Przepis autorski (mój). Muffinki smakują rewelacyjnie i przyznam, że można je zaliczyć do tych najpyszniejszych! Przypominają dobre ciasto czekoladowe z dodatkami i kuszą swym wilgotnym, czekoladowym wnętrzem z kawałkami gruszek oraz aromatem cynamonu. Dodatkowo są mięciutkie i bardzo puszyste. Pychaaa! (około 8 sztuk) 150g mąki pszennej 50g cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska(...)pieczenia, w drugiej - jajko, śmietanę, olej oraz miód. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać pokrojone w niewielką kostkę gruszki (bez skórki). Formę do muffinek (*) wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut
Di gotujeprzede wszystkim jest bardzo prosty w wykonaniu. Przygotowanie tortu można rozłożyć na dwa dni, a w dzień przed planowaną uroczystością jedynie go poskładać. Moja wersja udekorowana skromnie okruszkami ciasta czekoladowego i świeżymi malinami. Mam nadzieję, że Wam posmakuje :) Przepis ze strony mojeywpieki.com. Spód: 200 g mąki pszennej 1 szklanka cukru brązowego 80 g kakao pół łyżeczki sody(...)mokre składniki. Przesiewamy do nich suche i mieszamy widelcem szybko, jedynie do połączenia składników. Przelewamy do formy 18 -20 cm i pieczemy 70-80 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy. Ciasto warto upiec dzień wcześniej, aby dobrze ostygło. Krem: 500 g malin 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone
Chocolate Muffin BlogCiasto czekoladowe Składniki : na blaszkę o wymiarach 20x35 cm 12 dkg miękkiego masła 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy ( mały ) 2 duże jajka 10 dkg gorzkiej czekolady 3 dkg ciemnego kakao 26 dkg mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki(...)asło utrzyj ( lub zmiksuj ) z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku, cały czas ucierając ( miksując ). Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudzoną wlej do ciasta, wymieszaj. Następnie wlewaj stopniowo mleko, cały czas mieszając. Na końcu wsyp mąkę , wymieszaj delikatnie, aby nie było grudek, najlepiej kuchenną rózgą. Gotowe ciasto wylej na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia
Przepisy i porady kulinarnetylko przepis na to wspaniałe ciasto Ciasto białe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju lub 1/2 kostki roztopionego masła Ciasto czekoladowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki tłuszczu Masa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 1/2 litra mleka(...)jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy jajecznej. Na końcu wlewam tłuszcz. Jeżeli roztopione masło to koniecznie musi być przestudzone do temp. pokojowej. Ciasto przekładam do natłuszczonej formy do keksu i wstawiam do nagrzanego do 180'C piekarnika ma 35 min. W taki sam sposób szykuję ciasto ciemne, tylko do mąki dodaję jeszcze kakao
Ciasteczkowy Potwórznaleźć także różne kombinacje smakowe granoli, orzechową, owocową czy Delux. Co my znalazłyśmy w swojej paczuszce? Brownie klasyczne Ciasteczko owsiane "Multifruit" Ciasteczko owsiane z kawałkami jabłka Ciasteczko "Dekadent" Ciasteczko czekoladowe z kawałkami czekolady Ciasteczko maślane z migdałami Ciasteczko "Chocolate Chip" Pierwsze wrażenie? Wow, jak pięknie wyglądają :) Na prawdę są wykonane bardzo estetycznie (w końcu to "ręczna robota"), bardzo precyzyjnie, bowiem(...)dwie recenzje wyżej wymienionych produktów. Zacznijmy od brownie. Powiem tak, ani ja ani Mama nie miałyśmy okazji jeść takiego prawdziwego brownie. Dziwne? :D Co prawda jadłyśmy różnego rodzaju ciasta czekoladowe, ale nigdy typowego brownie. Te od Harvest foods jest mocno czekoladowe, wypełnione czekoladowymi kawałkami i mocno słodkie :) Dla nas może aż za słodkie, ale to dlatego, że zazwyczaj nie przesładzamy
Zdrowie na języku :Pzjedzone. Lila się dopadła i nie mogłam jej odgonić. Dużo zniknęło w trakcie zdjęć, co chwilę w mojej ułożonej kompozycji brakowało kawałka. Mieliśmy niezły ubaw z jej apetytu. Mój czekoladowy potworek tylko korzystał z chwili nieuwagi i z uśmiechem na ustach zabierał kolejną porcję. Cukinioladę piekłam już cztery razy i na pewno na tym się nie skończy! Zrobiłam dwie(...)Wersja druga: wszystkie składniki wrzuciłam do thermomixa i zmiksowałam na gładką masę. Ciasto jest jaśniejsze, bo robiłam je na oko. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. ciasto czekoladowe z cukinią Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy
lady-och-mistrzyni.blogspot.comznalazłam właśnie te, czekoladowo-miętowe. W oryginalnym przepisie krem miętowy zrobiony był ze śmietanki, ja zastąpiłam ją serkiem mascarpone i dodałam od siebie sok z limonki. Czekoladowe ciasto muffinek stanowi świetne tło dla łagodnie miętowego, aksamitnego kremu. Mimo, że krem nie jest tak miętowy, jak nadzienie czekoladek czy miętowe cukierki, jednak gorąco polecam ten przepis wszystkim fanom czekoladek After
Kuchnia Prezydentowejmałych obrotach do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy 3 łyżki ubitych białek do masy czekoladowej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy, do rozluźnienia masy czekoladowej. Następnie dodajemy resztę białek, na zmianę z migdałami, delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Formy o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego(...)ognu do momentu uzyskania konsystencji kisielu. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Na ciasto czekoladowe wykładamy wiśnie, następnie bitą śmietanę. Przechowujemy w lodówce
