginalny smakTort jenorożec (ang. unicorn cake) robiłam na urodziny mojej córeczki. Marzył mi się od dłuższego czasu, ale potrzebowałam specjalnej okazji, żeby się za niego zabrać. Pracę
Ciastkozercyskładniki na ciasto kisielowe: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 60 g masła 2 jaja 1 kisiel truskawkowy lub wiśniowy bez cukru 1/2 łyżeczki proszku
Domowy Smak JedzeniaŚwięta Wielkanocne już za kilka dni. Dlatego już dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszne i szybkie małe mazurki orzechowe. Ich przygotowanie nie zajmie Wam
Słodkie okruszkibyłoby niemożliwe :) ) to przepisy staram się powoli poznawać i dzielić się nimi z Wami - oczywiście mówię o tych słodkich przepisach. Przepis na kruche ciasto, drożdżowe, parzone, bezowe, piaskowe, czekoladowe czy ucierane. Te znam już na pamięć. Za to przepisów na dodatki do ciast jest tak wiele, jak wiele jest osób je przygotowujących - trudno wszystkie poznać z dnia na dzień. Dziś(...)przygotowanej masy wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.Gotową masę wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie krem wykorzystujemy do przełożenia ciast, ciasteczek czy muffinów.Smacznego
Słodkie Przyjemności