Mania Gotowaniaciasto czekoladowe z masłem orzechowym ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Jeden z najlepszych śniadaniowych wypieków! PRZEPIS /1 porcja/ ~55g mąki pszennej razowej ~łyżka kakao ~1/3 - 1/2 szklanki mleka sojowego ~jajko ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~szczypta soli ~kilka kropli soku z cytryny ~cukier/stevia/ksylitol ~20g masła orzechowego (ja mam domowe, które ma dość lejącą konsystencję, jesli Wasze jest zbite najlepiej będzie(...)sól, żółtko i mleko (najpierw 1/3 szkl.). Białko ubijamy z sokiem z cytryny na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą, jeśli jest bardzo gęsta dolewamy jeszcze mleka. Przelewamy ciasto do foremki żaroodpornej, wierzch polewamy masłem orzechowym i za pomocą wykałaczki robimy fantazyjne wzorki ;) Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut (do suchego patyczka
breakfast of dreamsjajka Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej mąkę i energicznie ucierać aż znikną grudki, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując, na koniec dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec ok 40- 45 min w 200 stopniach. Krem I: ½ litra mleka 1/2 szklanki cukru(...)mieszając, zaczekać chwilę aż zagotuje się i zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo ugotowany wcześniej budyń i utrzeć do gładkości. Krem II: 1 budyń czekoladowy z cukrem 350 ml mleka 125 g masła roślinnego 1 czekolada mleczna Na mleku ugotować budyń, przestudzić. Czekoladę roztopić na parze i zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienianowe ciasto. Zastanawiałam się, czy będzie im smakować, ale obawy były niepotrzebne. Już zniknął spory kawałek i jestem przekonana, że do jutrzejszego wieczora zostaną po nim tylko okruszki. Wybrałam ciasto czekoladowe, ponieważ czekolada jest doskonała na jesienne, ponure dni. Może wam także będzie smakować? Polecam. Składniki: • 2 szkl. mąki • 1 szkl. cukru • 1 szkl. mleka • 1 szkl. oleju • 1 czubata(...)olej. 2. Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, gęstą masę. 3. Nie przerywając ucierania dodawać porcjami mąkę, mleko i olej. 4. Na koniec włożyć do ciasta powidła śliwkowe. 5. Po dodaniu wszystkich składników ucierać ciasto jeszcze przez 1-2 minuty. 6. Keksówkę o wymiarach 8 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy
W mojej kuchniDziś coś dla fanów czekolady-amerykański klasyk. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Czas przygotowania: 30 min. Składniki na formę 20 x 30 cm Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI na brownie czekoladowe: 250 g ciemnej gorzkiej czekolady 70% 230 g masła 3 jajka 270 g białego cukru kryształ 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 140 g mąki pszennej(...)dodajemy przesianą mąkę i sól. Delikatnie i dokładnie mieszamy mikserem na niskich obrotach na jednolitą masę. Masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 20-23 min. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego
kulinarnyJaprzygotowania tych babeczek użyłam przepisu na Ciasto czekoladowe Patrycji . Ciemną czekoladę zamieniłam na białą, dodałam żurawiny, polewę zrobioną w 5 minut i jakoś same wyszły;) Mięciutkie, wilgotne, słodkie od czekolady i kwaskowe dzięki żurawinie... po prostu pyszne! Składniki na ok 16-18 babeczek masło 2 białe czekolady pół szklanki cukru 3/4 szklanki mąki czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru(...)ogniu. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło z czekoladą. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać mikserem. Odsączyć żurawiny z wody i wymieszać z ciastem. Formy na muffinki wyłożyć papilotkami. Każą napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec 30 minut w temperaturze 175 stopni. Polewa: biała czekolada łyżeczka soku z buraka 3 łyżki smietanki
Kulinarne Inspiracjerodzinie, na prostokątny sernik czarno-biały mówiło się „sernik królewski” lub „warszawski”. Charakterystyczną cechą takiego sernika było ciemne ciasto czekoladowe (kakaowe) ścierane na tarce o grubych oczkach. Serniki takie są znane chyba każdemu pokoleniu, gdyż często pojawiały się na stołach (i wciąż pojawiają) z okazji różnych uroczystości (chrzciny, komunia, urodziny, imieniny, święta). Chyba w każdym domu(...)spodzie, z kakaową kruszonką i chrupiącym lukrem. Masa serowa jest gładka, jednolita o kremowej konsystencji, zbita ale wilgotna (nie jest sucha, jak to często się zdarza). Do tego idealne ciasto, które w sumie to nie wiem jak opisać :) Jest to ciasto półkruche (bo z dodatkiem spulchniacza w postaci proszku do pieczenia), bardziej piaskowe, ale nie sypkie (czyli nie kruszy
Moja Delicjataką pogodę jaką dzisiaj mamy za oknem nachodzi mnie ochota na kawałeczek aromatycznego ciasta czekoladowo - pomarańczowego, który swoją lekkością przypomina babkę. Składniki: - 450 g mąki pszennej - 220 g cukru kryształu - 1 opakowanie cukru waniliowego - 150 g masła - 5 jajek - 1 szklanka mleka - 3 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka(...)pół szklanki mleka. Całość dokładnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, resztę mleka oraz skórkę z pomarańczy, mieszamy.Do wysmarowanej keksówki nakładamy na przemian obie masy. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę ( do tzw. suchego patyczka ). Wystudzone ciasto dekorujemy lukrem ( cukier puder łączymy z wyciśniętym sokiem z pomarańczy
Zainspirowana w kuchni